Adaptation Class-6 Srijan ICSE Biology Solutions Chapter-8

Adaptation Class-6 Srijan ICSE Biology Solutions Chapter-8 Veer Bala Rastogi Srijan Publishers Solutions. We Provide Step by Step Solutions of  Fill in the blanks, Give functions, Define the following, Differentiate between the following, Match the following, True and False, MCQs and Answer these Questions of Veer Bala Rastogi Srijan Biology Publishers. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

Adaptation Class-6 Srijan ICSE Biology Solutions Chapter-8

Board ICSE
Class 6th
Subject Biology
Book Name Srijan
Chapter-8 Adaptation
Unit-1 Adaptation
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

Adaptation ICSE Class-6th Srijan

Biology Solutions Chapter-8

A. Fill in the blanks with suitable words:

1. Animals, plants and microorganisms represent Biotic component of the habitat.

2. Duckweed is a floating aquatic plant.

3. Leaves in xerophytes are modified into spines.

4. Camels is called ship of the desert.

5. Pine and fir trees are found in mountain habitat.

B. Give one word for the following:

Question: 1. Animals adapted to fly in air.

Answer: Birds (Aves)

Question: 2. The place where an animal or plant live and breed.

Answer: A habitat

Question: 3. Structures that help fish in swimming.

Answer: Fish Fins

Question: 4. Organs that are used by fish for exchange of gases (O2 and CO2 ) in water.

Answer: Respiratory structures called gills

Question: 5. Habitat that provides extreme cold condition, thin air and low oxygen concentration.

Answer: Polar habitat

Question: 6. Plants that have succulent green stem with spines.

Answer: Cactus

Question: 7. Plants that live in water.

Answer: Aquatic plants

Question: 8. Trees that do not lose or shed leaves in winter.

Answer: Evergreen plants

Question: 9. Trees that have needle-shaped leaves and cone-like appearance.

Answer: Conifers

C. Give main function of each of the following:

Question: 1. Waxy covering on the surface of leaves in hydrophytes.

Answer: Hydrophytes are water loving plants. The hydrophytes with floating leaves have large leaves, stomata and waxy coating on the upper surface. The waxy coating prevent wetting and clogging of stomata.

Question: 2. Caudal fin in fishes

Answer: The caudal fin, or tail fin, is located at the end of a fish and provides the power to move a fish forward. It also acts like a rudder to help a fish steer. Caudal fins come in a variety of shapes – forked, heart-shaped, square or rounded. The shape corresponds to the cruising speed of the fish.

Question: 3. Feathers on the body of birds

Answer: Function of feathers of bird:
● To keep the body warm and light
● To help flying
● To help in steering and rudder

Question: 4. Padded feet in camel.

Answer: Function of padded feet in a camel : Padded feet help camel to walk on hot and slippery sand without sinking.

D. Answer these questions:

Question: 1. Define the term habitat. Name its types.

Answer: Habitat: A habitat is a place where organisms lives and their habitat provide them with food, water, air, light, shelter, and a place of breeding.

Components of Habitat : Habitat has two components

  • Abiotic or physical components such as air, water, soil, and light.
  • Biotic or living components such as plants and animals.

Types of habitat: Habitats are of two types

  • Terrestrial (Desert, Mountain, Polar, Forest & Grassland)
  • Aquatic (Freshwater & Marine)
Question: 2. Name any two aquatic adaptations common for fish and whale.

Answer: Both the whales and the fishes have a streamlined body and fins. Fins help with swimming underwater and change directions. The streamlined body helps move through water without the viscous drag.

Question: 3. Give two adaptations in desert plants for conserving water.

Answer: The two adaptations of desert plants that enable them to survive a scarcity of water are:

  • Desert plants have fleshy stems, known as succulent stems, that can store water.
  • The leaves of many desert plants, such as cacti are modified into spines to reduce loss of water.
Question: 4. Write main adaptations in fir and pine trees for mountain life.

Answer: Write main adaptations in fir and pine trees for mountain life:

  • Branches are sloping.
  • Trees have a cone shape.
  • The leaves have a needle shape.
  • The accumulation of snow is prevented by special structures.
  • Thick bark on trees.
Question: 5. Name the types of terrestrial habitats.

Answer: Types of Terrestrial Habitats:

  • Forests.
  • Deserts.
  • Mountains.
  • Grasslands.
Question: 6. Differentiate between desert and mountain habitats.

Answer: Mountain – A landform that rises above the surrounding area and that is higher than a hill.

Desert – A barren region that is usually hot and dry; deserts usually have sandy or rocky soil, and very little plant life or rain.

Question: 7. Name the structures that help birds to fly.

Answer: Wings and Feathers: Wings are an obvious adaptation for flight. They are actually modified front legs. Birds move their wings using muscles in the chest. These muscles are quite large, making up as much as 35 percent of a bird’s body weight.

Question: 8. What is the use of lateral line system for fish.

Answer: The lateral line, also called the lateral line organ (LLO), is a system of sensory organs found in fish, used to detect movement, vibration, and pressure gradients in the surrounding water.

E. Match the columns:

Column A Column B
1. Sparrow (a) Floating aquatic plant
2. Hydrilla (b) Flight adaptation
3. Pine (c) Mountain adaptation
4. Lily (d) Evergreen tree
5. Cleft hoofs (e) Submerged aquatic plant

Answer:

Column A Column B
1. Sparrow (a) Flight adaptation
2. Hydrilla (b) Submerged aquatic plant
3. Pine (c) Evergreen tree
4. Lily (d) Floating aquatic plant
5. Cleft hoofs (e) Mountain adaptation

F. Encircle the odd one out. Give reasons for your choice:

Question: 1. Air bladder, gills, hollow bones, scales

Answer: Odd one out: hollow bones

Give reasons: Present in a bird’s body. It has air cavities inside the bone.

Question: 2. Eichhornia, hydrilla, lotus, lily

Answer: Odd one out: hydrilla

Give reasons: It is a submerged aquatic plant that is a complete underwater plant.

Question: 3. Needle-like leaves, ribbon-like leaves, plate-like leaves, strap-like leaves

Answer: Odd one out: Needle-like

Give reasons: Pine is a conifer i.e. plant which grows in mountains. It has needle-like leaves.

Question: 4. Wings, hollow bones, feathers, fur on the body

Answer: Odd one out: fur on the body

Give reasons: Mountain animals have fur in the body which helps to protect them against the chilly winter climate

G. Give reasons for the following:

Question: 1. Stem of cactus plant is thick and spongy.

Answer: Adaptation in desert plants: They have long roots to obtain water from deep layers of soil. The stem is spongy and succulent and adapted to store water. Desert plants modify leaves into thorns to reduce water loss from stomata in hot desert conditions. Example: Cactus. Agaves.

Question: 2. The seeds of Maple and Drumstick have parachute-like structure.

Answer: The seeds of maple and drumstick have parachute like structure because they have to go a long distance by Wind pollination. The wind carry away the seeds and help them to grow in any other place.

Question: 3. In floating plants roots are reduced and stem is thin and flexible.

Answer: The roots of these plants do not reach the soil on the waterbed and they float freely on the surface of the water. Floating aquatic plants are small-sized, very light, spongy, and have air-filled spaces between their cells. Roots are reduced and the stem is thin and flexible to float freely on the surface of the water.

Question: 4. In birds bones are light and hollow, filled with air cavities.

Answer: Birds, bones are light and hollow, filled with air cavities to make the body weigh light for flight in the air.

Question: 5. Mountain goats have double layers of woolly coat.

Answer: Mountain goats have double layers of wooly coats to protect them against the chilly winter climate.

H. Multiple Choice Questions:

1. Animals that undergo hibernation during winter

(a) Live in ponds and lakes

(b) Live on mountains

(c) Live in sea

(d) Live in desert

Answer: option (b) Live on mountains is correct.

2. Light and hollow bones are found in

(a) Xerophytes

(b) Aerial animals

(c) Aquatic animals

(d) Animals living on trees

Answer: option (b) Aerial animals is correct.

3. Swollen petiole is present in

(a) Hydrilla

(b) Vallisneria

(c) Water hyacinth

(d) Pine

Answer: option (c) Water hyacinth is correct.

4. Biotic components of an habitat are

(a) Animals

(b) Green plants

(c) Both animals and plants

(d) Trees alone

Answer: option (c) Both animals and plants is correct.

5. Which of the following is not a xeric adaptation in xerophytes

(a) Succulent and spongy stem

(b) Thick cuticular covering

(c) Mucilaginous coating

(d) Reduced leaves

Answer: option (b) Thick cuticular covering is correct.

6. Feet have cloven hoofs in

(a) Camel

(b) Bear

(c) Mountain goat

(d) Leopard

Answer: option (d) Leopard is correct.

7. Tail feathers in birds and caudal fin in fish act as

(a) Balancer to balance the body

(b) Rudder for changing the direction and speed

(c) Stabiliser to stabilise body at a specific height or depth

(d) None of the above

Answer: option (b) Rudder for changing the direction and speed is correct.

— : End of  Adaptation Class-6 Srijan ICSE Biology Solutions Chapter-8:–

Return to- ICSE Class -6 Srijan Biology Solutions

Thanks.

Please share with your friends if you find it useful.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.