Advertisement

Air and Atmosphere ICSE Class-7th Concise Selina Chemistry Solutions

Air and Atmosphere ICSE Class-7th Concise Selina Chemistry Solutions Chapter-7. We Provide Step by Step Answer of Objective, True False , Fill in the blanks , Match the following , Short/Long Answer Type of Exercise-6 Air and Atmosphere. Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-7.


Air and Atmosphere ICSE Class-7th Concise Selina Chemistry Solutions


EXERCISE -1st of Chapter-7 Air and Atmosphere ICSE Class-7th 

Question 1.

Advertisement

Give one use for each of the following inert gases :
(a) argon
(b) helium
(c) neon
(d) radon
(e) krypton
(f) xenon

Answer:


(a) Argon
— Argon is filled into electric bulbs to prevent the oxidation of their filaments.
(b) Helium— It is used in filling up weather observation balloons.
(c) Neon— Neon is used for making advertisement sign boards.
(d) Radon— It is used for treatment of Cancer.
(e) Krypton— It is used in photography.
(f) Xenon— It is also used in photography.

Question 2.


Answer the questions put against each of the following constituents of air :

(a) Nitrogen : Explain its significance for plants and animals.
(b) Oxygen : What is the percentage proportion of oxygen in air ? Why is oxygen called active air.
(c) Carbon dioxide : “Although carbon dioxide plays no role in respiration, all life would come to an end if there is no carbon dioxide in air.” Support this statement with relevant facts.
(d) Water vapours : Explain their role in modifying the earth’s climate.


Answer:

(a) Plants convert nitrogen into protein. It is an important constituent of proteins, which are necessary for the growth of animals, plants and human beings. Plants convert nitrogen into proteins.
(b) 20.9%, oxygen is called active air because it supports life on earth. It is essential for the process of combustion.
(c) Carbon dioxide is essential for photosynthesis by which green plants prepare their food. It minimises heat loss by radiation. Thus, it balances the temperature on earth.
(d) Water vapour determine the earth’s climate conditions. It causes rain. It controls the rate of evaporation from the bodies of plants and animals.

Question 3.


Define the following terms :
(a) pollutants
(b) acid rain
(c) Global warming
(d) smog

Advertisement

Answer:


(a) Pollutants :
 Air contains substances which are harmful to plants and animals. These harmful substances are called pollutants.
(b) Acid rain : When sulphur trioxide and nitrogen oxide present in the air mix with rainwater they form sulphuric acid and nitric acid respectively. Rainwater containing these acids is called acid rain.

(c) Global warming : An increase in the percentage of carbon dioxide, methane, nitrous oxide and chlorofluorocarbon traps the heat causing the temperature of the earth and its surroundings to rise. This is known as global warming.
(d) Smog : Oxides of nitrogen form a mixture of smoke and fog known as smog which affects our eyes too.

Question 4.

“Air is a mixture”. Support this statement citing at least three evidences.
Answer:
“Air is a mixture” The following are in evidences which prove that air is a mixture.

  1. The composition of air varies from place to place and from time to time.
  2. The components of air retain their individual properties.
  3. Liquid air has no definite boiling point.
  4. No energy exchange occurs when the components of air are mixed with each other.

Question 5.


What is air pollution ? What are the harmful effects of sulphur dioxide, nitrogen dioxide and hydrogen sulphide present in the air ?
Answer:
Air Pollution :
 Air is polluted by natural processes like volcanic eruption, crop pollination, etc. mostly it is polluted by human activities like burning of coal, wood, diesel oil, kerosene, petrol etc.

Advertisement

Fossil fuels contain sulphur and nitrogen as impurities. When fuels bum these substances combine with air to produce gasses like sulphur dioxide, nitrogen oxide and hydrogen sulphide. They cause many serious respiratory problems. and They can destroy the ozone layer, which protects us from the ultra violet radiations of the Sun. so They also cause acid rain, which damages crops and buildings.

Question 6.


(a) What are the causes of air pollution ?

(b) Suggest five measures to prevent air pollution.
Answer:
(a) When fuels bum they produce sulphur dioxide, sulphur trioxide, nitrogen dioxide, hydrogen sulphide when these gases mix with rain water. They produce sulphuric and nitric acid. These acids mix with rain water to form acid rain.
(b) Five measures for the prevention of air pollution are:

  1. By using smokeless sources of energy, like solar energy and electrical energy, in place of conventional fossil fuels.
  2.  and By using filters for the. smoke coming out of the chimneys of factories and power plants.
  3. By using internal combustion engines in vehicles for complete and efficient burning of fuel.
  4. hence By locating industries away from residential areas.
  5. By growing more trees.

Question 7.


(a) What is nitrogen-fixation ?

(b) What are the two ways in which nitrogen fixation occurs?
(c) Explain the conversion of nitrogen into nitrates during lightning.
Answer:
(a) Nitrogen fixation :
 Symbiotic bacteria living in the root nodules of leguminous plants like peas, beans, absorb nitrogen directly from air and convert into nitrates. Thereafter, the plants convert it into proteins. Nitrogen is returned to the soil when plant and animal matter decays. This decomposition work is done by organisms called denitrifying bacteria which reconvert dead organic tissue into its constituent nitrogen.

(b) 1. Natural process.
2. Non-biological fixation.
(c) During lightning, temperatures often reach as high as 3000°C. At such high temperatures, nitrogen and oxygen present in the air combine to form nitric oxide, which further react with oxygen to form nitrogen dioxide

Advertisement

Ans 7 Air and Atmosphere ICSE

Oxygen constitutes about 21% of air by volume. It is the active part of air.


EXERCISE-2nd  of Chapter-7 Air and Atmosphere ICSE Class-7th Chemistry 

 

Question 1.


Name :

(a) The most abundant element in the earth’s crust.
Ans. Oxygen.

(b) A chemical called oxygenated water.
Ans. H2O(Hydrogen peroxide)

(c) A metal highly resistant to rusting.
Ans. Tin.

(d) A mixture of oxygen and carbon dioxide used for artificial respiration.
Ans. Carbogen

(e) Two substances from which oxygen can be obtained at a large scale.
Ans. Air, water.

(f) An oxide and a carbonate containing oxygen.
Ans. Mercuric oxide and potassium chlorate.

(g) Two substances which undergo rapid oxidation.
Ans. Sodium, carbon.

Question 2.


(a) Taking hydrogen peroxide, how would you prepare oxygen in the laboratory ?

(b) What is the role of manganese dioxide in the preparation of oxygen ?
(c) Write the balanced chemical equation for the above chemical reaction.

(d) Why is hydrogen peroxide preferred in the preparation of oxygen gas ?
(e) Why is oxygen collected by downward displacement of water ?
(f) What happens when a glowing splinter is introduced in a jar containing oxygen ?
(g) What happens when oxygen gas is passed through alkaline pyrogallol solution 

Answer:

(a) Take manganese dioxide in a round bottom flask and add hydrogen peroxide drop by drop to it, which acts ; a catalyst as shown in the figure. Collect oxygen by downward displacement of water.

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment
Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert