Air and Atmosphere MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-5

Air and Atmosphere MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-5, Air and Atmosphere Dr Viraf J Dalal Middle School Allied Publishers Solutions. Chapter-5. We Provide Step by Step Solutions of Exercise/Lesson -5 Match the following, Complete statements, Name the following, Give word of Dr Viraf J Dalal Middle School Chemistry Allied Publishers. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

Air and Atmosphere MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-5

Board ICSE
Class 6th
Subject Chemistry
Book Name Dalal New Simplified
Chapter-5 Air and Atmosphere
Unit-1 Air and Atmosphere
Topic Solution of exercise MCQs
Session 2023-24

Objective Types Questions

Air and Atmosphere MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-5

Question: 1. Match the statements in List I with the correct answers in List II.

List – I List – II
1. An impurity in air A: Water vapour
2. The component of air which supports combustion B: Respiration
3. The inert component in air, slightly soluble in water C: Rare gases
4. The component of air which minimizes the rate of evaporation D: Sulphur dioxide
5. The process which involves oxidation of food substance in living organisms E: Helium
6. The component of air which finds application in observation balloons F: Carbon dioxide
7. The process which involves oxidation of substance, liberating heat  and light energy G: Combustion
8. The component of air which is heavier than air and fairly soluble in water H: Nitrogen
9. The process by which atmospheric carbon dioxide is absorbed by plants resulting in formation of carbohydrates I: Photosynthesis
10. The component of air, which is lighter than air and less than 1% in air J: Oxygen

Answer: 

List – I List – II
1. An impurity in air A: Sulphur dioxide
2. The component of air which supports combustion B: Oxygen
3. The inert component in air, slightly soluble in water C: Nitrogen
4. The component of air which minimizes the rate of evaporation D: Water vapour
5. The process which involves oxidation of food substance in living organisms E: Respiration
6. The component of air which finds application in observation balloons F: Helium
7. The process which involves oxidation of substance, liberating heat  and light energy G: Combustion
8. The component of air which is heavier than air and fairly soluble in water H: Carbon dioxide
9. The process by which atmospheric carbon dioxide is absorbed by plants resulting in formation of carbohydrates I: Photosynthesis
10. The component of air, which is lighter than air and less than 1% in air J: Rare gases

Question: 2. The diagrams below represents an experiment to show the presence of a – component of air:

11

Question: 1. State why air is sucked from – outlet ‘B’ and not from outlet ‘A’.

Answer: Because if we suck from ‘A’, lime water will be sucked out.

Question: 2. State why the air is sucked ‘slowly’ from – the outlet ‘B’.

Answer: Because if air is sucked fast, lime water will also be sucked out.

Question: 3. State the observation seen after completion of the experiment.

Answer: Lime water turns milky.

Question: 4. State the reason for the above observation seen.

Answer: The reason is the formation of CO2.

Question: 5. Name another component which if present in air as pollutant – would have given a similar observation.

Answer: Sulphur dioxide.

Question: 3. Complete the statements given below by filling in the blanks with the correct word/s from the word/s in bracket:

1. The …stratosphere… [atmosphere/troposphere/stratosphere] is a layer which extends upto about 10-50 kms. above the earth.

2. …hydrogen sulphide… [helium/hydrogen sulphide] is and example of a pollutant present in air.

3. The component of air used in photosynthesis is …carbon dioxide… and the product of photosynthesis is …oxygen… [oxygen/carbon dioxide/nitrogen].

4. The product formed which is common to both combustion and respiration is …nitrogen dioxide… [oxygen/carbon dioxide/nitrogen dioxide].

5. The component of air which is variable in air above sea level & in air in general …water vapour… [oxygen/nitrogen/water vapour].

Question: 4. Name the following:

Question: 1. The product formed when phosphorus burns in oxygen.

Answer: Phosphorus pentoxide (P2O5).

Question: 2. The layer of atmosphere which contains the ozone layer.

Answer: Stratosphere

Question: 3. The active component of air which supports combustion and is used up in burning.

Answer: Oxygen

Question: 4. The main, rare [inert] gas present in air.

Answer: Argon

Question: 5. The component of air which is present more in industrial areas.

Answer: Carbon monoxide, sulphur dioxide, oxides of nitrogen, hydrogen sulphide, dust particles.

Question: 6. The type of bacteria which directly absorb nitrogen from the air and converted to soluble nitrates in the soil.

Answer: Symbiotic bacteria.

Question: 7. The product of respiration released in exhaled air, other than carbon dioxide.

Answer: Water vapour and energy.

Question: 8. An inert gas which has a low boiling point and is used for producing very low temperatures.

Answer: Helium

Question: 9. A process which removes carbon dioxide from the air.

Answer: Photosynthesis

Question: 10. The component of air which does not support combustion.

Answer: Nitrogen

Question: 5. State whether the following statements are ‘True’ or ‘False’. If false write the correct statement:

Statements True/False
1. The mesosphere in the atmosphere, contains most of the air, fit for respiration. F
2. The percentage of carbon dioxide in the air is – between 0.2 to 0.4%. T
3. Carbon dioxide, water vapour and energy  in the form of heat are evolved during respiration. T
4. Photosynthesis is a process by which green plants prepare their own food in the presence of sunlight & chlorophyll. T
5. Air is a mixture and not a compound since the components of air – cannot be separated by physical methods. F

Question: 6. Give word equations for the following conversions:

Question: 1. Nitrogen of the air to nitric oxide.

Answer: Nitrogen + Oxygen ⇌ Nitric oxide

The nitric oxide reacts with oxygen to give nitrogen dioxide.

Question: 2. Nitric oxide to nitrogen dioxide.

Answer: Nitric oxide + Oxygen → Nitrogen dioxide

The nitrogen dioxide further reacts with oxygen and water vapour of the air to give nitric acid.

Question: 3. Nitrogen dioxide to nitric acid.

Answer: Nitric oxide + Oxygen → Nitrogen dioxide

The nitrogen dioxide further reacts with oxygen and water vapour of the air to give nitric acid.

Question: 4. Nitric acid to soluble nitrates in the soil.

Answer: Calcium carbonate + Nitric acid → Calcium nitrate + water + carbon dioxide

The water soluble calcium nitrates are absorbed by the plants and converted to plant proteins.

Question: 5. Carbon dioxide in air to carbohydrates in plants.

Answer: 

Photosynthesis in plants 111

Carbon dioxide and water in the presence of sunlight and chlorophyll is changed into carbohydrates and oxygen is released out.

—: End of Air and Atmosphere MCQs Class-6 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-5 :—

Return to –  Dalal Simplified Chemistry for ICSE Class-6 Solutions

Thanks

Share with your friends. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.