Analytical Chemistry MCQ Type Questions for ICSE Class-10

Analytical Chemistry MCQ Type Questions for ICSE Class-10 . These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10 Chemistry .

MCQ Type Questions Analytical Chemistry for ICSE Class-10 Chemistry

Board ICSE
Class 10th (X)
Subject Chemistry
Chapter Analytical Chemistry
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

ICSE Class-10 MCQ Type Questions of Analytical Chemistry


Question 1: ………………. and……….. salt dissolve in sodium hydroxide.

(a) Zinc, Lead

(b) Lead, Copper

(c) Sodium, Lead

(d) Sodium, Zinc

Answer: (a) Zinc, Lead

Question 2: Which white precipitate is soluble in excess NH4OH………..

(a) AgCl

(b) NaOH

(c) NaCl

(d) Mg(OH)2

Answer: (a) AgCl

Question 3:  An example of weak alkali solution is ………….

(a) Sodium hydroxide

(b) Nitrogen dioxide

(c) Ammonium hydroxide

(d) Potassium hydroxide

Answer: (c) Ammonium hydroxide

Question 4:  Ammonium hydroxide solution is added to Iron(II) sulphate solution.

(a) Blue colour precipitate of Ferric hydroxide is formed at the product side.

(b) Green precipitate of ferric hydroxide and ammonium sulphate is formed at the product side

(c) Ferric Oxide is formed at the product side.

(d) Light Brown crystals of ferric chloride is formed at the end of product side

Answer: (b) Green precipitate of ferric hydroxide and ammonium sulphate is formed at the product side

Question 5:   Both ammonium and sodium hydroxide are used in analytical chemistry for identifying…………… of salts.

(a) Cations

(b) Anions

(c) Electrons

(d) Both (a) and (b)

Answer: (a) Cations

Question 6:  Calcium salts with sodium hydroxide give……………… precipitates.

(a) pink

(b) blue

(c) white

(d) green

Answer: (c) white

Question 7: Ammonium hydroxide is added to Iron(IIl) sulphate solution.

(a) Light blue of Ferric chloride is formed at the product side.

(b) Reddish brown colour precipitate of feric hydroxide and NaCl is formed at the product side

(c) Ferric Oxide is formed at the product side.

(d) Light Brown crystals of ferric chloride formed at the end of product side.

Answer: (c) Ferric Oxide is formed at the product side.

Question 8: Salts of normal elements [1 (IA) to 17 (VIIA)] are generally ………….

(a) colourless

(b) green

(c) blue

(d) white

Answer: (a) colourless

Question 9:   Ammonium hydroxide is a weak alkali which dissociates partially to furnish…………….. OH- ions precipitate……………… ..metal hydroxides.

(a) Sufficient, Soluble

(b) Insufficient, Insoluble

(c) Sufficient, Insoluble

(d) Insufficient, Soluble

Answer: (d) Insufficient, Soluble

Question 10:  Sodium zincate and water is obtained on reaction of ……………… with concentrated caustic soda.

(a) Lead

(b) Sodium

(c) Zinc

(d) Zinc hydroxide

Answer: (c) Zinc

Question 11:  Ferrous salts are……….. in colour

(a) light green

(b) blue

(c) colourless

(d)white

Answer: (a) light green

Question 12: Oxides and hydroxides of certain metals such as ………………… , ………………. , …………………  are amphoteric in nature.

(a) zinc, sodium, aluminium

(b) zinc, lead, copper

(c) aluminium, copper, sodium

(d) zinc, lead, aluminium

Answer: (d) zinc, lead, aluminium

Question 13: Amphoteric oxides and hydroxides react with an …………. , …………..  to give salt and water only.

(a) Base, Alkali

(b) Acid, Alkali

(c) Acid, Base

(d) None of these

Answer: (b) Acid, Alkali

Question 14:   Which one of the following salt solutions on reaction with excess of ammonium hydroxide solution gives a deep blue solution ?

(a) FeCl3(aq)

(b) Al2(SO4)3(aq)

(c) CuSO4(aq)

(d) ZnSO4(aq)

Answer: (c) CuSO4(aq)

Question 15: The hydroxide which is soluble in excess of NaOH is ……………

(a) Al(OH)3

(b) Fe(OH)3

(c) Fe(OH)2

(d) Zn(OH)2

Answer: (a) Al(OH)3

Question 16:   Zinc chloride solution reacts with ammonium hydroxide solution to give a… ..Coloured precipitate.

(a) blue

(b) green

(c) white

(d) yellow

Answer: (c) white

Question 17: The salt which will not react with NH4OH solution ………….

(a) Zncl2

(b) CuCl2

(c) NH4CI

(d) FeCl2

Answer: (c) NH4CI

Question 18: The hydroxide which is soluble in excess of NaOH is :

(a) Zn(OH)4

(b) Fe(OH)3

(c) Fe(OH)2

(d) Al(OH)3

Answer: (a) Zn(OH)4

 

Question 19:  The valency of copper in copper sulphate is ……….

(a) two

(b) three

(c) four

(d) one

Answer: (a) two

Question 20: Which one of the following salt solutions on reaction with excess of ammonium hydroxide solution results finally in dissolution of the
precipitate first formed?

(a) AICl3(aq)

(b) Fe(SO4)3(aq)

(c) FeSO4(aq)

(d) ZnSO4(aq)

Answer: (d) ZnSO4(aq)

Question 21:  A chloride which forms a precipitate that is soluble in excess of ammonium hydroxide is:

(a) Calcium chloride

(b) Ferric chloride

(c) Ferrous chloride

(d) Copper chloride

Answer: (d) Copper chloride

Question 22:   Salts of which elements are generally coloured

(a) Transition

(b) Normal

(c) Lanthanides

(d) Inner-transition

Answer: (a) Transition

Question 23: Which soln. becomes a deep/inky blue colour when excess of ammonium hydroxide is added to it.

(a) Copper nitrate

(b) Iron [II] chloride

(c) Iron [IIl] sulphate

(d) Lead nitrate

Answer: (a) Copper nitrate

Question 24:  Which one of the following salt solutions on reaction with excess sodium hydroxide solution gives a clear solution finally ?

(a) Pb(NO4)2(aq)

(b) FeCl3(aq)

(c) CuSO4(aq)

(d) ZnSO4(aq)

Answer: (a) Pb(NO4)2(aq)

Question 25: The precipitate of which of the following compounds is soluble in excess of ammonia solution ?

(a) Iron(II) chloride

(b) Magnesium chloride

(c) Copper(II) sulphate

(d) Lead nitrate

Answer: (c) Copper(II) sulphate

Question 26: A solution of the compound which gives a dirty green precipitate with sodium hydroxide.

(a) Ammonium sulphate

(b) Lead carbonate

(c) Ferrous sulphate

(d) Chlorine

Answer: (c) Ferrous sulphate

Question 27:  The substance/s which react/s with hot conc. NaOH soln. and undergoes a neutralization reaction ……….

(a) Al2O3

(b) Al

(c) AlOH3

(d) None of these

Answer: (a) Al2O3

Question 28: The gas evolved on reaction of Aluminium with boiling concentrated caustic alkali.

(a) Hydrogen gas

(b) Nitrogen gas

(c) Carbon dioxide gas

(d) Carbon monoxide gas
Answer: (a) Hydrogen gas

Question 29: Hydroxide of this metal is soluble in sodium hydroxide solution :

(a) Magnesium

(b) Lead

(c) Copper

(d) Silver

Answer: (b) Lead

Question 30:  The colour of hydrated zinc sulphate is…..,,,,,,,,,,,

(a) white

(b) black

(c) blue

(d) reddish

Answer: (a) white

 

Question 31:  Name the reagent from the following which can be used to distinguish zinc nitrate solution from magnesium nitrate.

(a) NH4OH(aq)

(b) BaCl2

(b) NaOH(aq)

(d) H2SO4

Answer: (a) NH4OH(aq)

Question 32: The oxide and hydroxide of which metal is amphoteric:

(a) Zinc

(b) Copper

(c) Iron

(d) Manganese

Answer: (a) Zinc

Question 33: Which solution gives a white precipitate with excess ammonium hydroxide solution.

(a) Copper nitrate

(b) Iron [III] chloride

(c) Iron [II] sulphate

(d) Lead nitrate

Answer: (d) Lead nitrate

Question 34: The salt whose soln.  gives a pale green precipitate with NaOH solution and a white ppt. with BaCl2 is:

(a) Iron (II) sulphate

(b) Iron (II) sulphate

(c) Iron (III) chloride

(d) Iron (II) chloride

Answer: (b) Iron (II) sulphate

Question 35:  Find the odd one with reason (note: valency is not a criterion):

(a) Al(OH)3

(b) Pb(OH)2

(c) Mg(OH)2

(d) Zn(OH)2
Answer: (c) Mg(OH)2

Question 36:  Hydroxide of this metal is soluble in NaOH.

(a) Magnesium

(b) Silver

(c) Lead

(d) Copper

Answer: (c) Lead

Question 37: When sodium hydroxide 1s added to a solution of ferric chloride write equation for the reaction taking place.

(a) Blue colour precipitate of Ferric chloride is formed at the product side.

(b) Reddish Brown Colour precipitate of feric hydroxide and NaCI is formed at the product side

(c) Ferric Oxide is formed at the product side.

(d) Light Brown crystals of ferric chloride formed at the end of product side

Answer: (b) Reddish Brown Colour precipitate of feric hydroxide and NaCI is formed at the product side

Question 38:  Anhydrous iron(III) chloride is prepared by :

(a) Direct combination

(b) Simple displacement

(c) Decomposition

(d) Neutralization

Answer: (a) Direct combination

–: End Analytical Chemistry MCQ Type Questions for ICSE Class-10 :-

-: also visit :-

Please share with your ICSE friends if it is helpful

Thanks

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.