Animal Husbandry Class-8th Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Chapter-8 Unit-5

Animal Husbandry Class-8th Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Chapter-8 (Food Production), Unit-5(Animal Husbandry). We Provide Step by Step Answers of Multiple questions, True/False, Match the following, Name the following, Define the following, Answer the following. Chapter-8 (Food Production), Unit-5(Animal Husbandry). Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-8. What is animal husbandry an example of? What is animal husbandry scheme? Which are the two main methods used in animal husbandry?

Animal Husbandry Class-8th Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Chapter-8 Unit-5

Board ICSE
Class 8th
Subject Biology
Book Name Goyal Brothers
Chapter-8

Food Production

Unit-5 Animal Husbandry
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

What is animal husbandry an example of?

Animal husbandry is an example of occupation.

What is animal husbandry scheme?

The program is a scheme to provide financial assistance to start rural poultry entrepreneurship, sheep, goat, pig farming and silage production units.

Which are the two main methods used in animal husbandry?

Two main methods used in animal husbandry are artificial insemination and embryo transfer.

What is the function of animal husbandry department?

The department is playing a vital role in providing healthcare services to livestock, extension and training to farmers, implementation of Socioeconomic programs, conducting Sample Survey and Animal Census programs periodically in the State.

What is called animal husbandry?

Animal husbandry refers to livestock raising and selective breeding. It is the management and care of animals in which the genetic qualities and behavior of animals are further developed for profit. A large number of farmers depend upon animal husbandry for their livelihood.

Who is the father of animal husbandry in India?

Dr Verghese Kurien, the chairman and founder of Amul, was named the Chairman of NDDB by Prime Minister Lal Bahadur Shastri; Kurien thrust the program towards success and has since been recognized as its architect.

What three types of animal husbandry?

There are four major types of animal husbandry practised in the world today: Dairy Farming, Poultry Farming, Fish Farming, Bee Farming, Dairy Products, Meat, Land Management,Fibre.

What 2 main methods of farming?

Currently, both traditional farming methods in India and modern farming are practiced. Primitive Farming – One of the oldest techniques in India, primitive farming is practiced in small farms with traditional instruments like a hoe, digging sticks, etc.

 Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Chapter-8 Unit-5

Animal Husbandry Class-8th

Que: I. Multiple choice questions. Tick (√) the correct choice :

1. High milk-yielding breed of buffalo is

(a) Lohi

(b) Sindhi Red

(c) Jersey

(d) Murrah

Answer: option (d) Murrah is correct.

2. Which of the following is an Indian breed of poultry?

(a) Aseel

(b) White Leghorn

(c) HH260

(d) Rhode Island Red

Answer: option (a) Aseel is correct.

3. Apiary is a place where _____ are reared.

(a) honey bees

(b) silkworms

(c) fish

(d) sheep

Answer: option (a) honey bees is correct.

Que: II. Which of the following statements are true (T) and which ones are false (F)? Mark T to F :

Statements True/False
1. Catla is a see water fish. F
2. Poultry products are rich sources of vitamins. F
3. White part present in egg is called albumen. T
4. Jersey is a good breed of cow.

T

5. Popular indigenous Indian breed of poultry is white Leghorn. F

Que: III. Name two examples of each of the following:

Question: 1. Flesh-yielding animals

Answer: Goat and chicken

Question: 2. Drought animals

Answer: Horse and camel

Question: 3. Milk-yielding animals

Answer: Cow and buffalo

Question: 4. Egg-yielding animals

Answer: Chicken, duck

Que: IV. Match the items in column A with those in column B :

Column A Column B
1. Hatchery (a) Sheep
2. Honey (b) Incubator
3. Wool (c) Honeybee

Answer: 

Column A Column B
1. Hatchery (a) Incubator
2. Honey (b) Honeybee
3. Wool (c) Sheep

Que: V. Find the odd one out, giving reason:

Question: 1. Cow, goat, sheep, horse

Answer: Horse: Horse is the odd one out as it a draught animal (used for work) while the rest three are milk yielding dairy animals.

Que: VI. Define the following:

Question: 1. Livestock

Answer: All domestic useful animals constitute livestock. Examples: cattle, sheep, camel, pigs, etc.

Question: 2. Poultry

Answer: The practice of keeping and breeding of useful animals which provide us meat and eggs is called poultry.

Question: 3. Apiculture

Answer: The rearing of honeybees on a large scale is known as apiculture.

Question: 4. Sericulture

Answer: The art of rearing and management of silk moths for the production of silk is called sericulture.

Question: 5. Piggery

Answer: The management and rearing of pigs is called piggery.

Question: 6. Hatchery

Answer: Hatcheries are the incubators in poultry farms where hatching is done.

Que: VII. Answer the following:

Question: 1. Write in brief about poultry farming.

Answer: Poultry farming is the process of raising domesticated birds such as chicken, duck, turkey and geese for the purpose of getting meat and egg for food.

Question: 2. What is honey?

Answer: Honey is a sweet substance produced by honeybees from the nectar of flowers. It consists of water, sugar, minerals and enzymes.

Question: 3. Name the animal which provides silk.

Answer: Silkworm or silkmoth.

Question: 4. Give a list of useful products obtained from animals.

Answer: Useful products obtained from animals are:

1. Milk – From daily animals like cow, goat, etc.

2. Flesh – From goat, sheep, poultry, pig.

3. Fibre – From sheep, goat.

4. Honey – From honeybees.

5. Silk – From silkworm.

6. Eggs – From chicken, duck, turkey, etc.

7. Fuel as gobar gas or cow dung  cake – From animal excreta.

8. Hide – From sheep and goat.

9. Ivory – From elephant teeth.

10. Pearls – From oyster shell.

11. Lac – From lac insect.

Question: 5. Who is known as the father of white revolution in India?

Answer: Dr Verghese Kurien is known as the father of white revolution in India.

— : end of Animal Husbandry Class-8th Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Chapter-8 Unit-5:–

Return to- ICSE Class -8 Goyal Brothers Biology Solutions

Thanks

Please share with your friends if you find it useful

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.