Body Type MCQ Type Questions for ICSE Class-10 Physical Education

Body Type MCQ Type Questions for ICSE Class-10 Physical Education . These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10 Physical Education.

MCQ Type Questions Body Type for ICSE Class-10 Physical Education

Board ICSE
Class 10th (X)
Subject Physical Education
Chapter Body Type
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

 Physical Education MCQ Type Questions of Body Type


Advertisement

Question 1: The physical makeup of a person’s body is called their __________.

(a) Size.

(b)  Height.

(c) Shape.

(d) Body type.

Answer: (d) Body type.

Question 2:  How does Sheldon’s body theory work ?

(a) Sheldon created labels to characterize body types and personalities.

(b) Sheldon believed body types could be measured and related to income levels,

(c) Sheldon thought body types and race were related.

(d) Sheldon thought there was no relation between body types and other factors.

Advertisement

Answer: (a) Sheldon created labels to characterize body types and personalities.

Question 3: Mesomorph tends to have ………… metabolism.

(a) Slow metabolism.

(b) Average to Fast metabolism.

(c) Medium metabolism.

(d) High metabolism.

Answer: (d) High metabolism.

Question 4:  ……………….. are generally long and thin.

(a) Ectomorphs

(b) Endomorphs

(c) Mesomorphs

(d) None of the above

Answer: (a) Ectomorphs

Question 5:  ……………….. are not considered a good body type for bodybuilding.

(a) Mesomorph

Advertisement

(b) Endomorph

(c) Ectomorph

(d) None of these

Answer: (c) Ectomorph

Question 6: ……………… has an athletic type of body

(a) Endomorphs

(b) Mesomorphs

(c) Ectomorph

(d) None of these

Answer: (b) Mesomorphs

Question 7: What is physical fitness?

(a) Any physical activities that improve your ability to complete tasks.

(b) The ability to do everyday tasks without getting tired.

(c) The way your body adapts to the stress of exercise.

(d) All of the above.

Answer: (b) The ability to do everyday tasks without getting tired.

Question 8: Soma to type is a taxonomy developed in:

(a) 1940

(b) 1950

(c)1960

(d) 1970

Answer: (a) 1940

Question 9:   Which of these is not a somatotype as classified by William Sheldon?

(a) Mesomorph

(b) Endomorph

(c) Ectomorph

(d) Graphomorph

Answer: (d) Graphomorph

Question 10: The main categories of somatotypes are:

(a) Endomorphs and mesomorphs

(b) Ectomorphs and mesomorphs

(c) Endomorphs and ectomorphs

(d) Mesomorphs, endomorphs and ectomorphs

Answer: (d) Mesomorphs, endomorphs and ectomorphs

Question 11:  Somatotype classification was given by:

(a) Herbert Sheldon

(b) Stufflebeam

(c) HM Barrow

(d) Jack Nelson

Answer: (a) Herbert Sheldon

Question 12:  What makes the frame of your body?

(a) Ikea

(b) Skeleton system

(c) Your Height

(d) Muscular system

Answer: (c) Your Height

Question 13:  Which body type can be characterized by a round body?

(a) Endomorph

(b) Ectomorph

(c) Mesomorph

(d) None of these

Answer: (a) Endomorph

Question 14:  What physical traits are associated with an ectomorph?

(a) Thin build

(b) Large frame

(c) Broad shoulders

(d) Small feet

Answer: (a) Thin build

Question 15:  The systematic planning of athletic or physical training is called:

(a) Periodization.

(b) Specificity.

(c) Frequency.

(d) Variance.

Answer: (a) Periodization.

Question 16:  What does body composition refer to?

(a) Percentage of body fat

(b) The shape your muscles

(c) How much gain you have

(d) Limb length

Answer: (a) Percentage of body fat

Question 17: …………….. having a strong build with big joints and muscles.

(a) Mesomorph

(b) Endomorph

(c) Ectomorph

(d) None of these

Answer: (a) Mesomorph

Question 18:  What does somato stand for?

(a) Rear

(b) Size

(c) Build

(d) Physique

Answer: (d) Physique

Question 19: Which somatotypes are at a greater risk of becoming obese?

(a) Endomorph.

(b) Mesomorph.

(c) Ectomorph.

(d) Athletic.

Answer: (a) Endomorph.

Question 20:  The strong, muscular and fit body type is:

(a) Mesomorph

(b) Endomorph

(c) Ectomorph

(d) Athletic

Answer: (a) Mesomorph

–: End of Body Type MCQ Type Questions for ICSE Class-10 Physical Education  :-

-: also visit :-

Please share with your ICSE friends if it is helpful

Thanks

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment