Coordination Compounds MCQs Questions with Answers for ISC Class 12 Chemistry

Coordination Compounds MCQs Questions with Answers for ISC Class 12 Chemistry. These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming Sem-2 exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ISC  Class-12 Chemistry

ISC Class 12 Chemistry Coordination Compounds MCQs Questions with Answers

Coordination Compounds MCQs Questions

Board ISC
Class 12th (XII)
Subject Chemistry
Chapter Coordination Compounds
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Bifurcated Sem-2
Topic MCQs / Objective Type Question

MCQs Coordination Compounds for ISC Class 12 Questions with Answers

Question 1:  The hybridization involved in [Co(C2O4)3]3- is
(a) sp3d2
(b) sp3d3
(c) dsp3
(d) d2sp3

Answer: (d) d2sp3

Question 2: For the square planar complex |Mabcd| where M is the central atom and a, b. c, d are monodentate ligands, the number of possible geometrical isomers are

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (c) 3

Question 3: Which of these statements about [Co(CN)6]3- is true?

(a) It has 4 unpaired electron, high spin
(b) No unpaired electron, high spin
(c) No unpaired electron, low spin
(d) 4 unpaired electron, low spin

Answer: (c) No unpaired electron, low spin

Question 4: The correct order of the stoichiometries of AgCl formed when AgNO3 in excess is treated with complexes: COCl3.6NH3, C0Cl3.5NH3, C0Cl3.4NH3 respectively is

(a) 3AgCl, lAgCl, 2AgCl
(b) 3AgCl, 2AgCl, 1AgCl
(c) 2AgCl, 3AgCl, 2AgCl
(d) lAgCl, 3AgCl, 2AgCl

Answer: (b) 3AgCl, 2AgCl, 1AgCl

Question 5: Pick out the correct statement with respect to [Mn(CN)J2-

(a) It is sp²d² hybridised, tetrahedral
(b) It is d²sp3 hybridised, octahedral
(c) It is dsp² hybridised, square planar
(d) It is sp3d² hybridised octahedral

Answer: (b) It is d²sp3 hybridised, octahedral

Question 6: The oxidation number of Cr in a [Cr(NH3)2F4] complex is

(a) II
(b) III
(c) IV
(d) VI.

Answer: (b) III

Question 7: The name of [Co(NH2)3 (NO2)3] is

(a) Trinitrotriamminecobalt(III)
(b) Trinjtrotriamminecobalt(II)
(c) Trirtitrotriamjninecobalt (III) ion
(d) TrinitrotnamminecobaHate (III).

Answer: (a) T.initrotriamminecobalt(III)

Question 8: K3[Al(C2O4)3] is called

(a) Potassium alumino oxalate
(b) Potassium aluminium (III) trioxalate
(c) Potassium trioxalato aluminate (III)
(d) Potassium tris (oxalato) aluminium.

Answer: (c) Potassium trioxalato aluminate (III)

Question 9: IUPAC name of [Pt(NH3)3 Br (NO2) Cl] Cl is

(a) triamminechlorodibromidoplatinum (IV) chloride
(b) triamminechloridobromidonitrochloride- platinum (IV) chloride
(c) triamminebromidochloridonitroplatinum (IV) chloride
(d) triamminenitrochlorobromoplatinum (IV) chloride

Answer: (c) triamminebromidochloridonitroplatinum (IV) chloride

Question 10: Primary and secondary valency of Pt in [Pt(en)2Cl2] are

(a) 4, 4
(b) 4, 6
(c) 6, 4
(d) 2, 6

Answer: (d) 2, 6

Question 11:  The complex ions [Co(NH3)5(NO2)]2+ and [Co(NH3)5 (ONO)]2+ are called

(a) Ionization isomers
(b) Linkage isomers
(c) Co-ordination isomers
(d) Geometrical isomers

Answer: (b) Linkage isomers

Question 12: Which of the following has magnesium?

(a) Chlorophll
(b) Haemocyanin
(c) Carbonic anhydrate
(d) Vitamin B12

Answer: (a) Chlorophll

Question 13: Which one is the most likely structure of CrCl3. 6H2O if 1/3 of total chlorine of the compound is precipitated by adding AgNO3

(a) CrCl3. 6H2O

(b) [ Cr (H2O)3 Cl3]. (H2O)3

(c) [ CrCl(H2O)] Cl . 2H2O

(d) [ CrCl (H2O)5 ] Cl2 . H2O

Answer: (c) [ CrCl(H2O)] Cl . 2H2O

Question 14: K4[Fe(CN)] is a :

(a) double salt

(b) complex compound

(c) acid

(d) base

Answer: (b) complex compound

Question 15: K2[Fe(CN)6] is a/an

(a) double salt
(b) complex salt
(c) acid
(d) base

Answer: (b) complex salt

Question 16: According to Werner’s theory of coordination compounds

(a) Primary valency is ion isable
(b) Secondary valency is ionisable
(c) Primary and secondary valencies are lonisable
(d) Neither primary nor secondary valency is ionisable

Answer: (a) Primary valency is ion isable

Question 17: The ligand N(CH2CH2NH2) is

(a) bidentate
(b) tridentate
(c) tetradentate
(d) pentadentate

Answer: (c) tetradentate

Question 18: The organometallic compound is :

(a) Ti(OCOCH3 )4

(b) Ti(C2H5 )4

(c) Ti(OC6H5 )4

(d) Ti(OC2H5)4

Answer : (b) Ti(C2H5 )4

Question 19: Mercuric chloride is soluble in KI solution due to :

(a) the formation of complex ion
(b) common iodide ion
(c) none of the above
(d) both (a) and (b)

Answer : (a) the formation of complex ion

Question 20: The reagent commonly used to determine hardness of water titrimetrically is

(a) oxalic acid
(b) disodium salt of EDTA
(c) sodium citrate
(d) sodium thiosulphate

Answer : (b) disodium salt of EDTA

Question 21: Which of the following is not considered as an organometallic compound?

(a) cis-platin

(b) Ferrocene

(c) Zeise’s salt

(d) Grignard reagent

Answer : (a) cis-platin    

Question 22: Which of the following ligands will not show chelation?

(a) EDTA
(b) DMG
(c) Ethene-1, 2-diamine
(d) SCN

Answer : (d) SCN

Question 23: Which of the following complex species is not expected to exhibit optical isomerism?

(a) [Co(en) (NH3)2Cl2]+
(b) [Co(en)3]3+
(c)[Co(en)2Cl2] (d) [Co(NH3)3Cl3]

Answer : (d) [Co(NH3)3Cl3]

Question 24: For the square planar complex |Mabcd| where M is the central atom and a, b. c, d are monodentate ligands, the number of possible geometrical isomers are

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer : (c) 3

Question 25: The hybridisation involved in [Co(C2O4)3]3- is

(a) sp3d2
(b) sp3d3
(c) dsp3
(d) d2sp3

Answer : (d) d2sp3

Question 26: The ligand N(CH2CH2NH2)is

(a) tridentate

(b) pentadentate

(c) tetradentate

(d) bidentate

Answer : (c) tetradentate 

Question 27: An example of ambidentate ligand is

(a) Ammine

(b) Aquo

(c) Chloro

(d) Thiocyanato

Answer : (d) Thiocyanato

Question 28: Which of the following does not form a chelate ?

(a) EDTA

(b) Oxalate

(c) Pyridine

(d) Ethylenediamine

Answer : (c) Pyridine 

Question 29: bidenate ligand always

(a) has bonds formed to two metals ions

(b) has a charge of +2 or – 2

(c) forms complex ions with a charge of +2 or –2

(d) has two donor atoms forming simultaneously two sigma (Σ) bonds.

Answer : (b) has a charge of +2 or – 2

Question 30:  NH-NH2 serves as

(a) Monodentate ligand
(b) Chelating ligand
(c) Bridging ligand
(d) Both (a) and (c)

Answer : (c) Bridging ligand

Question 31: Which of the following species is not expected to be a ligand?

(a) NO
(b) NH4
(c) NH2CH2CH2NH2
(d) Both (a) and (b)

Answer : (b) NH4

Question 32: The complex ions [Co(NH3)5(NO2)]2+ and [Co(NH3)5 (ONO)]2+ are called

(a) Ionization isomers
(b) Linkage isomers
(c) Co-ordination isomers
(d) Geometrical isomers

Answer : (b) Linkage isomers

Question 33: Which of the following shall form an octahedral complex?

(a) d4 (low spin)
(b) d8 (high spin)
(c) d6 (low spin)
(d) All of these

Answer : (b) d8 (high spin)

Question 34:  The solution of the complex [Cu(NH3)4] SO4 in water will
(a) give the tests of Cu2+ ion
(b) give the tests of NH3
(c) give the tests of SO42- ions
(d) not give the tests of any of the above

Answer : (c) give the tests of SO42- ions

Question 35:  Amongst Ni (CO)4, [Ni(CN)4]2- and NiCl42-

(a) Ni(CO)4 and NiCl42- are diamagnetic and [Ni(CN)4]2- is paramagnetic
(b) NiCl42- arrd [Ni(CN)4]2- are diamagnetic and Ni(CO)4 is paramagnetic.
(c) Ni(CO)4 and [Ni(CN)4]2- are diamagnetic and [NiCl4]2- is paramagnetic.
(d) Ni(CO)4 is diamagnetic and [NiCl4]2- and [Ni(CN)4]2- are paramagnetic.

Answer : (c) Ni(CO)4 and [Ni(CN)4]2- are diamagnetic and [NiCl4]2- is paramagnetic.

Question 36:  Which of the following shows maximum number of isomers?

(a) [Cr(NH3)4Cl2] (b) [Ni(en)NH3]2+
(c) [Ni(C2O4] (en)2]2+
(d) [Cr(SCN)2(NH3)4]+

Answer : (d) [Cr(SCN)2(NH3)4]+

Question 37:  Which one will show optical isomerism?

(a) [Co(NH3)3Cl3] (b) cis-[Co(en)2 Cl2] Cl
(c) trans-[Co(en)2 Cl2] Cl
(d) [Co(NH3)4 Cl2] Cl

Answer : (b) cis-[Co(en)2 Cl2] Cl

Question 38:  The coordination number of a central metal atom in a complex is determined by

(a) the number of ligands around a metal ion bonded by sigma and pi-bonds both
(b) the number of ligands around a metal ion bonded by pi-bonds
(c) the number of ligands around a metal ion bonded by sigma bonds
(d) the number of only anionic ligands bonded to the metal ion

Answer : (c) the number of ligands around a metal ion bonded by sigma bonds

Question 39:  [EDTA]4- is a :

(a) monodentate ligand
(b) bidentate ligand
(c) quadridentate ligand
(d) hexadentate ligand

Answer : (d) hexadentate ligand

Question 40: Correct formulae of tetraaminechloronitroplatinum (IV) sulphate can be written as

(a) [Pt(NH3)4 (ONO) Cl]SO4
(b) [Pt(NH3)4Cl2NO2]2
(c) [Pt(NH3)4 (NO2) Cl]SO4
(d) [PtCl(ONO)NH3(SO4)]

Answer : (c) [Pt(NH3)4 (NO2) Cl]SO4

–: End of MCQs Chemical Kinetics for ISC Class 12    :–

-: also visit :-

Please share with your ISC friends if it is helpful

Thanks

You might also like
Leave a comment