Measurements and Experimentation Exe-1C Very Short Answer Physics Class-9 ICSE Selina Publishers

Measurements and Experimentation Exe-1C Measurement of Time and simple Pendulum Very Short Answer Type for Class-9 ICSE Concise Physics. There is the solutions of Very short Answer type Questions of your latest textbook which is applicable in 2023-24 academic sessionVisit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Measurements and Experimentation Exe-1 C Measurement of Time Very Short Answer 

(ICSE Class – 9 Physics Concise Selina Publishers)

Board ICSE
Class 9
Subject Physics
Writer / Publication Concise selina Publishers
Chapter-1 Measurements and Experimentation 
Exe – 1 C Measurement of Time and simple Pendulum
Topics Solution of Exe-1(C) Very Short Answer Type
Academic Session 2023-2024

A system of units are the complete set of units, both fundamental and derived, for all kinds of physical quantities.  In the system of units, the first three systems of units (CGS, SI, MKS systems) are the metric systems of units. FPS is not a metric system of units: it is a British system of units.

Exe-1 C Measurement of Time and simple Pendulum Very Short Answer Type

Ch-1 Measurements and Experimentation Physics Class-9 ICSE Concise

Page 27

Question 1. Define ‘amplitude of oscillation’.

Answer : The maximum displacement of the bob from its mean position on either side is called the amplitude of oscillation.

Question 2. Define the terms: (i) oscillation, (ii) amplitude, (iii) frequency and (iv) time period as related to a simple pendulum.

Answer :

(i) Oscillation: One complete to and fro motion of the pendulum is called one oscillation.

(ii) Amplitude: The maximum displacement of the bob from its mean position on either side is called the amplitude of oscillation. It is measured in metres (m).

(iii) Frequency: It is the number of oscillations made in one second. Its unit is hertz (Hz).

(iv)Time period: This is the time taken to complete one oscillation. It is measured in second (s).

Question 3. Name two factors on which the time period of a simple pendulum does not depend.

Answer : Two factors on which the time period of a simple pendulum does not depend are

(i) Material of the bob

(ii) Amplitude

Question 4. How is the time period of a simple pendulum affected, if at all, in the following situations:

(a) The length is made four time.

(b) The acceleration due to gravity is reduced to one-fourth.

Answer : T=2π √L /√g

We know that,

(a) If length quadruples then,

numericals class-9 Physics ans 6 Chapter-1

Therefore, the time period is doubled.

(Measurements and Experimentation Exe-1C Very Short Answer Physics Class-9 ICSE)

Question 5. How are the time period T and frequency f of an oscillation of a simple pendulum related?

Answer : Time period of a simple pendulum is inversely proportional to its frequency.

f=1/t

Question 6. Two simple pendulums A and B have equal lengths, but their bobs weigh 50 gf and 100 gf, respectively. What would be the ratio of their time periods? Give reasons for your answer.

Answer: The ratio of their time periods would be 1:1 because the time period does not depend on the weight of the bob.

Question 7. What is a second’s pendulum?

Answer : A pendulum with the time period of oscillation equal to two seconds is known as a seconds pendulum.

Question 8. State the numerical value of the frequency of oscillation of a second’s pendulum. Does it depend on the amplitude of oscillations?

Answer : The frequency of oscillation of a seconds’ pendulum is 0.5 s-1. It does not depend on the amplitude of oscillation.

— : End of Measurements and Experimentation Exe-1 C Measurement of Time Very Short Answer Type  Solutions :–

Return to Concise Selina Physics ICSE Class-9 Solutions

Thanks

Please share with your friends

2 thoughts on “Measurements and Experimentation Exe-1C Very Short Answer Physics Class-9 ICSE Selina Publishers”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.