Exponents Class- 7th RS Aggarwal Exe-5 B Goyal Brothers ICSE Math Solution

Exponents Class- 7th RS Aggarwal Exe-5 B Goyal Brothers ICSE Math Solution . We provide step by step Solutions of lesson-5 Exponents for ICSE Class-7 Foundation RS Aggarwal Mathematics of Goyal Brothers Prakashan . Our Solutions contain all type Questions of Exe-5 B to develop skill and confidence. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7 Mathematics.

Laws of exponents with answers pdf  multiple choice questions on exponents and powers pdf.

Exponents Class- 7th RS Aggarwal Exe-5 B Goyal Brothers ICSE Math Solution

Exponents Class- 7th RS Aggarwal Exe-5 B Goyal Brothers ICSE Math Solution

Board ICSE
Publications Goyal brothers Prakashan
Subject Maths
Class 7th
Chapter-5 Exponents
Writer RS Aggrawal
Book Name Foundation
Topics Solution of Exe-5 B
Academic Session 2023 – 2024

Exercise – 5 B

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

Exponents Class- 7th RS Aggarwal Exe-5 B Goyal Brothers ICSE Math Solution

Choose the correct option in each of the following :

1.  32 + 23 is equal to :

(a) 15

(b) 16

(c) 17

(d) 18

Answer: option (c) 17 is correct.

2. (7 – 5)5 is equal to :

(a) 6

(b) 8

(c) 16

(d) 32

Answer: option (d) 32 is correct.

3. (-5)5 is equal to :

(a) 20

(b) -125

(c) 625

(d) -1024

Answer: option (c) 625 is correct.

4. (-3/5)5 is equal to :

(a) (-243/3125)

(b) (-81/625)

(c) (81/625)

(d) (512/1875)

Answer: option (a) (-243/3125) is correct.

5. The value of x such that (3/7)3 × (3/7)-8 = (3/7)2x+3 is :

(a) -4

(b) -2

(c) 0

(d) 1

Answer: option (a) -4 is correct.

6. The value of [{(-1/3)-2 }-1 ]2 is :

(a) 81

(b) -81

(c) (1/81)

(d) -(1/81)

Answer: option (c) (1/81) is correct.

7. The number 34613000 when expressed in exponential form is equal to :

(a) 3461.3 × 103

(b) 3.4613 × 107

(c) 0.34613 × 109

(d) 34.613 × 105

Answer: option (b) 3.4613 × 107 is correct.

MENTAL MATHS 

Exponents Class- 7th RS Aggarwal Exe-5 B Goyal Brothers ICSE Math Solution

1. Which is larger ?

(i)  23 or 32

Answer: 32

(ii) 25 or 52

Answer: 25

(iii) 37 or 73

Answer: 37

2. Fill in the blanks :

(i) In an exponential form xm ; is called the base.

(ii) We have : am/an  = (1/an-m)  if n > m.

(iii) Any number to the power 0 is equal to 1.

(iv) The exponential form is also called power notation.

(v) The reciprocal of xa is equal to x to the power (-a).

3. Write true (T) or false (F) :

Statements True/False
(i) For any non-zero number a, we have (am)n = am+n F
(ii) If a and b are non-zero numbers, then {(a/b)m }n = (b/a)-mn T
(iii) For a non-zero number x; (xm ×xn) is equal to x to the power (m + n). T
(iv) If a number p is multiplied n times, then the resulting number is pn . T
(v) In an exponential notation xn ; n is called the index. T

— : end of Exponents Class- 7th RS Aggarwal Exe-5 B Goyal Brothers ICSE Math Solution:–

Return to- ICSE Class -7 RS Aggarwal Goyal Brothers Math Solutions

Thanks

Please share with yours friends if you find it helpful.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.