Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Maths Solutions

Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Maths Solutions Chapter-5. We provide step by step Solutions of Exercise / lesson-5 Exponents for ICSE Class-7 Concise Selina Mathematics. Our Solutions contain all type Questions with Exe-5 A and Exe-5 B, to develop skill and confidence. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7.

Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Maths Solutions Chapter-5


–: Select Topics :–

 

Exe-5 A,

Exe-5 B,


 Exercise – 5 A Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Maths Solutions 

Question 1 :-

Find the value of:
(i) 6²
(ii) 73
(iii) 44
(iv) 55
(v) 83
(vi) 75
Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 1

Question 2 :-

Evaluate:
(i) 23 x 42
(ii) 23 x 52
(iii) 33 x 52
(iv) 22 x 33
(v) 32 x 52
(vi) 53 x 24
(vii) 3x 42
(ix) (5 x 4)2

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 2
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 3

Question 3 :-

Evaluate:
exponents (Including Laws of Exponents ) 1

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 34

Question 4 :-

Evaluate :
Selina Concise Maths class 7 ICSE Solutions - Exponents (Including Laws of Exponents)-4

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 5
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 6

Question 5 :-

Which is greater :
(i) 23 or 32
(ii) 25 or 52
(iii) 43 or 34
(iv) 54 or 45

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 7

Question 6 :-

Express each of the following in exponential form :
(i) 512
(ii) 1250
(iii) 1458
(iv) 3600
(v) 1350
(vi) 1176

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 8
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 9
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 10

Question 7 :-

If a = 2 and b = 3, find the value of:
(i) (a + b)2
(ii) (b – a)3
(iii) (a x b)a
(iv) (a x b)b

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 11

Question 8 :-

Express:
(i) 1024 as a power of 2.
(ii) 343 as a power of 7.
(iii) 729 as a power of 3.

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 12
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 13

Question 9 :-

If 27 x 32 = 3x x 2y; find the values of x and y.
Selina Concise Maths class 7 ICSE Solutions - Exponents (Including Laws of Exponents)-9a

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 14

Question 10 :-

If 64 x 625 = 2a x 5b; find :
(i) the values of a and b.
(ii) 2b x 5a

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 15
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 16


Exercise – 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics

Question 1 :-

Fill in the blanks:
(i) In 52 = 25, base = ……… and index = ……….
(ii) If index = 3x and base = 2y, the number = ………

Answer :-

(i) In 52 = 25, base = 5 and index = 2.

(ii) If index = 3x and base = 2y, the number = 2y3x.

 

Question 2 :-

Evaluate:
(i) 28 ÷ 23
(ii) 2 28
(iii) (26)0
(iv) (3o)6
(v) 83 x 8-5 x 84
(vi) 5 x 53 + 55
(vii) 54 ÷ 53 x 55
(viii) 44 ÷ 43 x 40
(ix) (35 x 47 x 58)0

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 35
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 36

Question 3 :-

Simplify, giving Solutions with positive index:
Selina Concise Maths class 7 ICSE Solutions - Exponents (Including Laws of Exponents)-3
exponents (Including Laws of Exponents ) 5

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 19
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 20
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 21

(xvii)

(2a3)4 (4a2)2

= (2a3)4 (22a2)2

= 24 a3×4 . 22×2 a2×2

= 24a12 . 24a4

= 24+4 a12+4

= 28a16

= 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × a16

= 256 a16

Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 1

(xix)Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 2


Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 23
Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 24

Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 3

Question 4 :-

Simplify and express the Solution in the positive exponent form :
Selina Concise Maths class 7 ICSE Solutions - Exponents (Including Laws of Exponents)-4b
Selina Concise Maths class 7 ICSE Solutions - Exponents (Including Laws of Exponents)-4b...

Answer :-

(i)

Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 4

(ii) Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 5

(iii)Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 6

(iv)

-128/2187

2 128
2 64
2 32
2 16
2 8
2 4
2 2
1
3 2187
3 729
3 243
3 81
3 27
3 9
3 3
1

Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 7

(v) Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 8

(vi) Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 9

Question 5 :-

Evaluate
Selina Concise Maths class 7 ICSE Solutions - Exponents (Including Laws of Exponents)-5b

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 28
(iii)

53 × 32 + (17)0 × 73

= 5 × 5 × 5 × 3 × 3 + (17)0 × 7 × 7 × 7   (∵ a0 = 1)

= 125 × 9 + 1 × 343

= 1125 + 343 = 1468

(iv) Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 10

(v)Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 11

= 1 + 4 + 8 = 13

(vi) Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 12

Question 6 :-

If m2 = -2 and n = 2; find the values of:
(i) m + r2 – 2mn
(ii) mn + nm
(iii) 6m-3 + 4n2
(iv) 2n3 – 3m

Answer :-

Selina Concise Mathematics Class 7 ICSE Solutions Chapter 5 Exponents (Including Laws of Exponents) 32

(iii)

6m-3 + 4n2

m = – 2, n =2

= 6(-2)-3 + 4(2)2

Exercise - 5 B Exponents ICSE Class-7th Concise Selina Mathematics img 13

(iv)

2n3 – 3m

m = -2, n = 2

= 2(2)3 – 3(-2)

= 2 × (2 × 2 × 2) – 3 × (- 2)

= 16 – 3 × (-2)

= 16 + 6 = 22

 

— End of Exponents Solutions :–

Return to  Concise Selina Maths Solutions for ICSE Class -7 


Thanks

 

Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.