Goyal Brothers Class-10 Long and Structured, Effects of Pollution on Climate and Environment ICSE Biology Solutions Ch-16

Goyal Brothers Class-10 Long and Structured, Effects of Pollution on Climate and Environment ICSE Biology Solutions Ch-16.  We Provide Solutions of Long Answer Questions and Structured Questions  Exercise-16 Effects of Pollution on Climate and Environment .  All solutions are given as council prescribe guideline for next upcoming exam. Visit official Website CISCE  for detail information about ICSE Board Class-10 Biology.

Ch-16 Effects of Pollution on Climate and Environment  Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

Board ICSE
Publications Goyal Brothers publications
Subject  Biology
Class 10th
Writer Dr. K.K. Aggrawal
Chapter-16 Effects of Pollution on Climate and Environment
Topics Solutions of Long Answer Type Questions and Structured Questions 
Edition for 2022-2023 Academic Session

D. LONG ANSWER QUESTIONS

Ch-16 Effects of Pollution on Climate and Environment  Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-236)

Question 1. What is acid rain? Explain any two impacts of acid rain.

Answer : When acid rain and dry acidic particles fall to earth, the nitric and sulfuric acid that make the particles acidic can land on statues, buildings, and other manmade structures, and damage their surfaces. The acidic particles corrode metal and cause paint and stone to deteriorate more quickly.

Question 2. What are the impacts of greenhouse effect?

Answer : Greenhouse gases have far-ranging environmental and health effects. They cause climate change by trapping heat, and they also contribute to respiratory disease from smog and air pollution. Extreme weather, food supply disruptions, and increased wildfires are other effects of climate change caused by greenhouse gases.

Question 3. How do CFCs break ozone in the stratosphere?

Answer : Gaseous CFCs can deplete the ozone layer when they slowly rise into the stratosphere, are broken down by strong ultraviolet radiation, release chlorine atoms, and then react with ozone molecules.

Question 4. Is there any control measures to stop acid rain?

Answer : A great way to reduce acid rain is to produce energy without using fossil fuels. Instead, people can use renewable energy sources, such as solar and wind power. Renewable energy sources help reduce acid rain because they produce much less pollution.

Question 5. Explain any four ways of preventing acid rain.

Answer : 

  • The only precaution that we can take against acid rain is having a check at the emission of oxides of nitrogen and sulphur.
  • Acid rain is harmful to animals, plants and the monuments.
  • Being responsible citizens, one should be aware of the harmful effects they cause and of the industries which give out nitrogen and sulphur compound wastes unethically.
  • Renewable energy sources help to preventing acid rain because they produce much less pollution.

Question 6. Describe any four ways of saving the ozone layer.

Answer : The following are the methods to saving the Ozone layer

  1. Avoid the purchase and use of aerosol sprays containing chlorofluorocarbons (CFCs).
  2. Avoid buying insulating material made from CFC. Instead, you can use the dark chipboard cork that do not pollute the environment for the same purpose.
  3. Reduce the use of your car and of other gadgets like compressors, lawn mowers, etc.
  4. Use alternative means of transport: buses, bicycles, or simply walk.

Question 7. What is ‘Ozone hole? How is it formed?

Answer : The ozone hole has developed because people have polluted the atmosphere with chemicals containing chlorine and bromine. The primary chemicals involved are chlorofluorocarbons (CFCs for short), halons, and carbon tetrachloride.

Question 8. Describe the process leading to greenhouse effect.

Answer : The greenhouse effect is a process that occurs when energy from a planet’s sun goes through its atmosphere and warms the planet’s surface, but the atmosphere prevents the heat from returning directly to space, resulting in a warmer planet.

Question 9. Use of CFC is banned in many countries. Explain.

Answer : Use of C.F.C is banned in many countries as it breaks down to Chlorine atoms which in turn breaks down or thins the ozone layer, thereby permitting the entry of harmful UV rays into the earth, causing sunburn/genetic disorders/skin cancer/affecting the productivity of forests and sea.


E. STRUCTURED QUESTIIONS

Ch-16 Effects of Pollution on Climate and Environment  Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-236)

Question 1. You must have heard about marble cancer of Taj Mahal. Answer the given questions based on it:

(i) What is the marble cancer?

(ii) What causes this to the Taj Mahal?

(iii) What steps did the Supreme Court of India take regarding it?

Answer : 

(i) The acids present in the acid rain react with the marble of monument and corrode it slowly. The slow corrosion (or eating up) of marble of a monument by acid rain is known as Marble cancer. The main cause of marble cancer is acid rain. Various gases like sulphur dioxide, oxides of nitrogen are released from factories

(ii) The acids in the acid rain react with calcium carbonate of marble and degrade it. The phenomenon is called Marble cancer. Acidic rain fall on Taj Mahal thus the monument got corroded by the harmful chemicals. India’s Taj Mahal Is Changing Colour Because of Insect Feces and Pollution

(iii) Use of cleaner fuels like CNG and LPG. Use of unleaded petrol in vehicles. Shifting polluting industries outside the city. Use of fertilizers in the farms around the Taj Mahal.

Question 2. Look at the given picture and answer the questions followed :

Question 2. Look at the given picture and answer the questions followed :

(i) What is the lightly shaded area (A) showing?

(ii) List the causes of this process (i).

(iii) Give two control measures to stop this loss.

(iv) Give a brief of an international agreement to solve this problem.

Answer : 

(i) Ozone Hole

(ii) The main cause of ozone depletion and the ozone hole is manufactured chemicals, especially manufactured halocarbon refrigerants, solvents, propellants, and foam- blowing agents (chlorofluorocarbons (CFCs), HCFCs, halons

(iii)

Buy air-conditioning and refrigeration equipment that do not use HCFCs as refrigerant.

Buy aerosol products that do not use HCFCs or CFCs as propellants

(iv) The Montreal Protocol, finalized in 1987, is a global agreement to protect the stratospheric ozone layer by phasing out the production and consumption of ozone-depleting substances (ODS).

— : End of Goyal Brothers Class-10 Long and Structured, Effects of Pollution on Climate and Environment   :–

Return to :- ICSE Biology for Class 10 Goyal Brothers Prakashan solutions

Thanks

You might also like
Leave a comment