History Specimen Paper Sec-B 2023 Solved for ISC Class-12

History Specimen Paper Sec-B 2023 Solved for ISC Class-12.  Step by step solutions as council prescribe guideline of model sample question paper.  During solutions of History specimen paper we explain with figure , graph, table whenever necessary. Student can achieve their goal in next upcoming exam of council.  Visit official website CISCE for detail information about ISC Board Class-12.

History Specimen Paper Sec-B 2023 Solved for ISC Class-12

Board ISC
Class  12th (xii)
Subject History (Section-B)
Topic ISC Specimen Paper Solved
Syllabus  on Revised syllabus
Session 2022-23

History Specimen Paper Sec-B  2023 Solved for ISC Class-12

Warning :- before viewing solution view Question Paper


ISC SPECIMEN QUESTION PAPER 2023

History Paper 1 (Theory)

Time Allowed: Three hours

(Candidates are allowed additional 15 minutes for only reading the paper. They must NOT start writing during this time).


Answer all questions from Section A, Section B and Section C.

The intended marks for questions or parts of questions are given in brackets [ ].


SECTION B – 32 MARKS
Answer all questions.

ISC Class-12 History Specimen Paper 2023 Solved sec-B

Question 2:  Comment on the role of Potti Sriramalu in the demand for a separate state of Andhra.

Answer: Potti Sreeramulu, who died in a hunger strike for the formation of Andhra Pradesh on linguistic lines. His death led to the formation of the state. His death ignited the government to form the state on linguistic basis; many more states were carved out linguistically.

Question 3:  

(i) Discuss the main issues that led to the agitation in Assam in 1980s.

OR

(ii) Explain any four main terms of the Rajiv-Longowal Accord (Memorandum of Settlement on Punjab) signed in 1985.

Answer:

(i) The Assam Movement (also Anti-Foreigners Agitation) (1979–1985) was a popular uprising in Assam, India, that demanded the Government of India to detect, disenfranchise and deport illegal aliens.

(ii) …….

Question 4: Examine the role of Indira Gandhi in the creation of Bangladesh in 1971.

Answer: Bangladesh was created by the support of India because: 1. West Pakistan did not allow Awami League an East Pakistani Party to form the government despite winning all the seats. 2. East Pakistanis rebelled against and were suppressed by the army of West Pakistan resulting from large-scale migration into India.

Question 5: What problems did Indian women experience, according to the Towards Equality Report of 1974?

Answer: The report proved to be an “eye opener” for women’s condition by talking about development and democracy from gender perspective. It brought to the forefront the issues of declining sex ratio (missing women). It led to women-sensitive policy-making in India and stress on girls’ education.

Question 6: Define Britain and France’s policy of Appeasement towards Germany and Italy between 1935 and 1939. Give any three examples of Appeasement.

Answer: The policy of Appeasement was the conciliatory approach of making an admission to the adversary nation to dodge war. It was an approach followed by Britain and France during 1935–39. This approach permitted Hitler to abuse terms of the deal of Versailles so he would do nothing more terrible.

The prime example is Britain’s policy toward Fascist Italy and Nazi Germany in the 1930s.

Question 7: Account for the Communist victory over the KMT in 1949.

Answer: The Communists were able to mobilize a massive army of peasants with their program of radical land reform and gradually began winning open battles against the KMT. In 1948 and 1949 the Communist People’s Liberation Army won three major campaigns that forced the Nationalist government to retreat to Taiwan.

Question 8: What were the main grievances of the black Africans against the white settlers in Kenya?

Answer: To many early explorers and administrators, the cool climate and absence of populations over large swathes of the Highlands, made it a uniquely attractive area for European settlement in sub-tropical Africa.

The White Highlands were depopulated of white settlers before independence with much of the land being sold to Africans under the Million acre settlement scheme.

Question 9:

(i) Briefly trace the events that led to the transition to black majority rule in South Africa in the 1990s.

OR

(ii) Analyse the socio-cultural impact of the Second Wave Feminist Movement in the USA.

Answer:

(ii) Second-wave feminism also drew attention to the issues of domestic violence and marital rape, created rape-crisis centers and women’s shelters, and brought about changes in custody laws and divorce law.

–: End of History Specimen Paper Sec-A 2023 Solved for ISC Class-12 :–

–: Visit also :–

Return to : ICSE Specimen Paper 2023 Solved

Thanks

You might also like
Leave a comment