Integers Class- 7th RS Aggarwal Exe-1E Goyal Brothers ICSE Math Solution

Integers Class- 7th RS Aggarwal Exe-1E Goyal Brothers ICSE Math Solution . We provide step by step Solutions of lesson-1 Integers for ICSE Class-7 Foundation RS Aggarwal Mathematics of Goyal Brothers Prakashan . Our Solutions contain all type Questions of Exe-1 E to develop skill and confidence. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7 Mathematics.

Integers Class- 7th RS Aggarwal Exe-1E Goyal Brothers ICSE Math Solution

Integers Class- 7th RS Aggarwal Exe-1E Goyal Brothers ICSE Math Solution

Board ICSE
Publications Goyal brothers Prakashan
Subject Maths
Class 7th
Chapter-1 Integers
Writer RS Aggrawal
Book Name Foundation
Topics Solution of Exe-1 E
Academic Session 2023 – 2024

Exercise – 1E

Integers Class- 7th RS Aggarwal Exe-1 E Goyal Brothers ICSE Math Solution

Question: 1. By how much does 5 exceed -5?

Answer: Required number = 5 – (-5)

= 5 + 5

= 10

Question: 2. How much -7 less than -1?

Answer: Required number = -1 – (-7)

= -1 + 7

= 6

Question: 3. What must be subtracted from 7 to get -6?

Answer: Required number = -6 – 7

= 13

Question: 4. What must be subtracted from -1 to get -19?

Answer: Required number = -19 – (-1)

= -19 + 1

= -18

Question: 5. The sum of two integers is -11. If one of them is 5, then find the other.

Answer: Solution:-

First integer number = 5

second integer number = ?

sum of both integer = -11

so, second integer will be –

= -11 – 5

= -16

∴ second integer is -16.

Question: 6. Add the product of (-13) and (-17) to the quotient of (-187) and 11.

Answer: According to the question –

{(-13) × (-17)} + {(-187 ÷ 11)}

= 221 + (-17)

= 221 – 17

= 204

Question: 7. A shopkeeper bought a pen for ₹75, a book for ₹240 and a pencil box for ₹46. He sold the pen for ₹81, book for ₹255 and the pencil box for ₹40. What was his gain or loss?

Answer: Solution:- Total amount of buying things = ₹75 + ₹240 + ₹46

= ₹361

Now,

Total amount of selling things = ₹81 + ₹255 + ₹40

= ₹376

So, (S.P) is more the (C.P)

Gain = S.P – C.P

= ₹361 – ₹376

= ₹15

∴ He gained ₹15.

Question: 8. A man starts from his home and drives 169 km to the East and then 192 km to the West. How far is he from his home finally and in which direction?

Answer: Distance travelled by man from home to east = 169km

Distance travelled by man from east to west = 192km

Distance from his home to the place

= 192km – 162km

= 23km

So, the man start his journey towards east and than west.

∴ He must be in west direction.

Question: 9. During a month, the average day temperature of a desert region was 43°C and the average night temperature was – 6°C. Find the difference between the average day temperature and the average night temperature.

Answer: Temperature at day = 43°C

Temperature at night = -6°C

∴ Difference between day temperature and night temperature = 43°C – (-6°C)

= 43°C + 6°C

= 49°C

Question: 10. Radhey bought 4 pairs of jeans at ₹1256 each. How much did he pay for the jeans in all?

Answer: No. of jeans = 4

cost of one jeans = ₹1256

∴ Total cost = 4 × 1256

= ₹5024

Question: 11. Mathew had no money to pay for his house rent of ₹14240. His 5 friends decided to contribute equally to pay for the rent. How much will each friend pay?

Answer: Total rent = ₹14240

Number of contributes = 5

∴ Every contribute pay = 14240/5

= 2848

Question: 12 A class of 36 students contributed ₹540 each for the picnic. Out of these, 7 students decided not to go. They were returned ₹490 each. What amount was spent on the picnic?

[Hint:  Amount contributed by 36 students = ₹54o × 36 = ₹19440

Amount spent = ₹19440 – ₹490 × 7]

Answer: Total amount = (₹54o × 36) – (₹490 × 7)

= ₹19440 – ₹3430

= ₹16010

— : end of Integers Class-7th RS Aggarwal Exe-1 D Goyal Brothers ICSE Math Solution :–

Return to- ICSE Class -7 RS Aggarwal Goyal Brothers Math Solutions

Thanks

Please share with yours friends if you find it helpful. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.