MCQ Genetics Some Basic Fundamentals for ICSE Class-10 Biology

Genetics- Some Basic Fundamentals MCQ Type Questions for ICSE Biology Class-10 . These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10 Biology .

MCQ Type Questions Genetics Some Basic Fundamentals for ICSE Class-10 Biology

Board ICSE
Class 10th (X)
Subject Biology
Chapter Genetics- Some Basic Fundamentals
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

ICSE Class-10 Biology MCQ Type Questions of Genetics Some Basic Fundamentals

Question 1:  Which one of the following is the phenotypic monohybrid ratio in F2 generation?

(a) 3 : 1

(b) 1 : 2 : 1

(c) 2 : 2

(d) 1 : 3

Answer : (a) 3 : 1

Question 2: If a pure tall plant is crossed with a pure dwarf plant, then offspring will be

(a) all tall

(b) all dwarf

(c) 3 tall 1 dwarf

(d) 50% tall 50% dwarf

Answer: (a) all tall

Question 3: The 9 : 3 : 3 : 1 dihybrid ratio is due to

(a) segregation

(b) crossing over

(c) independent assortment

(d) homologous pairing

Answer: (c) independent assortment

Question 4: A plant with green pods and smooth seeds with genotype Ggss will give rise to the following gametes:

(a) Gg and Ss

(b) Gs and ss

(c) Gs and gs

(d) Gg and gs

Answer: (c) Gs and gs

Question 5:   After mitotic cell division, a female human cell will have:

(a) 44 + XX chromosomes

(b) 44 + XY chromosomes

(c) 22 +X chromosomes

(d) 22 + Y chromosomes

Answer: (a) 44 + XX chromosomes

Question 6: A cross was made between tall and dwarf plants. In F1 generation all plants were tall, when the F1 plants were selfed, the tall and dwarf plants appeared in 3:1 ratio in F2 generation. This is due to

(a) Dominance

(b) Crossing over

(c) Hybridization

(d) Segregation

Answer: (d) Segregation

Question 7: The recessive gene is one that expresses itself in :

(a) Heterozygous condition

(b) Homozygous condition

(c) F2 generation

(d) Y-linked inheritance

Answer: (b) Homozygous condition

Question 8: Genetics is the study of :

(a) Development of organisms

(b) Mechanisms of inheritance

(c) Nuclear division

(d) Variation between species

Answer: (b) Mechanisms of inheritance

Question 9:  What is the transmission of genetic information from generation to generation known as?

(a) Cell division

(b) Meiosis

(c) Inheritance

(d) Mitosis

Answer: (c) Inheritance

Question 10:  Which chromosomes can be found in a single sperm?
(a) X and X

(b) X and Y

(c) X or X

(d) X or Y

Answer: (d) X or Y

Question 11:   Which structure will be found in the nucleus of a body cell in a woman?

(a) X allele

(b) Y allele

(c) X chromosome

(d) Y chromosome

Answer: (c) X chromosome

Question 12:  Which word describes an individual who has two identical alleles for a Particular gene ?

(a) Dominant

(b) Heterozygous

(c) Homozygous

(d) Phenotype

Answer: (c) Homozygous 

Question 13:  The allele for detached earlobes 1s dominant to the allele tor attached earlobes. Two parents are
heterozygous for detached earlobes. What is the probability of their first child having attached earlobes ?

(a) 0%

(b) 25%

(c) 50%

(d) 75%

Answer: (b) 25%

Question 14:  The phenotype of an organism is its

(a) Combination of alleles

(b) Family pedigree

(c) Genetic make – up

(d) Observable features

Answer: (d) Observable features

Question 15:  What will be the genotypes resulting from a 8enetic cross between two individuals, one of which is homozygous dominant, (TT), and the other heterozygous ?

(a) All Tt

(b) 50% TT, 50% tt

(c) 50% TT, 50%Tt

(d) 25%TT, 50% Tt, 25%tt

Answer: (c) 50% TT, 50%Tt 

Question 16:  When white-flowered Pea plants are crossed with red lowers. If these F1 plants pollinate themselves, the next generation (F2) contain both red and white flowered plants. Which statement explain this?

(a) The allele for red flowers is dominant and the F1 plants are heterozygous

(b) The allele for red flowers is dominant and the F1 plants are homozygous

(c) The allele for red flowers is recessive and the F1 plants are heterozygous

(d) The allele for red flowers is recessive and the F1 plants are homozygous

Answer: (a) The allele for red flowers is dominant and the F1 plants are heterozygous

Question 17:  A cross between a tall plant (TT) and short pea plant (tt) resulted in progeny that were all tall plant because :

(a) Tallness the dominant trait

(b) Shortens is tie dominants trait

(c) Tallness is the recessive trait

(d) Height pea plant a not governed by gene T or t

Answer: (a) Tallness the dominant trait

Question 18:  In human males all the chromosomes are paired perfectly except one. This/these unpaired chromosome is/are:

(i) Large chromosome

(ii) Small chromosome

(iii) Y-chromosome

(iv) X-chromosome

(a) (i) and (ii)

(b) (iii) and (iv)

(c) (iii) only

(d) (ii) and (iv)

Answer: (b) (iii) and (iv)

Question 19:  Mendel selected which of the following traits for his studies:

(a) Stem length, flower position

(b) Flower colour, seed shape

(c) Colour of pod, cotyledon colour

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 20:  Which of these characters is dominant?

(a) Wrinkled shape of seeds

(6) Apical position of flowers

(C) Green colour of cotyledons

(d) Axial position of flowers

Answer: (d) Axial position of flowers

Question 21: Which statement concerning a pair of alleles for a gene controlling a single characteristic in humans is true?

(a) Both genes come from the father.

(b) Both genes come from the mother.

(c) One gene comes from the mother and one gene comes from the father.

(d) The genes come randomly in pairs from either the mother or father

Answer: (c) One gene comes from the mother and one gene comes from the father.

Question 22:  A genotype can be described as

(a) The genetic makeup of an organism.

(b) Part of a chromosome that codes for a certain hereditary trait.

(c) The outward, visible expression of the hereditary makeup of an organism.

(d) The shifting of gene positions in chromosomes

Answer: (a) The genetic makeup of an organism.

Question 23: The sex of a person depends on :

(a) The genetic makeup of autosomes found in the egg cell.

(b) The genetic makeup of autosomes found in the sperm cell.

(c) Whether the unfertilized egg contains an X- or Y-chromosome.

(d) Whether the sperm that fertilizes the eg contains an X- or Y-chromosome.

Answer: (d) Whether the sperm that fertilizes the eg contains an X- or Y-chromosome.

Question 24: F represents the gene for brown coat colour and f represents the gene for white coat colour. In
the cross FF x ff all the offspring have a brown Coat. Which genetic principle is illustrated by this cross?

(a) Crossing-over

(b) Co-dominance

(c) Multiple alleles

(d) Dominance

Answer: (d) Dominance

Question 25:   When an individual has both the genes of a con-trasting characters, it is said to be

(a) Homozygous

(b) Phenotype

(c) Heterozygous

(d) Genotype

Answer: (c) Heterozygous

Question 26:  When two individuals differing in at least one character are crossed, the process is known as:

(a) Hybridization

(c) Pedigree

(c) Selection

(d) None of these

Answer: (a) Hybridization

Question 27:  A cross was made between tall and dwarf plants. In F1 generation all plants were tall, when the F1 plants were self-pollinated, the tall and dwarf plants appeared in 3:1 ratio in F2 generation. This phenomenon is known as:

(a) Dominance

(b) Hybridization

(c) Segregation

(d) Crossing over

Answer: (c) Segregation

Question 28:  Alternate forms of genes are known as

(a) Alleles

(b) Linked genes

(c) Chromosomes

(d) Homologous chromosomes

Answer: (a) Alleles

Question 29:  The crossing of a homozygous tall plant with a dwarf would yield plants in the ratio of:

(a) All heterozygous tall

(b) Two tall and two dwarf

(c) One homozygous tall, two heterozygous tall and one homozygous dwarf

(d) All homozygous dwarf

Answer: (c) One homozygous tall, two heterozygous tall and one homozygous dwarf

Question 30: What is always found in female gametes and may be found in male gametes?

(a) One X chromosome

(b) One Y chromosome

(c) Two X chromosome

(d) One X chromosome and One Y chromosome

Answer: (a) One X chromosome

Question 31: Which terms is used for an organism that has two different alleles of a particular genes

(a) Dominants

(b) Heterozygous

(c) Homozygous

(d) Recessive

Answer: (b) Heterozygous

Question 32:  Recessive Character

(a) the character which is dominant in the F1 generation and hidden in the second generation.

(b) The character which is dominant both in Fi generation and F2 generation

(c)The character which remains hidden both n F1 and F2 generation.

(d) The character which remains hidden in F1 generation and expressed in the second generation.

Answer: (a) the character which is dominant in the F1 generation and hidden in the second generation.

Question 33:  Heredity

(a) Transmission of both the recessive and dominant characters to the progeny from generations to generations.

(b) Transmission of dominant characters to the progeny from generations to generations.

(c) Transmission of parental characters to the progeny from generations to generations.

(d) Transmission of recessive characters to the progeny from generations to generations.

Answer: (c) Transmission of parental characters to the progeny from generations to generations.

Question 34: Phenotype

(a) Set of observable characteristics or traits of an organism.

(b) Set of hidden characteristics or traits of an organism.

(c) Set of recessive traits of an organism

(d) Set of traits of an organism.

Answer: (a) Set of observable characteristics or traits of an organism.

Question 35:  A genetic cross between two organisms may be shown as Gg x Gg. The letter g represent ………………

(a) A dominants allele

(b) A dominants Chromosomes

(c) A recessive allele

(d) A recessive Chromosomes

Answer: (c) A recessive allele

Question 36:  Damage and errors in DNA causes …………………

(a) Mutation

(b) DNA repair

(c) Translation

(d) Transcriptions

Answer: (a) Mutation

Question 37:  The recessive gene is one of that expresses itself in ……………….

(a) Heterozygous condition

(b) Homozygous condition

(c) F2 generations

(d) F1 generations

Answer: (b) Homozygous condition

–: End of Genetics Some Basic Fundamentals MCQ for ICSE Biology Class-10 :-

-: also visit :-

Please share with your ICSE friends if it is helpful

Thanks

You might also like
Leave a comment