MCQ Human Growth Development Class-10

MCQ Human Growth Development Class-10 Physical Education . These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10 Physical Education.

 Human Growth and Development  ICSE Class-10

(MCQ  / Objective Type Questions)

Board ICSE
Class 10th (X)
Subject Physical Education
Chapter Human Growth ,Development
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

ICSE Class-10 Physical Education MCQ Type Questions of Ch-Human Growth and Development 

Question 1:  Which of the following is not the method of management of problems of adolescent?

(a) Sympathetic attitude of parents

(b) Give full freedom

(c)Healthy atmosphere at home and school

(d) Sex and health education

Answer: (b) Give full freedom

Question 2:  Assertion : Growth and development of every children take place according to his own schedule.

Reason : Growth and development of every children take place by some specific program.

(a) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is wrong, but (R) is right.

(d) (A) is right, but (R) is wrong

Answer: (b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 3:  The study of sports psychology leads to the enhancement of physiological capacities such as

(a) Speed

(b) Strength

(c) Flexbility

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 4:  Which of these is concerned with attitude, behavior, etiquettes and qualities of an individual?

(a) Development

(b) Growth

(c) Maturity

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Question 5:   Psychology is said to be the science of:

(a) Muscles

(b) Behaviour

(c) Bones

(d) None of these

Answer: (b) Behaviour

Question 6:  Which is the main characteristic of development?

(a) It is comprised of quantitative changes.

(b) It is a continuous process.
(c) It can be easily observed and measured.

(d) Both (a) and (b)

Answer: (b) It is a continuous process.

Question 7:  Is the initial stage of development of a child?

(a) Infancy

(b) Early childhood

(c) Adolescence

(d) Teenage

Answer: (a) Infancy

Question 8 :  In which field, sports psychology plays a vital role?

(a) Confirming victory in sports

(b) Enhancing motor skills

(c) Removing psychological barrier

(d) Both (b) and (C)
Answer: (d) Both (b) and (C)

Question 9:  The period of infancy extends from birth to the end of:

(a) 3 yrs

(b) 5 yrs

(c) 7 yrs

(d) 9 yrs

Answer: (b) 5 yrs

Question 10:  Which is the main characteristic of growth?

(a) It is physical in nature

(b) It is comprised of qualitative changes.

(c) It takes place throughout the life of an individual

(d) It is sociological in nature.

Answer: (a) It is physical in nature

Question 11: Assertion : Infancy is the period of which a growing child make transition from infancy to childhood.

Reason : During infancy there is Rapid growth in height and weight at the age of 2 in girls and 3 in boys.

(a) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is wrong, but (R) is right.

(d) (A) is right, but (R) is wrong

Answer: (d) (A) is right, but (R) is wrong

Question 12:  What is the main problem of adolescents?

(a) Rapid physical changes

(b) Rebellious behaviour

(c) Concern about future and career

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 13:  Assertion : Growth refers to the process of increase in height weight size and shape .

Reason : Growth reached its maximum limit when individual reached a stage of maturity.

(a) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is wrong, but (R) is right.

(d) (A) is right, but (R) is wrong

Answer: (d) (A) is right, but (R) is wrong

Question 14: Adolescence is a period of transition from childhood to adulthood which begins from the age of:

(a) 6-8 yrs.

(b) 8-10 yrs

(c) 12-19 yrs.

(d) None of these

Answer: (c) 12-19 yrs.

Question 15: Assertion: During childhood there neuromuscular coordination become efficient.

Reason :Neuromuscular coordination is required to do exercise/movement.

(a) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is wrong, but (R) is right.

(d) (A) is right, but (R) is wrong

Answer: (a) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

Question 16: Psychology defines growth as the ………………. change that a particular individual undergoes

(a) Social

(b) Physical

(c) Intellectual

(d) None of these

Answer: (b) Physical

Question 17: Assertion : Carelessness toward adolescents can force them to adopt bad habit like consuming alcohol taking drugs etc.

Reason : Adolescents  should be motivated to participate in physical activities.

(a) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is wrong, but (R) is right.

(d) (A) is right, but (R) is wrong

Answer: (b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 18:  What term related to growth and development refers to the passing of traits from parents to their
offspring?

(a) Puberty

(b) Infancy

(c) Sexuality

(d) Heredity

Answer: (d) Heredity

Question 19: Assertion: Development is the sum of growth and differentiation

Reason: Development in child is under the control of extrinsic factors only.

(a) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is wrong, but (R) is right.

(d) (A) is right, but (R) is wrong

Answer: (d) (A) is right, but (R) is wrong

Question 20:  Assertion : The main of the school health program should be to educate children in matters of health and hygiene.

Reason : To keep the children free from diseases

(a) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is wrong, but (R) is right.

(d) (A) is right, but (R) is wrong

Answer: (b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 21:  Assertion :  Adolescence is the period which is growing person make transition from childhood to maturity.

Reason : During adolescence is there a rapid growth in height and weight in at the age of 10 in girls and 12 in boys.

(a) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is wrong, but (R) is right.

(d) (A) is right, but (R) is wrong

Answer: (c) (A) is wrong, but (R) is right.

Question 22:  An effective way of tackling with the adolescent problems is:

(a) Motivation

(b) Playing games

(c) Sleep

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 23: Assertion : During early childhood stage in emphasis on proper posture is needed .

Reason : After early childhood stage It’s become difficult to Ramedy any defects after of equation of bones.

(a) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is wrong, but (R) is right.

(d) (A) is right, but (R) is wrong

Answer: (b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 24:  Stressed adolescents face a number of :

(a) Social problems

(b) Psychological problems

(c) Emotional problems

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 25: Assertion: During early adulthood stage in faces on proper motor fitness is needed.

Reason : After early adulthood stage it becomes difficult to leave any training session.

(a) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is wrong, but (R) is right.

(d) (A) is right, but (R) is wrong

Answer: (d) (A) is right, but (R) is wrong

–: End of MCQ Human Growth Development for ICSE Physical Education  :-

-: also visit :-

Please share with your ICSE friends if it is helpful

Thanks

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.