ML Aggarwal Construction of Quadrilaterals Exe-14.2 Class 8 ICSE Ch-14 Maths Solutions

ML Aggarwal Construction of Quadrilaterals Exe-14.2 Class 8 ICSE Ch-14 Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Exe-14.2 Questions for Construction of Quadrilaterals as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-8.

ML Aggarwal Construction of Quadrilaterals Exe-14.2 Class 8 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 8th
Chapter-14 Construction of Quadrilaterals
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of Exe-14.2 Questions
Edition 2023-2024

Construction of Quadrilaterals Exe-14.2

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-258

Question 1. Construct a parallelogram ABCD such that AB = 5 cm, BC = 3·2 cm and ∠B 120°.

Answer:

Steps of construction :

(i) Draw AB = 5 cm
(ii) At B, Construct angle = 120°
(iii) With B as centre and 3·2 cm as radius cut off ∠B at C.
(iv) With C as centre and AB as radius draw an arc.
(v) With A as centre and 3·2 cm as radius
draw an arc which meets the previous arc at D.
(vi) Join AD and CD.
Then ABCD is required parallelogram

Question 1. Construct a parallelogram ABCD such that AB = 5 cm, BC = 3·2 cm and ∠B 120°.

Question 2. Construct a parallelogram ABCD such that AB = 4·8 cm, BC = 4 cm and diagonal BD = 5·4 cm.

Answer:

Steps of construction :

(i) Construct a triangle ABD.
(ii) With B as centre and 4 cm as radius draw an arc.
(iii) With Das centre and 4·8 cm as radius,
draw an arc which meets the previous arc at C.

Question 2. Construct a parallelogram ABCD such that AB = 4·8 cm, BC = 4 cm and diagonal BD = 5·4 cm.
(iv) Join CD, BC and AC
(v) Then ABCD is the required parallelogram.

Question 3. Construct a parallelogram ABCD such that BC = 4·5 cm, BD = 4 cm and AC = 5·6 cm.

Answer:

Steps of construction :

(i) Construct a ∆ BOC with BC = 4·5 cm,
BO = 1/2 × 4 = 2 cm
and OC = 1/2 AC = 1/2 × 5.6 = 2·8 cm
(∵ Diagonals of ||gm bisect each other)
(ii) Produce OC to A such that OC = OA
(iii) Produce BO to D such that OD = OB.
(iv) Join AD, then ABCD is the required parallelogram.

Question 3. Construct a parallelogram ABCD such that BC = 4·5 cm, BD = 4 cm and AC = 5·6 cm.

Question 4. Construct a parallelogram ABCD such that AC = 6 cm, BD = 4·6 cm and angle between them is 45°.

Answer:

Steps of construction :

(i) Draw AO = 1/2 AC = 3 cm and produce AO to C
such that OC = OA.
(ii) At O, construct ∠COP = 45°.

Question 4. Construct a parallelogram ABCD such that AC = 6 cm, BD = 4·6 cm and angle between them is 45°.

(iii) From OP, cut OD = 1/2 BD = 1/2 × 4·6 cm = 2·3 cm.
(iv) Produce OD to OB such that OB = OD.
(v) Join AB, BC, CD and DA, then
ABCD is the required to parallelogram.

Question 5. Construct a rectangle whose adjacent sides are 5·6 cm and 4 cm.

Answer:

Steps of construction :

(i) Draw AB = 5·6 cm.
(ii) At B, construct ∠ABP = 90°
(iii) From BP, cut off BC = 4 cm.

Question 5. Construct a rectangle whose adjacent sides are 5·6 cm and 4 cm.

(iv) With C as centre and radius = 5·6 cm draw an arc.
(v) With A as centre and radius = 4 cm,
draw an arc to meet the previous arc at D
(vi) Join AD and CD. Then ABCD is the required rectangle

Question 6. Construct a rectangle such that one side is 5 cm and one diagonal is 6·8 cm.

Answer:

Steps of construction :

(i) Draw AB = 5 cm.
(ii) At A, construct ∠BAP = 90°.
(iii) With B as centre and radius = 6·8 cm,
draw an arc to meet AP at D.
(iv) With A as centre and radius = 6·8 cm draw an arc.
(v) With D as centre and radius = 5 cm,
draw an arc to meet the previous arc at C.
(vi) Join BC and CD. Then ABCD is the required rectangle.

Question 6. Construct a rectangle such that one side is 5 cm and one diagonal is 6·8 cm.


Construction of Quadrilaterals Exe-14.2

ML Aggarwal Class 8 ICSE Maths Solutions

Page-259

Question 7. Construct a rectangle ABCD such that AB = 4 cm and ∠BAC = 60°.

Answer:

Steps of construction :

(i) Draw AB = 4 cm.
(ii) At B, draw ∠ABP = 90°
(iii) At A, construct ∠BAQ = 30°. Let AQ meet BPat D
(iv) With D as centre and radius = 4 cm draw an arc.
(v) With A as centre and radius = BD,
draw an arc to meet the previous arc at C.
(vi) Join AC and CD. Then ABCD is the required rectangle.

Question 7. Construct a rectangle ABCD such that AB = 4 cm and ∠BAC = 60°.

Question 8. Construct a rectangle such that one diagonal is 6-6 cm and angle between two diagonals is 120°.

Answer:

Steps of construction :

(i) Draw AO = 1/2 AC = (1/2 × 6·6) cm and produce AO to C
such that OC = OA = 3·3 cm
(ii) At O, construct ∠COB = 120°
(iii) From OB, cut off OB = 1/2 AC = 3·3 cm.
(iv) Produce BO to D such that OB = OD = 3·3 cm.
(v) Join AB, BC, CD and DA.
Then ABCD is the required rectangle.

Question 8. Construct a rectangle such that one diagonal is 6-6 cm and angle between two diagonals is 120°.

Question 9. Construct a rhombus whose one side is 5 cm and one angle is 45°

Answer:

Steps of construction :

(i) Draw AB = 5 cm.
(ii) At A, construct ∠BAP = 45°.
(iii) From AP, cut off AD = 5 cm.
(iv) With B as centre and radius = 5 cm, draw an arc.
(v) With D as centre and radius = 5 cm,
draw an arc to meet the previous arc at C.
(vi) Join BC and CD. Then ABCD is the required rhombus.

Question 9. Construct a rhombus whose one side is 5 cm and one angle is 45°

Question 10. Construct a rhombus whose one side is 4·5 cm and one diagonal is 5 cm.

Answer:

Steps of construction :

(i) Draw AB = 4·5 cm.
(ii) With A as centre and radius = 4·5 cm, draw an arc.
(iii) With B as centre and radius = 5 cm,
draw an arc to meet the previous arc at D.

Question 10. Construct a rhombus whose one side is 4·5 cm and one diagonal is 5 cm.

(iv) With B as centre and radius = 4·5 cm, draw an arc.
(v) With D as centre and radius = 4·5 cm,
draw an arc to meet the previous arc at C.
(vi) Join AD, BC and CD. Then ABCD is the required rhombus.

(ML Aggarwal Construction of Quadrilaterals Exe-14.2 Class 8 ICSE )

Question 11. Construct a rhombus whose diagonals are 6·8 cm and 5·2 cm.

Answer:

Steps of construction :

(i) Draw AC = 6·8 cm.
(ii) Draw 1 bisector PQ of AC to meet it at O.
(iii) From POQ, cut off OB and OD such that
OB = OD = 1/2 BD = 1/2 (5·2) cm = 2·6 cm.
(iv) Join AB, BC, CD and DA. Then ABCD is the required rhombus.

Question 11. Construct a rhombus whose diagonals are 6·8 cm and 5·2 cm.

Question 12. Construct a square whose one side is 4·3 cm.

Answer:

Steps of construction :

(i) Draw BC = 4·3 cm.
(ii) At B, construct ∠CBP = 90°
(iii) From BP, cut off BA = 4·3 cm.
(iv) With C as centre and radius = 4·3 cm, draw an arc.
(v) With A as centre and radius = 4·3 cm,
draw an arc to meet the previous arc at D.
(vi) Join AD and CD. Then ABCD is the required square.

Question 12. Construct a square whose one side is 4·3 cm.

Question 13. Construct a square whose one diagonal is 6·2 cm.

Answer:

Steps of construction :

(i) Draw AC = 6·2 cm.
(ii) Draw ⊥ bisector PQ of AC to meet it at O.
(iii) From POQ, cut off OB = OD = 1/2 AC = 3·1 cm.
(iv) Join AB, BC, CD and DA.
Then ABCD is the required square.

Question 13. Construct a square whose one diagonal is 6·2 cm.

— End of  Construction of Quadrilaterals Exe-14.2 Class 8 ICSE Maths Solutions :–

Return to : ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -8

Thanks

 Share with your friends

1 thought on “ML Aggarwal Construction of Quadrilaterals Exe-14.2 Class 8 ICSE Ch-14 Maths Solutions”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.