Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry Class-10

Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry Class-10 Solutions Chapter 4:-  Solutions of Dr Dalal Simplified ICSE Chemistry by Dr Viraf and J Dalal for Class 10. Step by step Solutions of Dr Dalal Simplified ICSE Chemistry by Dr Viraf and J Dalal  with topics -Gay Lussac ‘Law ,Avogadro numbers Mole Concept Vapour Density and Molecular Weight Percentage Composition Empirical and Molecular Formula Chemical Equations. Numericals of Mole Concept of Simplified Dalal Chemistry.

Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry Class-10

–: Select Topics :-

Part A (Mole Concept)

Gay Lussac’ s Law  

Mole Concept -Avogadro Law – Avogadro numbers  

Vapour Density & Molecular Weight

 Part B (Stoichiometry)

Percentage Composition 

Empirical and Molecular Formula 

Chemical Equations 

Get Other Chapter  Dalal Simplified ICSE Chemistry Class-10 Solutions


How to Solve Mole Concept ICSE Chemistry Class-10

Note:– Before viewing Solutions of Mole Concept And Stoichiometry by Dr Viraf and J Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions of Chapter-4 .Read the Chapter-4 Mole Concept And Stoichiometry Carefully to understand the concept in better way .After reading the Chapter-4 Mole Concept And Stoichiometry solve all example of your text book with ICSE Specimen Sample Paper for Class-10 Exam of Council. Focus on Numerical’s Problems. Mole Concept is the Most important Chapter in ICSE Class 10 Chemistry.Previous Year Solved Question Paper for ICSE Board


Part-A  Additional Problems

Gay Lussac’ s Law — Mole Concept Dr Viraf and J Dalal Simplified ICSE Chemistry for Class-10–

 

Question 1.

Nitrogen reacts with hydrogen to give ammonia. Calculate the volume of the ammonia gas formed when nitrogen reacts with 6 litres of hydrogen. All volumes measured at s.t.p.
Answer:

Ans 1 Gay Lussac Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 2.

2500 cc of oxygen was burnt with 600 cc of ethane [C2H6]. Calculate the volume of unused oxygen and the volume of carbon dioxide formed.
Answer:
Ans 2 Gay Lussac Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 3.

20 ml. each of oxygen and hydrogen and 10 ml. of carbon monoxide are exploded in an enclosure. What will be the volume and composition of the mixture of the gases when they are cooled to room temperature.
Answer:
Ans 3 Gay Lussac Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 4.

224 cm3 of ammonia undergoes catalytic oxidation in presence of Pt to given nitric oxide and water vapour. Calculate the volume of oxygen required for the reaction. All volumes measured at room temperature and pressure.
Answer:

Ans 4 Gay Lussac Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 5.

Acetylene [C2H2] burns in air forming carbon dioxide and water vapour. Calculate the volume of air required to completely burn 50 cm3 of acetylene. [Assume air contains 20% oxygen].
Answer:
Ans 5 Gay Lussac Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 6.

On igniting a mixture of acetylene [C2H2] and oxygen, 200 cm3 of CO2 is collected at s.t.p. Calculate the volume of acetylene & O2 at s.t.p. in the original mixture.
Answer:
Ans 6 Gay Lussac Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 7.

Ammonia is formed from the reactants nitrogen and hydrogen in presence of a catalyst under suitable conditions. Assuming all volumes are measured in litres at s.t.p. Calculate the volume of ammonia formed if only 10% conversion has taken place.
Answer:
Ans 7 Gay Lussac Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 8.

100 cc. each of water gas and oxygen are ignited and the resultant mixture of gases cooled to room temp. Calculate the composition of the resultant mixture. [Water gas contains CO and H2 in equal ratio]
Answer:
Ans 8 Gay Lussac Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry


Mole Concept – Avogadro’S Law – Avogadro’S Number

Question 1.

The mass of 2.8 litres of C02. [C = 12, O = 16]
Answer:
Ans 1 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 2.

The volume occupied by 53.5g of Cl2. [Cl = 35.5]
Answer:

Ans 2 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 3.

The number of molecules in 109.5 g of HCl. [H = 1, Cl = 35.5]
Answer:

Ans 3 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 4.

The number of

  1. molecules [S = 32]
  2. atoms in 192 g. of sulphur. [S8]

Answer:

Ans 4 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 5.

The mass of (Na) sodium which will contain 6.023 × 1023 atoms. [Na = 23]
Answer:

Ans 5 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 6.

The no. of atoms of potassium present in 117 g. of K. [K = 39]
Answer:

Ans 5 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 7.

The number of moles and molecules in 19.S6 g. of Pb (NO3)2. [Pb = 207, N = 14, O = 16]
Answer:

Ans 7 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 8.

The mass of an atom of lead [Pb = 202].
Answer:

Ans 8 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 9.

The number of molecules in 1 1/2 litres of water. [density of water 1.0 g./cm3. — ∴ mass of water = volume × density]
Answer:

Ans 9 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 10.

The gram-atoms in 88.75 g of chlorine [Cl = 35.5]
Answer:

Ans 10 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 11.

The number of hydrogen atoms in 0.25 mole of H2SO4.
Answer:

Ans 11 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 12.

The gram molecules in 21 g of nitrogen [N = 14]
Answer:

Ans 12 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 13.

The number of atoms in 10 litres of ammonia [N = 14, H = 1]
Answer:

Ans 13 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 14.

The number of atoms in 60 g of neon [Ne = 20]
Answer:

Ans 14 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 15.

The number of moles of ‘X’ atoms in 93 g of ‘X’ [X is phosphorus = 31]
Answer:

Ans 15 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 16.

The Volume occupied by 3.5 g of O2 gas at 27°C and 740 mm presure. [O = 16]
Answer:

Ans 16 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 17.

The moles of sodium hydroxide contained in 160 g of it. [Na = 23, O = 16, H = 1]
Answer:

Ans 17 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 18.

The weight in g. of 2.5 moles of ethane [C2H6]. [C = 12, H = 1]
Answer:

Ans 18 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 19.

The molecular weight of 2.6 g of a gas which occupies 2.24 lits. at 0°C and 760 mm press.
Answer:

Ans 19 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 20.

The gram atoms in 46 g of sodium [Na = 23]
Answer:

Ans 20 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 21.

The number of moles of KCl03 that will be required to give 6 moles of oxygen.
Answer:

Ans 21 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 22.

The weight of the substance of its molecular weight is 70 and in the gaseous form occupies 10 lits. at 27°C and 700 mm pressure.
Answer:

Ans 22 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 23.

Has higher number of moles : 5 g. of N2O or 5 g. of NO [N = 14, O = 16]
Answer:

Ans 23 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 24.

Has higher mass : 1 mole of CO2 or 1 mole of CO [C = 12, O = 16]
Answer:

Ans 24 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 25.

Has higher no. of atoms : 1 g of O2 or 1 g of Cl2 [O = 16, Cl = 35.5]
Answer:

Ans 25 Avogadro' Law Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Vapour Density And Molecular Weight

Question 1.

500 ml. of gas ‘X’ at s.t.p. weighs 0.50 g. Calculate the vapour density and molecular weight of the gas. [1 lit. of H2 at s.t.p. weighs 0.09 g].
Answer:

Ans 1 Vapour Density And Molecular Weight Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 2.

A gas cylinder holds 85 g of a gas ‘X’. The same cylinder when filled with hydrogen holds 8.5 g of hydrogen under the same conditions of temperature and pressure Calculate the molecular weight of ‘X’.
Answer:

Ans 2 Vapour Density And Molecular Weight Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 3.

Calculate the relative molecular mass [molecular weight] of 290 ml. of a gas ‘A’ at 17°C and 1520 mm pressure which weighs 2.73 g at s.t.p. [1 litre of hydrogen at s.t.p. weighs 0.09 g.]
Answer:

Ans 3 Vapour Density And Molecular Weight Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 4.

State the volume occupied by 40 g of a hydrocarbon – CH4 at s.t.p. if its V.D. is 8.
Answer:

Ans 4 Vapour Density And Molecular Weight Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 5.

Calculate the atomcity of a gas X [at. no. 35.5] whose vapour density is equal to its relative atomic mass.
Answer:

Ans 5 Vapour Density And Molecular Weight Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry

Question 6.

Calculate the relative molcular mass and vapour density of methyl alcohol [CH3OH] if 160 g. of the alcohol on vaporization has a volume of 112 litres at s.t.p.
Answer:

Ans 6 Vapour Density And Molecular Weight Mole Concept Dalal Simplified ICSE Chemistry


 Part B (Stoichiometry)

Percentage Composition          

Question 1.

Calculate the percentage by weight of :
(a) C in carbon dioxide
(b) Na in sodium carbonate
(c) Al in aluminium nitride.
[C = 12, O = 16, H = 1, Na = 23, Al = 27, N = 14]
Answer:

Ans 1 Pecentage composition Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 2.

Calculate the percentage of iron in K3Fe(CN)6. [K = 39,Fe = 56, C = 12, N = 14]
Answer:

Ans 2 Pecentage composition Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 3.

Calculate which of the following – calcium nitrate or ammonium sulphate has a higher % of nitrogen.[Ca = 40, S = 32, N = 14, O = 16]
Answer:

Ans 3 Pecentage composition Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 4.

Calculate the percentage of pure aluminium in 10kg. of aluminium oxide [Al2O3] of 90% purity. [Al = 27, O = 16]
Answer:

Ans 4 Pecentage composition Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 5.

State which of the following are better fertilizers —

  1. Potassium phosphate [K3PO4] or potassium nitrate [KNO3]
  2. Urea [NH2CONH2] or ammonium phosphate [(NH4)3PO4]
    [K = 39, P = 31, O = 16, N = 14, H = 1]

Answer:

Ans 5 Pecentage composition Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 6.

Calculate the percentage of carbon in a 55% pure sample of carbon carbonate. [Ca = 40, C = 12, O = 16]
Answer:

Ans 6 Pecentage composition Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 7.

Calculate the percentage of water of crystallisation in hydrated copper sulphate [CuSO4.5H2O].
[Cu = 63.5, S = 32, O = 16, H = 1]
Answer:

Ans 7 Pecentage composition Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 8.

Hydrated calcium sulphate [CaSO4xH2O] contains 21% of water of crystallisation. Calculate the number of molecules of water of crystallisation Le. ‘X’ in the hydrated compound.
[Ca = 40, S = 32, O = 16, H = 1]
Answer:

Ans 8 Pecentage composition Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Empirical and Molecular Formula 

Question 1.

A compound gave the following data : C = 57.82%, O = 38.58% and the rest hydrogen. Its vapour density is 83. Find its empirical and molecular formula. [C = 12, O = 16, H = 1]
Answer:
Ans 1 Empirical and Molecular formula Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 2.

Four g of a metallic chloride contains 1.89 g of the metal ‘X’. Calculate the empirical formula of the metallic chloride. [At. wt. of ‘X’ = 64, Cl = 35.5]
Answer:
Ans 2 Empirical and Molecular formula Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 3.

Calculate the molecular formula of a compound whose empirical formula is CH2O and vapour density is 30.
Answer:
Ans 3 Empirical and Molecular formula Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 4.

A compound has the following percentage composition. Al = 0.2675g.; P = 0.3505g.; O = 0.682g. If the molecular weight of the compound is 122 and its original weight on analysis gave the above results 1.30 g. Calculate the molecular formula of the compounds
[Al = 27, P = 31, O = 16]
Answer:
Ans 4 Empirical and Molecular formula Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 5.

Two organic compounds ‘X’ and ‘Y’ containing carbon and hydrogen only have vapour densities 13 and 39 respectively. State the molecular formula of ‘X’ and ‘Y’ [C = 12, H = 1]
Answer:
Ans 5 Empirical and Molecular formula Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 6.

A compound has the following % composition. Zn = 22.65%; S = 11.15%; O = 61.32% and H = 4.88%. Its relative molecular mass is 287 g. Calculate its molecular formula assuming that all the hydrogen in the compound is present in combination with oxygen as water of crystallization.
[Zn = 65, S — 32, O = 16, H = 1]
Answer:
Ans 6 Empirical and Molecular formula Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 7.

A hydrocarbon contains 82.8% of carbon. Find its molecular formula if its vapour density is 29 [H = 1, C = 12]
Answer:
Ans 6 Empirical and Molecular formula Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 8.

An organic compound on analysis gave H = 6.48% and O = 51.42%. Determine its empirical formula if the compound contains 12 atoms of carbon.
[C = 12, H = 1, O = 16]
Answer:
Ans 8 Empirical and Molecular formula Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 9.

A hydrated salt contains Cu = 25.50%, S = 12.90%, O = 25.60% and the remaining % is water of crystallization. Calculate the empirical formula of the salt.
[Cu = 64, S = 32, O = 16, H = 1]
Answer:
Ans 9 Empirical and Molecular formula Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 10.

A gaseous hydrocarbon weights 0.70 g. and contains 0.60 g. of carbon. Find the molecular formula of the compound if its molecular weight is 70.
[C = 12, H = 1]
Answer:
Ans 10 Empirical and Molecular formula Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 11.

A salt has the following % composition Al = 10.50%, K = 15.1%, S = 24.8% and the remaining oxygen. Calculate the empirical formula of the salt.
[Al = 27, K = 39, S = 32, O = 16]
Answer:
Ans 11 Empirical and Molecular formula Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Chemical Equations

Question 1.

What mass of silver chloride will be obtained by adding an excess of hydrochloric acid to a solution of 0.34 g of silver nitrate.
[Cl = 35.5, Ag = 108, N = 14, O = 16, H = 1]
Answer:
Ans 1 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 2.

What volume of oxygen at s.t.p. will be obtained by the action of heat on 20 g
KClO3 [K = 39, Cl = 35.5, O = 16]
Answer:
Ans 2 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 3.

From the equation : 3Cu + 8HNO3 → 3Cu(NO3)2 + 4H2O + 2NO. Calculate

  1. the mass of copper needed to react with 63 g of nitric acid
  2. the volume of nitric oxide collected at the same time. [Cu = 64, H = 1, O = 16, N = 14]

Answer:
Ans 3 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 4.

Zinc blende [ZnS] is roated in air. Calculate :

(a) The number of moles of sulphur dioxide liberated by 776 g of ZnS and
(b) The weight of ZnS required to produce 22.4 lits. of SO2 at s.t.p. [S = 32, O = 16, Zn = 65]

Answer:
Ans 4 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 5.

Ammonia reacts with sulphuric acid to give the fertilizer ammonium sulphate. Calculate the volume of ammonia [at s.t.p.] used to form 59 g of ammonium sulphate.
[N = 14, H = 1, S = 32, O = 16]
Answer:
Ans 5 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 6.

Heat on lead nitrate gives yellow lead [II] oxide, nitrogen dioxide and oxygen. Calculate the total volume of NO2 and O2 produced on heating 8.5 of lead nitrate.
[Pb = 207, N = 14, O = 16]
Answer:
Ans 6 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 7.

Calculate the amount of KClO3 which on thermal decomposition gives ‘X’ vol. of O2, which is the volume required for combustion of 24 g. of carbon.
Ans 7 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry
[K = 39, Cl = 35.5, O = 16, C = 12].
Answer:
Ans 7 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 8.

Calculate the weight of ammonia gas.
(a) Required for reacting with sulphuric acid to give 78g. of fertilizer ammonium sulphate.
(b) Obtained when 32.6g. of ammonium chloride reacts with calcium hydroxide during the laboratory preparation of ammonia.
[2NH4Cl + Ca(OH)2 → CaCl2 + 2H2O + 2NH3] [N = 14, H = 1, O = 16, S = 32, Cl = 35.5].
Answer:
Ans 8 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 9.

Sodium carbonate reacts with dil. H2SO4 to give the respective salt, water and carbon dioxide. Calculate the mass of pure salt formed when 300 g. of Na2CO3 of 80% purity reacts with dil. H2SO4.
[Na = 23, C = 12, O = 16, H = 1, S = 32].
Answer:
Ans 9 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 10.

Sulphur burns in oxygen to give sulphur dioxide. If 16 g. of sulphur burns in ‘x’ cc. of oxygen, calculate the amount of potassium nitrate which must be heated to produce V cc. of oxygen. [S = 32, K = 39, N = 14, O = 16].
Answer:
Ans 10 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

Question 11.

Sample of impure magnesium is reacted with dilute sulphuric acid to give the respective salt and hydrogen. If 1 g. of the impure sample gave 298.6 cc. of hydrogen at s.t.p. Calculate the % purity of the sample. [Mg = 24, H = 1].
Answer:
Ans 11 Chemical Equations Dalal-Simplified-ICSE-Chemistry

–Try Also :–

error: Content is protected !!