Potential and Kinetic Energy Class-8th Goyal Brothers ICSE Physics Solution Chapter-4 Unit-2

Potential and Kinetic Energy Class-8th Goyal Brothers ICSE Physics Solution Chapter-4 Unit-2 (Potential Energy and Kinetic Energy). We Provide Step by Step Answers of Objective, True False, Incorrect and Correct, Fill in the blanks, Match the following , Short/Long Answer Type of Chapter-4 (Energy), unit-2 (Potential Energy and Kinetic Energy) Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-8.

Potential and Kinetic Energy Class-8th Goyal Brothers ICSE Physics Solution Chapter-4 Unit-2

Board ICSE
Class 8th
Subject Physics
Book Name Goyal Brothers
Chapter-4 Energy
Unit-2 Potential Energy and Kinetic Energy
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

OBJECTIVE QUESTION

Potential Energy and Kinetic Energy ICSE Class-8th Goyal Brothers Physics Solution Chapter-4 Unit-2

Que: A. Fill in the blank spaces by choosing the correct words from the list given below :

List : kinetic, weight, configuration, potential, increasing

1. Energy possessed by a body by virtue of its position or configuration is called potential energy.

2. The energy possessed by a body by virtue of its motion is called kinetic energy.

3. The potential energy possessed by a body is directly proportional to the weight of body.

4. The kinetic energy possessed by a body increases by increasing its speed.

5. A flying bird has kinetic energy as well as potential energy.

Que: B. Write ‘True’ or ‘False’ for the following statements :

Statement True/False
1. A stretched bow and arrow system has kinetic energy. F
2. Kinetic energy of a body is directly proportional to the square of its speed. T
3. A flying Aeroplan has only kinetic energy. F
4. The energy possessed by water in hydroelectric dams is potential energy. T
5. The various forms of energy are inter convertible. T

Que: C. Statements given below are incorrect. Write the correct statements.

Question: 1. A compressed spring of a toy gun possesses kinetic energy.

Answer: A compressed spring of a toy gun possesses potential energy.

Question: 2. A flying bird possesses only kinetic energy.

Answer: A flying bird possesses only machinal energy.

Question: 3. A stone is projected in the vertically upward direction. Then its potential energy changes to kinetic energy.

Answer: A stone is projected in the vertically upward direction. Then its kinetic energy changes to potential energy.

Question: 4. The product of mass and vertical displacement of a body is an expression for its potential energy.

Answer: The product of mass and vertical displacement of a body is an horizontal for its potential energy.

Question: 5. When a moving pendulum stops, its energy is destroyed.

Answer: When a moving pendulum stops, its energy is constant.

Que: D. Tick (√) the most appropriate answer :

1. The water stored in a tank on the top of a roof has :

(a) kinetic

(b) potential energy

(c) both kinetic and potential energy

(d) hydel energy

Answer: option (b) potential energy is correct.

2. A strong current of water turns the blades of a water turbine, because it possesses :

(a) potential energy

(b) kinetic energy

(c) both potential energy

(d) none of these

Answer: option (b) kinetic energy is correct.

3. Which one is odd amongst following in terms of kinds of energy ?

(a) shooting star

(b) a blowing wind

(c) flowing water

(d) stone on the top of a hill

Answer: option (d) stone on the top of a hill is correct.

4. Which one is odd amongst the following in terms of kinds of energy?

(a) water stored on roof in a tank

(b) a compressed spring of a toy gun

(c) a stretched bow and arrow system

(d) a speeding car

Answer: option (d) a speeding car is correct.

Que: E. Match the statements in Column A, with those in Column B :

Column A Column B
1. Expression for potential energy. (a) 1/2 mv²
2. Energy possessed by a compressed spring. (b) Kinetic energy
3. Energy possessed by fast moving water. (c) Law of conservation of energy
4. Expression for kinetic energy. (d) mgh
5. Energy cannot be created or not be destroyed, but can change its form. (e) Potential energy

Answer:

Column A Column B
1. Expression for potential energy. (a) mgh
2. Energy possessed by a compressed spring. (b) Potential energy
3. Energy possessed by fast moving water. (c) Kinetic energy
4. Expression for kinetic energy. (d) 1/2 mv²
5. Energy cannot be created or not be destroyed, but can change its form. (e) Law of conservation of energy

— : end of Potential Energy and Kinetic Energy ICSE Class-8th Goyal Brothers Physics Solution Chapter-4 Unit-2 :–-

Return to- ICSE Class -8 Goyal Brothers Physics Solutions

Thanks

Please share with your friends if you find it useful

4 thoughts on “Potential and Kinetic Energy Class-8th Goyal Brothers ICSE Physics Solution Chapter-4 Unit-2”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.