Pressure in Fluids Exe-4A Very Short Answer Physics Class-9 ICSE Selina Publishers

Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure Exe-4A Pressure in Fluids and it’s Transmission Very Short Answer Type for Class-9 ICSE Concise Physics. There is the solutions of Very short Answer type Questions of your latest textbook which is applicable in 2023-24 academic sessionVisit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Pressure in Fluids and it’s Transmission Exe-4A Very Short Answer 

(ICSE Class – 9 Physics Concise Selina Publishers)

Board ICSE
Class 9th
Subject Physics
Writer / Publication Concise selina Publishers
Chapter-4 Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure
Exe – 4A Pressure in Fluids and it’s Transmission
Topics Solution of Exe-4(A) Very Short Answer Type
Academic Session 2023-2024

Exe-4A Pressure in Fluids and it’s Transmission Very Short Answer Type

Ch-4 Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure Physics Class-9 ICSE Concise

Page 102

Question 1. Define the term thrust. State its S.I. unit.

Answer:

Thrust is the force acting normally on a surface.

Its S.I. unit is ‘newton’.

Question 2.

(a)What physical quantity is measured in bar?

(b) How is the unit bar related to the S.I. unit pascal?

Answer:

(a) Pressure is measured in ‘bar’.

(b) 1 bar = 105 pascal.

Question 3. Define one pascal (Pa), the S.I. unit of pressure.

Answer:

One pascal is the pressure exerted on a surface of area 1 m2 by a force of 1N acting normally on it.

Question 4. State whether thrust is a scalar or vector?

Answer:

Thrust is a vector quantity.

Question 5. State whether pressure is a scalar or vector?

Answer:

Pressure is a scalar quantity.

Question 6. What is a fluid?

Answer:

A substance which can flow is called a fluid.

Question 7. Pressure at the free surface of a water lake is P1, while at a point at depth h below its free surface is P2. (a) How are P1 and P2 related? (b)Which is more P1 or P2?

Answer:

(a) P2 = P 1 + h g ,

(b) P2  P 1

(Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure Exe-4A Very Short Class-9 ICSE)

Question 8. How does the liquid pressure on a diver change if:

(i) the diver moves to the greater depth, and

(ii) The diver moves horizontally?

Answer:

(i) As the diver moves to a greater depth, pressure exerted by sea water on him also increases.

(ii) When the diver moves horizontally, his depth from the free surface remains constant and hence the pressure on him remains unchanged.

Question 9. State Pascal’s law of transmission of pressure.

Answer:

Pascal’s law states that the pressure exerted anywhere in a confined liquid is transmitted equally and undiminished in all directions throughout the liquid.

Question 10. Name two applications of Pascal’s law.

Answer:

Two applications of Pascal’s law:

(i) Hydraulic press

(ii) Hydraulic jack

Question 11. Complete the following sentences :

(a) Pressure at a depth h in a liquid of density p is………………….

(b) Pressure is……………….. in all directions about a point in a liquid.

(c) Pressure at all points at the same depth is………………..

(d) Pressure at a point inside the liquid is …………………. to its depth.

(e) Pressure of a liquid at a given depth is ……………… to the density of the liquid.

Answer:

(a) h g (b) same (c) the same (d) directly proportional (e) directly proportional.

—  : End of Pressure in Fluids and it’s Transmission Exe-4A Very Short Answer Type  Solutions :–

Return to Concise Selina Physics ICSE Class-9 Solutions

Thanks

Please share with your friends

7 thoughts on “Pressure in Fluids Exe-4A Very Short Answer Physics Class-9 ICSE Selina Publishers”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.