# Profit Loss and Discount ICSE Class-8th Concise Selina

Profit Loss and Discount ICSE Class-8th Concise Selina Mathematics Solutions Chapter-8 . We provide step by step Solutions of Exercise / lesson-8 **Profit, Loss and Discount** for** ICSE** **Class-8 Concise** Selina Mathematics. Our Solutions contain all type Questions with Exe-8 A, Exe-8 B, Exe-8 C, Exe-8 D, Exe-8 E and Exe-8 F to develop skill and confidence. Visit official Website **CISCE** for detail information about ICSE Board Class-8.

**Profit Loss and Discount ICSE Class-8th** Concise Selina Mathematics Solutions Chapter-8

**–: Select Topics :–**

** **

### Exercise – 8 A **Profit Loss and Discount Solved Questions for ICSE Class-8th**

**Question 1 :-**

Megha bought 10 note-books for Rs.40 and sold them at Rs.4.75 per note-book. Find, her gain percent.

**Answer :-**

**Question 2 :-**

A fruit-seller buys oranges at 4 for Rs.3 and sells them at 3 for Rs.4 Find his profit percent.

**Answer**

**Question 3 :-**

A man buys a certain number of articles at 15 for Rs. 112.50 and sells them at 12 for Rs.108. Find ;

(i) his gain as percent;

(ii) the number of articles sold to make a profit of Rs.75.

**Answer :-**

**Question 4 :-**

A boy buys an old bicycle for Rs. 162 and spends Rs. 18 on its repairs before selling the bicycles for Rs. 207. Find his gain or loss percent.

**Answer :-**

**Question 5 :-**

An article is bought from Jaipur for Rs. 4,800 and is sold in Delhi for Rs. 5,820. If Rs. 1,200 is spent on its transportations, etc. ; find he loss or the gain as percent.

**Answer :-**

**Question 6 :-**

Mohit sold a T.V. for Rs. 3,600 ; gaining one-sixth of its selling price. Find :

(i) the gain

(ii) the cost price of the T.V.

(iii) the gain percent.

**Answer :-**

**Question 7 :-**

By selling a certain number of goods for Rs. 5,500; a shopkeeper loses equal to one-tenth of their selling price. Find :

(i) the loss incurred

(ii) the cost price of the goods

(iii) the loss as percent.

**Answer :-**

**Question 8 :-**

The selling price of a sofa-set is times of its cost price. Find the gain or the loss as percent.

**Answer :-**

Let the cost price (C.P.) =1

**Question 9 :-**

The cost price of an article is times of its selling price. Find the loss or the gain as percent.

**Answer :-**

Let S.P. = 1

**Question 10 :-**

A shopkeeper sells his goods at 80% of their cost price. Find the percent gain or loses?

**Answer :-**

Let C.P. of goods = Rs.100

∴ S.P. of goods = 80/100×100 = Rs.80

Loss = C.P. − S.P.

= Rs.100 − Rs.80 = Rs.20

Loss% = Loss/C.P. × 100

= 20/100 × 100 = 20%

**Question 11 :-**

The cost price of an article is 90% of its selling price. What is the profit or the loss as percent?

**Answer :-**

Let S.P. of the article = Rs.100

**∴ C.P. of the article =90/100×100**

**= Rs.90**

**Gain = Rs.100 − Rs.90 = Rs.10**

**Gain%=Gain/C.P.×100**

**= 10/90×100 = 100/9 %=11 1/9%**

**Question 12 :-**

The cost price of an article is 30 percent less than its selling price. Find, the profit or loss as percent.

**Answer :-**

Let S.P. of the article = Rs.100

30% of S.P. = Rs.30/100×100 = Rs.30

∴ C.P. of the article = 100 − 30 = Rs.70

Profit = S.P. − C.P.

= Rs.100 − Rs.70 = Rs.30

Profit % =Profit/C.P.×100

**= 30/70×100 = 300/7% = 42 6/7%**

**Question 13 :-**

A shop-keeper bought 300 eggs at 80 paisa each. 30 eggs were broken in transaction and then he sold the remaining eggs at one rupee each. Find, his gain or loss as percent.

**Answer :-**

C.P. of 300 eggs @ 80 paise each

= 300 × 80 = 24000 paise = Rs.240

No. of eggs which were broken in transaction = 30

Remaining eggs = 300 − 30

= 270

S.P. of eggs @ Rs.1 each = 270 × 1= Rs.270

Gain = S.P. − C.P.

= Rs.270 − Rs.240 = Rs.30

Gain% =Gain/C.P.×100

**= 30/240 × 100**

**= 100/8% = 12.5%**

**Question 14 :-**

A man sold his bicycle for Rs.405 losing one-tenth of its cost price, find :

(i) its cc price;

(ii) the loss percent.

**Answer :-**

(i) Let C.P. of the bicycle = Rs. x

∴ Loss = Rs. x/10

S.P. = C.P. − Loss

= x – x/10

But, we are given S.P. = Rs.405

∴ x – x/10 = 405

⇒ 10x – x/10 = 405

⇒ 9x/10 = 405

⇒ x = 405 × 10/9

⇒ x = 4050/9

⇒ x = 450

∴ C.P. = Rs.450

(ii) Loss = x/10

= 450/10 ….(substituting the value of x)

= Rs.45

Loss% =Loss/C.P.×100

=45/450×100 = 4500/450=10%

**Question 15 :-**

A man sold a radio-set for Rs.250 and gained one-ninth of its cost price. Find ;

(i) its cost price;

(ii) the profit percent.

**Answer :-**

(i) Let C.P. of the radio-set = Rs.x

Gain = Rs. X/9

But, we are given S.P. of the radio-set = Rs.250

∴ C.P. of the radio set = Rs.225

(ii) Profit = Rs. x/9

= Rs. 225/9 ……(Substituting the value of x)

= Rs. 25

### Exercise – 8 B of **Profit Loss and Discount Questions Solved**

**Question 1 :-**

Find the selling price, if:

(i) C.P. = Rs. 950 and profit = 8%

(ii) C.P. = Rs. 1,300 and loss = 13%

**Answer :-**

(i) C.P. = Rs. 950, Profit = 8%

= Rs.1026

(ii) C.P. = Rs. 1,300, Loss = 13%

**Question 2 :-**

Find the cost price, if :

(i) S.P. = Rs. 1,680 and profit = 12%

(ii) S.P. = Rs. 1,128 and loss = 6%

**Answer :-**

(i)

S.P. = Rs.1,680, Profit = 12%

= 25 × 60

= Rs.1500

(ii)

S.P. = Rs.1,128, loss = 6%

= 100 × 12

= Rs.1200

**Question 3 :-**

By selling an article for Rs.900; a man gains 20%. Find his cost price and the gain.

**Answer :-**

**Question 4 :-**

By selling an article for Rs.704; a person loses 12%. Find his cost price and the loss

**Answer :-**

**Question 5 :-**

**Find the selling price, if :**

(i) C.P. = Rs.352; overheads = Rs.28 and profit = 20

(ii) C.P. = Rs.576; overheads = Rs.44 and loss = 16%

**Answer :-**

(i)

C.P. = Rs.352

Overheads = Rs.28

Net C.P. = Rs.352 + Rs.28 = Rs.380

Profit = 20%

= 12 × 38

= Rs.456

(ii)

C.P. = Rs.576

Overheads = Rs.44

Net C.P. = Rs.576 + Rs.44

= Rs.620

Loss = 16%

= Rs.520.80

**Question 6 :-**

If John sells his bicycle for Rs. 637, he will suffer a loss of 9%. For how much should it be sold, if he desires a profit of 5%?

**Answer :-**

S.P. = Rs. 637, Loss = 9%

= 100 × 7

= Rs. 700

Profit = 5%

= 105 × 7

= 735

**Question 7 :-**

A man sells a radio-set for Rs.605 and gains 10%. At what price should he sell another radio of the same kind, in order to gain 16%?

**Answer :-**

**In first condition:**

S.P. of a radio-set = Rs.605

Gain = 10%

= 10 × 55

= Rs.550

**In second condition:**

C.P. = Rs.550

Gain = 16%

= 58 × 11

= Rs.638

∴ Radio should be sold at Rs.638.

**Question 8 :-**

By selling a sofa-set for Rs.2,500; the shopkeeper loses 20%. Find his loss percent or profit percent ; if he sells the same sofa-set for Rs.3150.

**Answer :-**

**In first condition :**

S.P. of a Sofa-set = Rs.2500

Loss = 20%

= Rs.3125

**In second condition :**

S.P. of the sofa-set = Rs.3150

C.P. of the sofa-set = Rs.3125

Gain = S.P. − C.P.

= Rs.3150 − Rs.3125 = Rs.25

**Question 9 :-**

Mr. Sinha sold two tape-recorders for Rs.990 each; gaining 10% on one and losing 10% on the other. Find his total loss or gain as percent on the whole transaction.

**Answer :-**

**In case of first tape-recorder :**

S.P. = Rs.990

Gain = 10%

= Rs. 100 × 9 = Rs.900

**In case of second tape-recorder:**

S.P. = Rs.990

Loss = 10%

= 100 × 11 = Rs.1100

Total C.P. of both the tape-recorders

= Rs.900 + Rs.1100 = Rs.2000

Total S.P. of both the tape-recorders

= Rs.990 + Rs.990 = Rs.1980

Loss on the whole transaction

= C.P. − S.P.

= Rs.2000 − Rs.1980

= Rs. 20

**Question 10 :-**

A tape-recorder is sold for Rs. 2,760 at a gain of 15% and a C.D. player is sold for Rs. 3,240 at a loss of 10% Find :

(i) the C.P. of the tape-recorder

(ii) the C.P. of the C.D. player.

(iii) the total C.P. of both.

(iv) the total S.P. of both

(v) the gain % or the loss % on the whole

**Answer :-**

S.P. of tape-recorder = Rs. 2,760

Gain = 15%

= 100 × 36

= Rs. 3600

**(iii) **Total C.P. of both = Rs. 2400 + Rs. 3600 = Rs. 6000

**(iv) **Total S.P. of both = Rs. 2760 + Rs. 3240 = Rs. 6000

**(v) **Since S.P. = C.P.

there is no gain and loss on the whole.

**Question 11 :-**

Rajesh sold his scooter to Rahim at 8% loss and Rahim, in turn, sold the same scooter to Prem at 5% gain. If Prem paid Rs. 14,490 for the scooter ; find :

(i) the S.P. and the C.P. of the scooter for Rahim

(ii) the S.P. and the C.P. of the scooter for Rajesh

**Answer :-**

Let C.P. of the scooter for Rajesh = Rs. 100 x

S.P. for Rajesh **= 100x×92/100 = 92x**

This will be C.P. for Rahim = 92x, Gain = 5%

This will be C.P. for Prem = Rs. 14,490

**(i)** C.P. of scooter for Rahim = 92x = 92 × 150

= Rs. 13800

S.P. of scooter for Rahim =966x/10 = 966/10×150

= Rs. 966 × 15 = Rs. 14490

**(ii) **∴ C.P. of Scooter for Rajesh = 100x = 100 × 150

= Rs. 15000

S.P. of scooter for Rajesh = 92x = Rs. 92 × 150

= Rs. 13800

**Question 12 :-**

John sold an article to Peter at 20% profit and Peter sold it to Mohan at 5% loss. If Mohan paid Rs.912 for the article; find how much did John pay for it ?

**Answer :-**

Mohan paid for the article = Rs.912

∵ Peter sold the article to Mohan

∴ **For peter :**

S.P. = Rs.912

Loss = 5%

= 20 × 48 = Rs.960

John sold the same article to Peter

∴** For John :**

S.P. = Rs.960

Profit = 20%

= Rs. 100 × 8 = Rs.800

Hence, John paid for article = Rs.800

### Exercise – 8 C **Profit Loss and Discount 8th ICSE Answer **

**Question 1 :-**

A stationer buys pens at 5 for Rs.28 and sells them at a profit of 25 %. How much should a customer pay; if he buys

(i) only one pen ;

(ii) three pens ?

**Answer :-**

**For Stationery :**

C.P. of 5 pens = Rs.28

C.P. of 1 pen =28/5 Rs. = Rs.5.60

profit = 25%

∴ S.P. of 1 pen

S.P. of 3 pens = 3 × 7 = Rs.21

∴ Customer pays for

**(i) **only one pen = Rs.7

**(ii)** Three pens = Rs.21

**Question 2 :-**

**A fruit-seller sells 4 oranges for Rs. 3, gaining 50%. Find :**

(i) C.P. of 4 oranges,

(ii) C.P. of one orange.

(iii) S.P. of one orange.

(iv) profit made by selling one orange.

(v) number of oranges brought and sold in order to gain Rs. 24.

**Answer :-**

S.P.of 4 oranges = Rs.3

∴ S.P. of 1 orange = Rs.3/4, Gain = 50%

**(i)** C.P. of 4 orange = 4×1/2 = Rs.2

**(ii) **C.P. of 1 orange = Rs.1/2 = Rs. (0.50)

**(iii)** S.P. of 1 orange = Rs. 3/4 = Rs.0.75

**(iv)** Profit made by selling one orange

= Rs. 3/4 – Rs. 1/2 = Rs.1/4 = Rs.0.25

**(v) **If gain is Rs. 1/4, number of oranges = 1

If gain is Rs. 24, number of oranges

1× 4/1×24 = 96

**Question 3 :-**

A man sells 12 articles for Rs. 80 gaining 33 1/3 %. Find the number of articles bought by the man for Rs. 90.

**Answer :-**

S.P. of 12 articles = Rs.80,

Rs.60 is the cost of 12 articles

Rs. 1 is the cost of =12/60 article

Rs.90 is the cost of = 12/60 × 90

**= 1/5×90 =18**

Man can buy an article for Rs.90 = 18

**Question 4 :-**

The cost price of 20 articles is same as the selling price of 16 articles. Find the gain percent.

**Answer :-**

C.P. of 20 articles = S.P. of 16 articles.

Let C.P. of 1 article = Rs. 1

C.P. of 20 articles = Rs.20

and C.P. of 16 articles = Rs.16

S.P. of 16 articles = Rs.20 ……..[S.P. of 16 articles = C.P. of 20 articles]

Gain = Rs.20 – Rs.16 = Rs.4

Gain% =4/16 × 100

= 4×100/16

= 25%

**Question 5 :-**

The selling price of 15 articles is equal to the cost price of 12 articles. Find the gain or loss as percent.

**Answer :-**

S.P. of 15 articles = C.P. of 12 articles

Let C.P. of 1 article = Rs.1

C.P. of 12 article = Rs.12

and C.P. of 15 articles = Rs.15

S.P. of 15 articles = Rs.12…[S.P. of 15 articles = C.P. of 12 articles]

Loss = Rs.15 – Rs.12 = Rs.3

**Loss% = 3/15 × 100 = 20%**

**Question 6 :-**

By selling 8 pens, Shyam loses equal to the cost price of 2 pens. Find his loss percent.

**Answer :-**

Let C.P. of 1 pen = Rs.1

C.P. of 2 pens = Rs.2

and C.P. of 8 pens = Rs.8

Loss = Rs.2 ….[Loss = C.P. of 2 Pens]

**Loss% = 1/4×100= 25%**

**Question 7 :-**

A shop-keeper bought rice worth Rs.4,500. He sold one-third of it at 10% profit.

If he desires a profit of 12% on the whole ; find :

(i) the selling price of the rest of the rice ;

(ii) the percentage profit on the rest of the rice.

**Answer :-**

C.P. of the rice = Rs.4500

Profit desired on the whole = 12%

= 112 × 45 = Rs.5040

C.P. of 1/3 of rice =13×Rs. 4500

= Rs. 1500

Since gain on 1/3 of rice = 10%

= 11 × 150 = Rs.1650

Remaining C.P. of the rice

= Rs.4500 − Rs.1500 = Rs,.3000

Remaining S.P. of the rice

= Rs.5040 − Rs.1650 = Rs.3390

Profit on the remaining rice

= Rs.3390 − Rs.3000 = Rs.390

Gain % on the remaining **rice = 390× 100/3000 **

**= 390×100/3000=13%**

∴ **(i) **S.P. of the rest of the price = Rs.3390

**(ii) **% profit on the rest of the rice = 13%

**Question 8 :-**

Mohan bought a certain number of note-books for Rs.600. He sold of them at 5 percent loss. At what price should he sell the remaining note-books so as to gain 10% on the whole ?

**Answer :-**

C.P. of note-books = Rs.600

Gain desired on the whole = 10%

∴ Total S.P. of all the note-books

= Rs. 150

Loss on these note-books = 5%

∴ S.P. of this note-book

= Rs. 142.50

Now, C.P. of the remaining note-books

= Rs.600 − Rs.150 = Rs.450

Required S.P. of the remaining note-books

= Rs.660 − Rs.142.50 = Rs.517.50

**Question 9 :-**

Raju sells a watch at 5% profit. Had he sold it for Rs.24 more ; he would have gained 11%. Find the cost price of the watch.

**Answer :-**

Let C.P. of the watch = Rs.100

When profit = 5%; S.P. = Rs.(100+5) = Rs.105

When profit = 11%;

S.P. = Rs.(100 + 11) = Rs .111

Difference of two selling prices = Rs. 111 – Rs. 105 = Rs.6

When watch sold for Rs.6 more; then C.P. of the watch = Rs.100

When watch sold for Re. 1 more; then C.P. of the watch = Rs. 100/6

When watch sold for Rs.24 more; then C.P. of the watch = Rs. (100/6) × 24

= Rs.400

**Question 10 :-**

A man sold a bicycle at 5% profit. If the cost had been 30% less and the selling price Rs.63 less, he would have made a profit of 30%. What is the cost price of the bicycle?

**Answer :-**

Let C.P. of the bicycle = Rs.100

**In the I case :**

When Profit = 5% ;

S.P. = Rs. (100+5) = Rs.105

**In the II case :**

C.P. =(100 – ^{30}⁄_{100} × 100)

= Rs. (100 − 30) = Rs.70

Profit = 30%

= Rs.91

A difference of two selling prices

= Rs.105 − Rs.91 = Rs.14

If the difference is Rs.14 then C.P. of the bicycle = Rs.100

If the difference is Rs.1 then C.P. of the bicycle = Rs.100/14

If the difference is Rs.63 then C.P. of the bicycle = Rs. 10014×63

= Rs. ^{100 x 63}⁄_{14}

= Rs.50 × 9

= Rs.450

**Question 11 :-**

Renu sold an article at a loss of 8 percent. Had she bought it at 10% less and sold for Rs.36 more; she would have gained 20%. Find the cost price of the article.

**Answer :-**

Let C.P. of the article = Rs.100

**In the I case :**

When loss = 8%

S.P. = Rs. (100 − 8) = Rs.92

**In the II case :**

C.P. =(100- ** ^{10 x 100}⁄_{100 }**)

= Rs.(100 − 10) = Rs.90

Profit = 20%

S.P. =100+** ^{100 x 20}⁄_{100 }**×C.P.

= 120/100 × Rs.90

= Rs.12 × 9

= Rs.108

Difference of two selling prices

= Rs.108 − Rs.92 = Rs.16

If the difference between the two selling prices is Rs.16 then C.P. = Rs.100

If the difference between the two selling prices is Rs.1 then C.P. = Rs.100/16

If the difference of two selling prcies is Rs.36 then C.P. = Rs. ^{100 x 63}⁄_{16}

= Rs. ^{100 x 63}⁄_{16}

= Rs. 25 × 9

= Rs.225

### Exercise – 8 D **Profit Loss and Discount ICSE Class-8th** Concise Selina Mathematics Solutions

#### Question 1 :-

An article is marked for Rs. 1,300 and is sold for Rs. 1,144 ; find the discount percent.

**Answer :-**

Marked price = Rs.1,300, S.P. = Rs.1,144

Discount = Rs.1,300 − Rs.1,144 = Rs.156

**Question 2 :-**

The marked price of a dinning table is Rs. 23,600 and is available at a discount of 8%. Find its selling price.

**Answer :-**

Marked price = Rs. 23,600, Discount = 8%

= 236 × 92

= Rs. 21,712

**Question 3 :-**

A wrist-watch is available at a discount of 9%. If the list-price of the watch is Rs. 1,400 ; find the discount given and the selling price of the watch.

**Answer :-**

A list price of the watch = Rs. 1,400

Discount = 9%

Discount = (1400×9)/100 = 14 x 9 = Rs. 126

S.P. = (List price – Discount) = Rs. (1400 – 126) = Rs. 1274

**Question 4 :-**

A shopkeeper sells an article for Rs. 248.50 after allowing a discount of 10%. Find the list price of the article.

**Answer :-**

S.P. of the article = Rs.248.50

Discount = 10%

Let M.P. = Rs.100

Discount = (10× Rs.100)/100 = Rs.10

Selling price = Rs.100 − Rs.10 = Rs.90

If S.P. is Rs.90; then M.P. = Rs.100

If S.P. is Rs.1; then M.P. = Rs.100/90

If S.P. is Rs.248.50; then M.P. = Rs. (100×248.50)/90

= Rs.(100×248.50)/90

= Rs. 24850/90

= Rs. 276.11 (Approx)

**Question 5 :-**

A shop-keeper buys an article for Rs.450. He marks it at 20% above the cost price. Find :

(i) the marked price of the article.

(ii) the selling price, if he sells the articles at 10 percent discount.

(iii) the percentage discount given by him, if he sells the article for Rs.496.80

**Answer :-**

C.P. of the article = Rs.450

**(i) **The marked price of the article

= Rs.54

S.P. = M.P. − Discount

= Rs.540 − Rs.54

= Rs.486

**(iii) **S.P. = Rs.496.80

M.P. = Rs.540

Discount = M.P. − S.P.

= Rs.540 − Rs.496.80

= Rs.43.20

= 8%

**Question 6 :-**

The list price of an article is Rs.800 and is available at a discount of 15 percent. Find :

(i) selling price of the article ;

(ii) cost price of the article, if a profit of 13 % is made on selling it.

**Answer :-**

A list price of the article = Rs.800

Discount @ 15% =(15/100) × Rs.800

= Rs.120

**(i) **S.P. of the article = Rs.800 − Rs.120

= Rs.680

**(ii) **S.P. of the article = Rs.680

= Rs. 600

**Question 7 :-**

An article is marked at Rs. 2,250. By selling it at a discount of 12%, the dealer makes a profit of 10%. Find :

(i) the selling price of the article.

(ii) the cost price of the article for the dealer.

**Answer :-**

**(i)** Marked price = Rs. 2,250

= 45 × 44

= Rs. 1980

**(ii) **S.P. = Rs. 1980, Profit = 10%

∴ C.P. of the article =(100/110)×1980

= 100 × 18

= Rs.1800

**Question 8 :-**

By selling an article at 20% discount, a shopkeeper gains 25%. If the selling price of the article is Rs. 1,440 ; find :

(i) the marked price of the article.

(ii) the cost price of the article.

**Answer :-**

**(i)** S.P. of the article = Rs.1440

Let marked price = Rs. 100x

Discount = 20%

According to statement, 80x = 1440

x = 1440/80 ⇒ x = 18

∴ x = 18

∴ Marked price = 100x = 100 × 18 = Rs.1800

**(ii) **S.P. = Rs. 1440

Profit = 25%

=(4/5)×1440

= 4 × 288

= Rs. 1152

**Question 9 :-**

A shop-keeper marks his goods at 30 percent above the cost price and then gives a discount of 10 percent. Find his gain percent.

**Answer :-**

Let C.P. of the goods = Rs.100

M.P. of the goods = Rs.100 + Rs.30

= Rs.130

**Discount =(10/100)×Rs.130**

**= Rs.1300/100**

= Rs.13

S.P. of the goods = M.P. − Discount

= Rs.130 − Rs.13

= Rs.117

Gain = S.P. − C.P.

= Rs.117 − Rs.100

= Rs.17

**Gain% =(Gain/C.P.)×100**

**=(17/100)×100**

**= 17%**

**Question 10 :-**

A ready-made garments shop in Delhi, allows 20 percent discount on its garments and still makes a profit of 20 percent. Find the marked price of a dress which is bought by the shop-keeper for Rs.400.

**Answer :-**

C.P. of the dress = Rs.400

Profit =(20/100)×Rs.400 = Rs.80

S.P. = C.P. + Profit

= Rs.400 + Rs.80

= Rs.480

Let, M.P. of the dress = Rs.100

Discount @ 20% =(20/100)×Rs.100 = Rs.20

S.P. of the dress = M.P. − Discount

= Rs.100 − Rs.20

= Rs.80

If S.P. of the dress is ₹80; then M.P. = ₹100

If S.P. of the dress is ₹1 then M.P. = ₹ 100/80

If S.P. of the dress is ₹480 then M.P.

**= ₹ (100/80)×480**

**= ₹ 100 × 6 = 600**

**∴ M.P. of the dress = ₹600**

**Question 11 :-**

At 12% discount, the selling price of a pen is Rs. 13.20. Find its marked price. Also, find the new selling price of the pen, if it is sold at 5% discount.

**Answer :-**

Let marked price = ₹100x

Discount = 12%

= 88x

According to the statement,

88x = 13.20

**Question 12 :-**

The cost price of an article is Rs. 2,400 and it is marked at 25% above the cost price. Find the profit and the profit percent, if the article is sold at 15% discount.

**Answer :-**

C.P. = ₹2,400

∴ Marked price =

= 24 × 125

= ₹3000

Discount = 15%

= 30 × 85

= ₹2550

∴ Profit = ₹2250 − ₹2400 = ₹150

**Question 13 :-**

Thirty articles are bought at Rs. 450 each. If one-third of these articles be sold at 6% loss; at what price must each of the remaining articles be sold in order to make a profit of 10% on the whole?

**Answer :-**

C.P. of one article = ₹ 450

C.P. of 30 articles = ₹ 450 × 30 = ₹13500

C.P. of 1/3 articles = ₹ 450 × 30/3

= ₹4500

Loss of = 6%

= ₹4230

C.P. of remaining articles = ₹4500 × 20

= ₹9000

Profit on the whole = 10%

∴ Total S.P. of 30 articles

**Question 14 :-**

The cost price of an article is 25% below the marked price. If the article is available at 15% discount and its cost price is Rs. 2,400; find:

(i) Its marked price

(ii) its selling price

(iii) the profit percent.

**Answer :-**

Let M.P. of an article = ₹100

Discount = 15%

∴ S.P. = ₹100 − 15 = ₹85

But cost price = ₹2400

**(i) **∴ Marked price = ₹2400 × (100/75)

= ₹ 32 × 100 = ₹3200

**Question 15 :-**

Find a single discount (as percent) equivalent to following successive discounts:

(i) 20% and 12%

(ii) 10%, 20% and 20%

(iii) 20%, 10% and 5%

**Answer :-**

**(i) ** Successive discount = 20% and 12%

Let M.P. = ₹100

First discount = 20%

Second discount = 12%

**(ii) **Successive discount = 10%, 20% and 20%

Let M.P. = ₹100

∴ S.P. after 3 discounts

**= 42.4%**

**(iii) **Successive discount = 20%, 10% and 5%

Let M.P. = ₹100

∴ S.P. after three discounts

= 31.6%

**Question 16 :-**

Find the single discount (as percent) equivalent to successive discounts of:

(i) 80% and 80%

(ii) 60% and 60%

(iii) 60% and 80%

**Answer :-**

(i)

Successive discounts = 80% and 80%

Let M.P. = ₹100

Then S.P. after two discounts

∴ Total discount = ₹100 − 4 = ₹96

∴ Single discount = 96%

(ii)

Successive discounts = 60% and 60%

Let M.P. = ₹100

Then S.P. after two discounts,

∴ Total discount = ₹100 − 16 = ₹84

∴ Single discount = 84%

(iii)

Successive discounts = 60% and 80%

Let M.P. = ₹100

∴ S.P. after two discounts,

∴ Total discount = ₹100 − 8 = ₹92

∴ Single discount = 92%

### Exercise – 8 E **Profit Loss and Discount ICSE Class-8th**

**Question 1 :-**

Rajat purchases a wrist-watch costing Rs. 540. The rate of Sales Tax is 8%. Find the total amount paid by Rajat for the watch.

**Answer :-**

The sale price of watch = Rs 540

Rate of sales tax = 8%

Total amount paid by Rajat = Rs 540 + 8% of Rs 540

=Rs.540+ (8/100)×540

= Rs 540 + Rs 43.20

= Rs 583.20

**Question 2 :-**

Ramesh paid ₹ 345.60 as Sales Tax on a purchase of ₹ 3,840. Find the rate of Sales Tax.

**Answer :-**

Sale price = Rs 3,840

Sales tax paid = Rs 345.60

= 9%

**Question 3 :-**

The price of a washing machine, inclusive of sales tax is ₹ 13,530/-. If the Sales Tax is 10%, find its basic (cost) price.

**Answer :-**

The selling price of washing machine = Rs 13,530

Rate of sales tax = 7%

**Question 4 :-**

Sarita purchases biscuits costing ₹ 158 on which the rate of Sales Tax is 6%. She also purchases some cosmetic goods costing ₹ 354 on which rate of Sales Tax is 9%. Find the total amount to be paid by Sarita.

**Answer :-**

Sale price of biscuits = Rs 158

Rate of sales tax on biscuits= 6%

Amount paid for biscuits= Rs 158 + 6% of Rs 158

**=Rs. 158+(6/100)×158**

= Rs. 158 + “Rs.” 9.48

= Rs. 167.48

The sale price of cosmetic goods = Rs. 354

Rate of sales tax= 9%

Amount paid for cosmetic goods = Rs 354 + 9% of Rs.354

**=Rs. 354+(9/100)×354**

= Rs. 354 + Rs 31.86

= Rs. 385.86

Total amount paid by Sarita = Rs. 167.48 + Rs. 385.86

= Rs. 553.34

**Question 5 :-**

The price of a T.V. set inclusive of sales tax of 9% is ₹ 13,407. Find its marked price. If Sales Tax is increased to 13%, how much more does the customer has to pay for the T.V. ?

**Answer :-**

Total price paid for T.V. = Rs 13,407

The rate of sales tax = 9%

Let sale price = Rs y

According to question

y + 9% of y = Rs 13407

New rate of sales tax = 13%

New total price for T.V. = Rs.12,300+ 13% of Rs.12,300

= Rs. 12300+(13/100) × 12300

= Rs. 12300 + Rs. 1599

= Rs. 13899

More money paid = Rs. 13,899 – Rs. 13,407 = Rs. 492

**Question 6 :-**

The price of an article is ₹ 8,250 which includes Sales Tax at 10%. Find how much more or less does a customer pay for the article, if the Sales Tax on the article:

(i) increases to 15%

(ii) decreases to 6%

(iii) increases by 2%

(iv) decreases by 3%

**Answer :-**

Let sale price of article = Rs y

Total price inclusive of sales tax = Rs 8,250

The rate of sales tax = 10%

According to question

y + 10% of y = Rs 8250

**(i)** New rate of sales tax = 15%

New total price = Rs. 7,500 + 15% of Rs. 7,500

= Rs. 7500+(15/100)×7500

= Rs. 7500 + Rs. 1125 = Rs. 8625

More money paid = Rs. 8,625 – Rs. 8,250 = Rs. 375

**(ii) **New rate of sales tax = 6%

New total price = Rs. 7,500 + 6% of Rs. 7,500

= Rs. 7500+(6/100)×7500

= Rs. 7500 + Rs. 450 = Rs. 7950

Less money paid = Rs. 8,250 – Rs. 7,950 = Rs. 300

**(iii)** New rate of sales tax = (10+2)% = 12%

New total price = Rs. 7,500 + 12% of Rs. 7,500

= Rs. 7500+(12/100)×7500

= Rs. 7500 + Rs. 900 = Rs. 8400

More money paid = Rs. 8,400 – Rs. 8,250 = Rs. 150

**(iv)** New rate of sales tax =(10-3)%= 7%

New total price = Rs. 7,500+ 7% of Rs. 7,500

= Rs. 7500+(7/100) ×7500

= Rs. 7500 + Rs. 525 = Rs. 8025

Less money paid = Rs. 8,250 – Rs. 8,025 = Rs. 225

**Question 7 :-**

A bicycle is available for ₹ 1,664 including Sales Tax. If the list price of the bicycle is ₹ 1,600, find :

(i) the rate of Sales Tax

(ii) the price a customer will pay for the bicycle if the Sales Tax is increased by 6%.

**Answer :-**

Price of bicycle inclusive of sales tax = Rs. 1,664

List price of bicycle = Rs. 1,600

(2) New rate of sales tax =(4+6)% = 10%

New total price = Rs. 1,600+ 10% of Rs. 1,600

= Rs. 1600+(10/100)×1600

= Rs. 1600 + Rs. 160

= Rs. 1760

**Question 8 :-**

When the rate of sale-tax is decreased from 9% to 6% for a coloured T.V. ; Mrs. Geeta will save ₹ 780 in buying this T.V. Find the list price of the T.V.

**Answer :-**

Let the list price of T.V = y

Sales tax when the rate is** 9% = 9y/100**

=> Sale price is y+(9y/100)

Sales tax when the rate rates is **6% = 6y(100)**

=> Sale price is **y+(6y/100)**

Differences of sale prices

=> y = Rs. 26000

Thus the list price of the T.V is Rs. 26000

**Question 9 :-**

A shopkeeper sells an article for ₹ 21,384 including 10% sales-tax. However, the actual rate of sales-tax is 8%. Find the extra profit made by the dealer.

**Answer :-**

Price of the article inclusive of sales tax = Rs. 21,384

Let y be the list price of the article

Rate of sales tax charged by the shopkeeper = 10%

According to the given statement, we have

= Rs. 20,995.2

Extra profit = Sale price of the article charged by shopkeeper − Actual sale price

⇒ Extra profit = Rs. 21,384 – Rs. 20.995.2 = Rs. 388.80

**Profit Loss and Discount Exercise – 8 F Concise Selina Solutions **

[In this exercise, all the prices are excluding tax/VAT unless specified]

**Question 1 :-**

Some goods/services cost Rs. 16,000 and the rate of GST on them is 12%. Find the amount of bill, in case of :

**(i)** intra-state transaction.

**(ii)** inter-state transaction.

**Answer :-**

**intra-state transaction:**

Good Value = Rs 16000

= Rs. 960

Total Amount = 16000 + 960 + 96 = Rs.17920

**inter-state transaction:**

Good Value = Rs. 16000

Total Amount = 16000 + 1920 = 17920

**Question 2 :-**

John belongs to Delhi. He buys goods, worth Rs.25,000 from a shop in Delhi. If the rate of GST is 5%, find how much money in all, will Does John pay for these goods?

**Answer :-**

Good Worth = Rs. 25000

CGST = (2.5/100)×25000 = Rs. 625

SGST = (2.5/100)×25000 = Rs. 625

Total Amount = 25000 + 625 + 625 = Rs. 26250

**Question 3 :-**

Find the amount of bill for the following inter-state transaction of goods/services:

Cost of transaction = 30,000; discount = 30% and GST=28%.

**Answer :-**

Cost of goods = Rs.30000

Discount = 30% = (30/100)×30000 = Rs.9000

Basic Cost = 30000 − 9000 = Rs.21000

IGST = (28/100)×21000 = Rs.5880

Total Amount = 21000 + 5880 = Rs.26880

**Question 4 :-**

A buys some goods for ₹ 4,000 and sold them to B for ₹ 5,000. B sold these goods to C for ₹ 6,000. If the rate of tax (under VAT) at each stage is 5%, find :

(i) VAT paid by A

(ii) VAT paid by B

**Answer :-**

**(i)** Service = Rs.5000

Discount = (20/100)×5000

= Rs.1000

GST = (12/100)×5000

= Rs. 600

= Rs. 5000 − 1000

= Rs.4000 + 600

= Rs.4600

**(ii) **Discount= 12500×40/100

= Rs.5000

GST=(18/100)×12500

= Rs.2250

= Rs.12500 − 5000

= Rs.7500

= Rs.7500 + 2250

= Rs.9750

Total bill = 4600 + 9750

= Rs.14350

**Question 5 :-**

A shopkeeper in Indore sells 20 identical articles for ₹450 each. Find the amount of bill if he gives a 20% discount and then charges GST = 28%

**Answer :-**

**Given**

Number of items = 20

Price of one item = 450

Therefore the total cost of 20 items = 20 × 450

= Rs.9000

Now discount% = 20%

**So total discount = 9000×20/100**

= Rs.1800

So discounted price = 9000 − 1800

= Rs.7200

Now GST on discounted price

GST% = 28% on discounted price

**So the amount of GST = 7200×28/100**

= Rs.2016

Now total bill = discounted price + amount of GST

= 7200 + 2016

= Rs.9216

**Question 6 :-**

A dealer in Bihar supplied goods to a dealer in Mumbai. The dealer in Mumbai buys :

**(i) **40 articles for 800 each at 30% discount

**(ii) **75 articles for 1,000 each at 20% discount.

If the rate of GST, on the whole, is 12%, find how much will the dealer at Mumbai pay to a dealer in Bihar.

**Answer :-**

**The dealer in Mumbai buys :**

**(i) **40 articles for 800 each at 30% discount

= 40 × 560

= 22400

**(ii)** 75 articles for 1,000 each at 20% discount.

= 75 × 800

= 60000

Total = 22400 + 60000 = 82400

Rate of GST = 12 %

**GST = (12/100)×824000 = 9888**

dealer at Mumbai pay to dealer in Bihar = 82400 + 9888 = Rs 92288

— End of** Profit Loss and Discount **Solutions :–

Return to **– Concise Selina Maths Solutions for ICSE Class -8 **

Thanks