Profit Loss Class 7 RS Aggarwal Exe-10A Goyal Brothers ICSE Maths Solutions

Profit Loss Class 7 RS Aggarwal Exe-10A Goyal Brothers ICSE Foundation Maths Solutions.  We provide step by step Solutions of lesson/ Chapter-10 for ICSE Class-7 Foundation RS Aggarwal Mathematics of Goyal Brothers Prakashan to develop skill and confidence. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7 Mathematics.

Profit Loss Class 7 RS Aggarwal Exe-10A Goyal Brothers ICSE Maths Solutions

Profit Loss Class 7 RS Aggarwal Exe-10A Goyal Brothers ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Goyal brothers Prakashan
Subject Maths
Class 7th
Chapter-10 Profit and Loss
Writer RS Aggrawal
Book Name Foundation
Topics Solution of Exe-10A
Academic Session 2024 – 2025

Exercise – 10A

Profit Loss Class 7 RS Aggarwal Goyal Brothers ICSE Foundation Maths Solutions

Question: 1- Amit bought a calculator for RS 960 and sold it for 1104.Find his gain and gain percent.

Solution: C.P. = 960, S.P. = 1104

Gain = S.P-C.P.

= 1104-960=144

Gain%=Gain*100/C.P

=144*100/960

Gain%= 15% Ans

Question: 2- Ankita bought a mobile phone for RS 2350 and sold it for RS 2538. Find her gain and gain percent.

Solution: C.P.=2350, S.P.=2538

Gain=S.P.-C.P.

=2538-2350=188 Ans

Gain%=Gain*100/C.P.

=188*100/2350

Gain%= 8% Ans

Question: 3- Ayush bought a bicycle for RS 6250 and had to sell it for RS 5875. Find his loss and loss percent.

Solution: C.P.=RS 6250,  S.P.=RS 5875

Loss=C.P.-S.P.

=6250-5875

=375 Ans

Loss%=Loss*100/C.P.

=375*100/6250

Loss%= 6% Ans

Question: 4- Aman bought a computer for RS 24000 and its accessories pack worth for RS 1750. He sold it all for RS 26780. Find his gain and gain percent.

Solution: C.P. of computer = RS 24000

C.P. of accessories = RS 1750

Total C.P. = 2400+1750=25750

S.P.= RS 26750

Gain = S.P.-C.P.

= 26780-25750

= 1030 Ans

Gain% = Gain*100/C.P.

= 1030*100/25750

Gain% = 4% Ans

Question: 5- A man bought a refrigerator for RS 35615 and paid RS 125 on its transportation. He sold it for RS 33953. Find his gain or loss percent.

Solution: C.P of refrigerator = RS 35615

C.P. of transportation = RS 125

Total C.P. = 35615+125

=RS 35740

S.P. = RS 33953

Loss = C.P.-S.P.

= 35740-33953

= RS 1787

Loss% = Loss*100/C.P.

1787*100/35740

Loss% = 5% Ans

Question: 6- By selling a bicycle for RS 5670 a trader gain RS 270. Find his gain percent.

Solution: S.P. = RS 5670,   Gain = RS 270

C.P. = S.P.-Gain

=5670-270=5400

Gain% = 270*100/5400

Gain% = 5% Ans

Question: 7- By selling a chair for RS 1410 a carpenter suffers a loss of RS 90. Find his loss percent.

Solution: S.P. = RS 1410,  Loss = RS 90

C.P. = S.P.+ Loss

=1410+90

=1500

Loss% = 90*100/1500

Loss% = 6% Ans

Question: 8- A fruit-seller bought bananas at the rate of 3 for RS 8 and sold them at the rate of 2 for RS 7. Find his gain and loss percent.

Solution: Rate of 3 bananas = RS 8

Lost price of banana = RS 8/3

S.P. of 2 bananas = RS 7

S.P. of 1 banana = RS 7/2

Gain = 7/2 – 8/3 = 5/6

Gain% = (5/6 * 100) / (8/3) =125/4%

=31(1/4)%.

Question: 9- Lemons are bought at the rate of 3 for RS 4. At what rate must they be sold to gain 20%.

Solution: Cost price of 3 lemons =RS 4

Gain = 20%

S.P. of 3 lemons = 4 * 120/100

= RS 24/5

C.P. of 1 lemon = 24/5*3

= RS 8/5

S.P. of 5 lemons = 8/5 *5 = RS 8

5 lemons are sold for RS 8. Ans

Question: 10- The selling price of 12 pens is equal to the cost price of 14 pens. Find his gain percent.

Solution: C.P. of 12 pens = RS 12

Let C.P. of 1 pen = RS 1

S.P. of 12 pens = C.P. of 12 pen

=RS 14

Gain = S.P.-C.P.

=14-12 = RS 2

Gain% = Gain*100/C.P.

= 2*100/12 = 50/3% Ans.

Question: 11- The cost price of 12 oranges is equal to the selling price of 15 oranges. Find his loss percent.

Solution: Let C.P. of 1 orange = RS 1

C.P. of 15 oranges = C.P. of 12 oranges

= RS 12

Loss = C.P.-S.P.

=15-12 = 3

Loss% = Loss*100/C.P.

= 3*100/15 = 20% Ans.

Question: 12- Vinay sold a plot of land for RS 143000, gaining 4%. For how much did he purchase a plot?

Solution: S.P. of plot = RS 143000

Gain = 4%

C.P. of a plot = RS 100/100+Gain% * S.P.

= 100/100+4 * 143000

= 100/104 * 143000

Hence  100*1375 = RS 137500 Ans.

Question: 13- John sold his T.V. set for RS 14100, losing 6%. For much did he purchase it?

Solution: S.P. of T.V. set = RS 14100

Loss = 6%

C.P. = RS 100/100-Loss * S.P.

C.P. of set = RS 100/100-6 * 14100

= 100/94*14100

C.P. = RS 15000 Ans.

Question: 14- On selling a bed for RS 10800, a carpenter loses 10%. For what amount should he sell it to gain 5%?

Solution: S.P. of bed = RS 10800

Loss = 10%

C.P. of bed = S.P.*100/100-Loss

= 10800*100/100-10 = 12000

C.P. of bed = RS 12000

Gain = 5%

S.P. = RS 100+Gain%/100 * C.P.

= RS 12000(100+5)/100

S.P. = RS 12600 Ans.

Question: 15- On selling an almirah for RS 20350, a man gain 10%. What percent does he gain on selling the same for RS 19610?

Solution: S.P. of almirah = RS 20350

Gain = 10%

C.P. = S.P.*100/(100+Gain%)

= 20350*100/100+10

= RS 18500

When S.P. = 19610

Gain = S.P.-C.P.

= RS 19610-18500

= RS 1110

Gain% = total gain*100/C.P.

= 1110*100/13500

Gain = 6% Ans.

Question: 16- On selling a fan for RS 4700, a shopkeeper loses 6%. At what price must he sell it to gain 6%?

Solution: S.P. of fan = RS 4700

Loss = 6%

C.P. = 100/100-Loss% * S.P.

= 100/(100-6)*4700

= 100/94*4700

Hence  RS 5000

IF Gain = 6%

S.P. = RS (100+6)/100*5000

= 106/100*5000

S.P. = RS 5300 Ans.

Question: 17- Kamal sold two scooters for RS 19800 each, gaining 10% on the one and losing 10% on the other. Find his gain or loss percent on the whole transactions.

Solution:

The one sold at a gain we have :

100/110 × 19800 = 18000

buying price = 18000

The one sold at a loss we have :

100/90 × 19800 = 22000

The overall buying price for the two is :

22000 + 18000 = RS 40000

The overall selling price for the two is :

19800 × 2 = 39600

The selling price is lowered than the buying price by :

40000 – 39600 = RS 400

There is therefore a loss of 400

The percentage loss is thus :

400/40000 × 100% = 1% loss Ans.

Question: 18- A buys an article for RS 650 and sell it to B at a profit of 20%. B sell it to C at a loss of 20%. What does C pay for it?

Solution:
Cost price when “A” buys an article = 650
Sells it to “B” at Profit Percentage = 20 % .
Selling Price = Cost Price + Profit
= 650 + (650 x 20%)
= 650 + 130
=Rs 780 .
So , “A” sells it to “B” at Rs 780 .
Cost Price when “B” buys an article = 780
Loss % = 20 %
Selling Price = Cost Price – Loss
= 780 – (780 x 20%)
= 780 – 156
Hence  Rs 624 .
So , “B” sells it to “C” at Rs 624 .
Cost Price when “C” buys an article = Rs 624.
“C” PAYS FOR AN ARTICLE = Rs 624 Ans.

— : End of Profit Loss Class 7 RS Aggarwal Exe-10A Goyal Brothers ICSE Foundation Maths Solutions :–

Return to: – ICSE Class -7 RS Aggarwal Goyal Brothers Math Solutions

Thanks

Please share with yours friends if helpful. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.