Ratio and Proportion MCQs Class- 7th RS Aggarwal Exe-7 C Goyal Brothers ICSE Maths Solution

Ratio and Proportion MCQs Class- 7th RS Aggarwal Exe-7 C Goyal Brothers ICSE Maths Solution . We provide step by step Solutions of lesson-7 Ratio and Proportion for ICSE Class-7 Foundation RS Aggarwal Mathematics of Goyal Brothers Prakashan . Our Solutions contain all type Questions of Exe-7 C to develop skill and confidence. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7 Mathematics.

Ratio and Proportion MCQs Class- 7th RS Aggarwal Exe-7 C Goyal Brothers ICSE Maths Solution

Ratio and Proportion MCQs Class- 7th RS Aggarwal Exe-7 C Goyal Brothers ICSE Maths Solution

Board ICSE
Publications Goyal brothers Prakashan
Subject Maths
Class 7th
Chapter-7 Ratio and Proportion
Writer RS Aggrawal
Book Name Foundation
Topics Solution of Exe-7 C MCQs
Academic Session 2023 – 2024

Exercise – 7 C MULTIPLE CHOICE QUESTIONS 

Ratio and Proportion Class- 7th RS Aggarwal Goyal Brothers ICSE Maths Solution

Choose the correct option in each of the following :

1. The ratio between 6 cm and 20 mm is 

(a) 3 : 1

(b) 3 : 10

(c) 6 : 10

(d) 3 : 2

Answer: option (a) 3 : 1 is correct.

2. The ratio (1/8) : (1/12) converted to the simplest form is 

(a) 12 : 8

(b) 3 :2

(c) 2 : 5

(d) 8 : 20

Answer: option (b) 3 :2 is correct.

3. If A : B = 2 : 5 and B : C = 4 : 5, then C : A = ?

(a) 5 : 2

(b) 2 : 1

(c) 15 : 8

(d) 25 : 8

Answer: option (d) 25 : 8 is correct.

4. By increasing 91 in the ratio 7 : 13, we get :

(a) 182

(b) 169

(c) 121

(d) 116

Answer: option (b) 169 is correct.

5. If 12 : x : : 15 : 25, then the value of x is

(a) 10

(b) 15

(c) 18

(d) 20

Answer: option (d) 20 is correct.

6. The third proportional to 9 and 18 is 

(a) 21

(b) 24

(c) 27

(d) 36

Answer: option (d) 36 is correct.

7. The mean proportional between 5 and 45 is 

(a) 10

(b) 12

(c) 15

(d) 25

Answer: option (c) 15 is correct.

8. Which of the following are in continued proportion ?

(a) 4, 8, 12

(b) 5, 15, 25

(c) 6, 36, 216

(d) 9, 12, 18

Answer: option (c) 6, 36, 216 is correct.

MENTAL MATHS 

Ratio and Proportion Class- 7th RS Aggarwal Goyal Brothers ICSE Maths Solution

1. Fill in the blanks :

(i) Ratio has no unit.

(ii) To convert a ratio a : b in its simplest form, we divide a and b by H.C.F. of a and b.

(iii) If a : b : : b : c, then a, b, c are said to be in continued proportion.

(iv) If a, b, c are in continued proportion, then c is called the third proportional to a and b.

(v) In a proportion, the first and fourth terms are called the extremes.

2. Write true (T) or false (F) :

Statement True/False
(i) If a, b, c, d are in proportion, then ac = bd. F
(ii) If a : b : : c : d, then a, b, c, d are said to be in absolute proportion. F
(iii) If a, b, c, are in continued proportion, then the mean proportion b = (a + c)/2. F
(iv) If x is the third proportional to a, b, then a : b : : b : x. T
(v) 1, 2, 3, 4, are in proportion. F

— : end of Ratio and Proportion Class- 7th RS Aggarwal Exe-7 C Goyal Brothers ICSE Maths Solution :–

Return to- ICSE Class -7 RS Aggarwal Goyal Brothers Math Solutions

Thanks

Please share with yours friends if you find it helpful. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.