Safety in Sports MCQ Type Questions for ICSE Class-10 Physical Education

Safety in Sports MCQ Type Questions for ICSE Class-10 Physical Education . These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10 Physical Education.

MCQ Type Questions Safety in Sports for ICSE Class-10 Physical Education

Board ICSE
Class 10th (X)
Subject Physical Education
Chapter Safety in Sports
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

 Physical Education MCQ Type Questions of  Safety in Sports 


Advertisement

Question 1: If someone has a broken bone, which of the following statements is true?

(a) If we do not support the limb, it may cause further injury and pain.

(b) If we do not support the limb, the person will be able to move the limb more easily and reduce the pain.

(c) If we do not support the limb, it doesn’t matter.

(d) None of the above.

Answer: (a) If we do not support the limb, it may cause further injury and pain.

Question 2: The risk for shin splint injury is more if you:

(a) Cycle for a longer duration.

(b) Have flat feet or very rigid foot arches.

(c) Swim a lot.

(d) Have a collision in football.

Advertisement

Answer: (b) Have flat feet or very rigid foot arches.
Question 3: Which of the following statements about fracture is correct?

(a) Green stick fracture takes place in senior citizens.

(b) In comminuted fracture bone is broken at more than one place.

(c) In oblique fracture, bone breaks into pieces.

(d) In transverse fracture bone does not breaks completely

Answer: (b) In comminuted fracture bone is broken at more than one place.

Question 4: What is an ACL injury?

(a) It is a pain along the inside edge of the shin bone.

(b) It is a tear or sprain of the anterior cruciate ligament.

(c) It is the inflammation of the plantar fascia ligament.

(d) It is a tear or sprain of the Medial Collateral ligament.

Answer: (b) It is a tear or sprain of the anterior cruciate ligament.

Question 5:  Fracture where a part of broken bone enters another bone is called::

(a) Simple fracture

(b) Compound fracture

Advertisement

(c) Impacted fracture

(d) Green stick fracture

Answer: (c) Impacted fracture

Question 6: When was the word first-aid used?

(a) 1869

(b) 1879

(c) 1890

(d) 1905

Answer: (b) 1879

Question 7: Injury occurring due to friction is:

(a) Bruises

(b) Contusion

(c) Abrasion

(d) Muscles

Answer: (c) Abrasion

Question 8: How many categories are there of sports injuries?

(a) 2

(b) 5

(c) 4

(d) 3

Answer: (d) 3

Question 9:  Dislocation is related to:

(a) Joint injury

(b) Skin Injury

(c) Muscular Injury

(d) Bone injury

Answer: (a) Joint injury

Question 10: This is an overuse injury:

(a) Tennis elbow

(b) Runner’s knee

(c) Both (a) and (b)

(d) Green stick fracture

Answer: (c) Both (a) and (b)

Question 11: You should use ice on a soft tissue injury after

(a) 15 minutes

(b) 10 minutes

(c) 20 minutes

(d) 5 minutes

Answer: (d) 5 minutes

Question 12:  Match list 1 and list 2, selecting the correct option:

List-1 List-2
1. Abrasion (i) joint injury
2. Green stick fracture (ii) soft tissue injury
3. Shoulder dislocation (iii) cause of sports injury
4. Lack of fitness (iv) bone injury

(a)  1,3,2,4

(b) 3,2,4,1

(c) 4,3,1,2

(d) 2,4,1,3

Answer: (d) 2,4,1,3

Question 13: Which of the following is a soft tissue injury

(a) Incision

(b) Abrasion

(c) Laceration

(d) Strain

Answer: (b) Abrasion

Question 14: Overstraining of ligaments cause

(a) Strain

(b) Contusion

(c) Sprain

(d) Bruises

Answer: (c) Sprain

Question 15:  What is the aim of first-aid?

(a) to preserve life

(b) to prevent deterioration

(c) have speedy recovery

(d) all of these

Answer: (d) all of these

Question 16:  Which of these is not a cause of sports injuries?

(a) Inadequate warming up

(b) Lack of sports facilities

(c) Practice during fatigue

(d) Proper knowledge of sports skills.

Answer: (d) Proper knowledge of sports skills.

Question 17: Overstretching of ligament causes:

(a) Sprain

(b) Strain

(c) Contusion

(d) Bruises

Answer: (a) Sprain

Question 18: An ankle sprain is an example of which type of injury?

(a) Soft tissue

(b) Hard tissue

(c) Skin

(d) Bone

Answer: (a) Soft tissue

Question 19:  Sprain is a …………….

(a) Joint injury

(b) Muscle injury

(c) Bone injury

(d) Ligament injury

Answer: (d) Ligament injury

Question 20: Which of the following injuries is an external injury?

(a) Strain

(b) Sprain

(c) Joint dislocation

(d) Contusion

Answer: (d) Contusion

Question 21:  Sprain has been categorized into how many types?

(a) 4

(b) 3

(c) 2

(d) 5

Answer: (c) 2

Question 22: Which of the following is the main measure to save from sports injury?

(a) Proper sports facility

(b)  Food

(c) Proper warming up

(d) Knowledge of technique

Answer: (c) Proper warming up

Question 23: Which of the following is not a type of fracture?

(a) Stress fracture

(b) Oblique

(c) Comminuted

(d) Contusion

Answer: (d) Contusion

Question 24: What is a Tennis elbow injury?

(a) It is an inflammation of the tendon that joins the muscle of the forearm to the outside of the elbow.

(b) It is a disorder involving the muscles, nerves, and bones of the back.

(c) It is inflammation of the bursa at the part of the hip called the greater trochanter.

(d) It is a traumatic injury to the brain that alters mental status.

Answer: (a) It is an inflammation of the tendon that joins the muscle of the forearm to the outside of the elbow.

Question 25: To prevent an injury, one should always:

(a) Warm up properly.

(b) Have appropriate fitness levels before playing.

(c) Wear the appropriate equipment

(d) All of the above.

Answer: (d) All of the above.

Question 26:  Most common fracture in children is:

(a) Red stick Fracture

(b) Yellow stick Fracture

(c) Blue stick Fracture

(d) Green stick Fracture

Answer: (d) Green stick Fracture

Question 27:  Identify the type of strain: When there is a slight tearing of muscle or tendon and some loss of strength also.

(a) Mild strain

(b) Moderate strain

(c) Severe strain

(d) None of these

Answer: (b) Moderate strain

Question 28: What is the most common symptom of an ACL injury?

(a) Pain, swelling along the inner part of the leg.

(b) A loud “pop” or a “popping” sensation in the knee with severe pain

(c) Pain on the bottom of the foot near the heel.

(d) Tenderness when you touch the ankle. Instability in the ankle.

Answer: (b) A loud “pop” or a “popping” sensation in the knee with severe pain

–: End of Safety in Sports MCQ Type Questions for ICSE Class-10 Physical Education :-

-: also visit :-

Please share with your ICSE friends if it is helpful

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment