Sound MCQ Type Questions for ICSE Physics Class-10

Sound MCQ Type Questions for ICSE Physics Class-10 . These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10 Physics.

Sound for ICSE Physics Class-10 MCQ Type Questions

Board ICSE
Class 10th (X)
Subject Physics
Chapter Sound
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

MCQ Type Questions of Sound for ICSE Class-10 Physics

Question 1: The minimum distance between the source and the reflector in air, so that an echo is heard is approximately equal to:

(a) 10 m

(b) 17 m

(c) 34 m

(d) 50 m

Answer (b) 17 m

Explanation: An echo is heard distinctly if it reaches the ear at least 0.1 s after the original sound.

If d is the distance between the observer and the obstacle and V is the speed of sound, then the total distance travelled by the sound to reach the obstacle and then to come back is 2d and the time taken is,

t = Total distance travelled/Speed of sound = 2d/V

or, d = V t/2

Putting t = 0.1 s and V = 340 m/s in air at ordinary temperature, we get:

d = (340 x 0.1)/2 = 17 m

Thus, to hear an echo distinctly, the minimum distance between the source and the reflector in air is 17 m.

Question 2: To detect the obstacles in their path, bats produce:

(a) Infrasonic waves

(b) Ultrasonic waves

(c) Electromagnetic waves

(d) Radio waves

Answer (b) Ultrasonic waves

Question 3: The wavelength of waves produced on the surface of water is 20cm. If the wave velocity is 24m s-1, calculate (i) the number of waves produced in one second and (ii) the time in which one wave is produced.

(a) 60 and  8.3 x 10-3 seconds

(b) 120 and  9.5 x 10-3 seconds

(c) 120 and  8.3 x 10-3 seconds

(d) 140 and  8.3 x 10-3 seconds

Answer (c) 120 and  8.3 x 10-3 seconds 

(i)Frequency or the number of waves produced per second

= Velocity/Wavelength

= 24 / 20 x 10-2

=120

(ii)Time = 1/ frequency = 1/ 120= 8.3 x 10-3 seconds

Question 4: Calculate the minimum distance in air required between the source of sound and the obstacle to hear an echo. Take the speed of sound in air = 350m s-1

(a) 16.5 m

(b) 34.5 m

(c) 17.5 m

(d) none of these

Answer (c) 17.5 m

Velocity = 2D/Time

350 = 2 x D/ 0.1

D =350 x 0.1 / 2 = 17.5 m

Question 5: What should be the minimum distance between the source and reflector in water so that echo is heard distinctly? (The speed of sound in water = 1400m/s)

(a) 70 m

(b) 80 m

(c) 50 m

(d) none of these

Answer (a) 70 m

Velocity = 2D/Time

1400 = 2 x D/ 0.1

D = 1400 x 0.1/ 2 = 70 m

Question 6:  A man standing 25 m away from a wall produces a sound and receives the reflected sound. Calculate the time after which he receives the reflected sound if the speed of sound in air is 350m/s-1

(a) 1.143 seconds

(b) 0.143 seconds

(c) 0.15 seconds

(d) none of these

Answer (b) 0.143 seconds

Velocity = 2D/Time

Time = 2 x 25 / 350 =0.143 seconds

Question 7:  A man standing 48 m away from a wall fires a gun. Calculate the time after which an echo is heard. (The speed of sound in air is 320m/s-1).

(a)  0.3 seconds

(b)  0.5 seconds

(c)  1.3 seconds

(d) none of these

Answer (a)  0.3 seconds

Velocity = 2 x D/Time

Time after which an echo is heard = 2 D/Velocity = 2 x 48 / 320 = 0.3 seconds

Question 8:  A pendulum has a frequency of 5 vibrations per second. An observer starts the pendulum and fires a gun simultaneously. He hears an echo from the cliff after 8 vibrations of the pendulum. If the velocity of sound in air is 340m/s-1 , find the distance between the cliff and the observer.

(a)  372 m

(b)  275 m

(c)  350 m

(d)  272 m

Answer (d)  272 m

5 vibrations by pendulum in 1 sec

So8 vibrations in 8/5 seconds = 1.6 sec

Velocity = 2 x D/ time

340 = 2 x D/ 1.6

D = 340 x 1.6 / 2 = 272 m

Question 9:  A person standing between two vertical cliffs produces the sound. Two successive echoes are heard at 4s and 6s. Calculate the distance between the cliffs. (Speed of sound in air = 320m/s)

(a) 3200 m

(b) 800 m

(c) 1600 m

(d) 1900 m

Answer (c) 1600 m

The distance of first cliff from the person, 2 x D1 = velocity x time

D1 = 320 x 4 / 2 = 640 m

Distance of the second cliff from the person, D2 = 320 x 6 / 2 = 960 m

Distance between cliffs = D1 + D2 = 640 + 960 = 1600 m

Question 10: SONAR is a technique used to. ………………

(a) detect the submarine inside sea
(b) determine the size of blue whale
(c) detect the impurities present in sea water
(d) detect the depth of sea bed

Answer (d) detect the depth of sea bed

Question 11: Bats can catch their prey by using the principle of ……….

(a) reflection of sound
(b) refraction of sound
(c) concept of echo
(d) both (a) and (c)

Answer (d) both (a) and (c)

Question 12: Modern super sonicC war planes use the principle of ……………. while detecting their targets.

(a) echo

(b) SONAR

(c) reverberation

(d) none of these

Answer (a) echo

Question 13: The spread or a glacier in the artic region can be judged by a submarine by using the principle of

(a) repetition of sound
(b) reflection of sound
(c) refraction of sound
(d) none of the above

Answer (b) reflection of sound

Question 14: The repetition of sound heard in a cave or empty room is a case of …………….

(a) echo

(b) superposition

(c) interpolation

(d) reverberation.

Answer (d) reverberation.

Question 15: On sending an ultrasonic wave from a ship towards the bottom of a sea, the time interval between sending the wave and receiving it back is found to be 1.5s. If the velocity of wave in sea water is 1400m/s, find the depth of sea.

(a) 1000 m

(b) 1050 m

(c) 1150 m

(d) none of the these

Answer (b) 1050 m Depth of the sea = velocity x time/2 = 1400 x 1.5 / 2 = 1050 m

Question 16: The practical application based on the reflection of sound is:

(a) megaphone

(b) sounding board

(c) sonometer

(d) both (a) and (b)

Answer: (d) both (a) and (b)

Question 17: Which is not the condition for the formation of echoes ?

(a) Minimum distance between the source of sound and reflecting body should be 17 m.

(b) The temperature of air should be above 20°C.

(c) The wavelength of sound should be less than the height of the reflecting body.

(d) The intensity of sound should be sufficient so that it could be heard after reflection.

Answer: (a) Minimum distance between the source of sound and reflecting body should be 17 m.

Question 18: For hearing an echo, the minimum distance between the source of sound

and reflecting body should be

(a) 12 m

(b) 24 m

(c) 17 m

(d) 51 m

Answer: (c) 17m

Question 19:  To locate its prey in the darkness the owl or the bat emits:

(a) infrasonic waves

(b) ultrasonic waves

(c) sonic waves

(d) infrared waves

Answer: (b) ultrasonic waves

Question 20: An enemy plane is at a distance of 300 km from a radar. In how much lime the radar will be able to detect the plane ? Take velocity of radio waves as 3 ×

108 ms-1.

(a) 2 × 10-3 s

(b) 2.5 × 10-3 s

(c) 3 × 10-3 

(d) none of the above

Answer: (a) 2 × 10-3 s

d=300 t = ? v = 3 × 108 ms-1

t=2d/v = 2 × 300 × 1000m/3 ×108 ms-1

=0.002 s = 2 × 10-3 s

Question 21: Amphitheatres and auditorium walls are fitted with …………….  To avoid the echoing of sound.

(a) granite
(b) Italian marble
(c) sound absorbers such as foam board
(d) wooden wall

Answer: (c) sound absorbers such as foam board

Question 22: Velocity of sound is constant in …… 

(a) all mediums

(b) homogeneous medium

(c) hetrogeneous medium

(d) vacuum

Answer: (b) homogeneous medium

Question 23: Echo occurs when the distance between source and listener is ……….

(a) 10 m

(b) 17 m

(c) greater than 17 m

(d) 34 m

Answer: (c) greater than 17 m

Question 24: Sound travels in the form of ……………

(a) compression and rarefactions

(b) crest

(c) trough

(d) all of the above

Answer: (d) all of the above

Question 25: Sound wave are waves that are produced due to ………….

(a) disturbance of particles

(b) turbulence of particles

(c) vibration of particles

(d) all of the above

Answer: (d) all of the above

Question 26: A person standing between two cliffs hears two echo one after 3s and another after 4 sec, so time taken for first echo is ……….. and that for second echo is  …………………

(a) 3s, 4s

(b) 3s, 1s

(c) 3s, 7 S

(d) 7s, 7s

Answer: (a) 3s, 4s

Question 27: A person standing in front of a vertical cliff whistles. he later moves towards the cliff by travelling a distance of 300m. at first, he hears the sound after 4 s and then on travelling the distance he hears the echo after 9 sec. Time take for first echo is …….. and time for the second echo is ………………. .

(a) 4s, 5s

(b) 5s, 4s

(c) 4s, 9 s

(d) 9s, 4s

Answer: (c) 4s, 9 s

Question 28: A person standing between two vertical cliffs hears two sounds one after 6s and other 4s later. The time for first echo is ………….. and for second echo is ……………….. .

(a) 6s, 4s
(b) 4s, 6 s
(c) 6s, 10s
(d) 10s, 4s

Answer: (c) 6s, 10s

Question 29: A man stands between two high rise buildings and blows a whistle. He hears two successive echoes one after 0.4 second other after 1.6sec. Calculate the distance between the two buildings.

(a) 320m
(b) 332mn
(c) 340m
(d) 350m

Answer: (b) 332mn

Question 30: A man stands in between two vertical cliffs X and Y such that he is at a distance of 660 m from X. When he explodes cracker, he hears the first echo after 4 sec and second echo 6 second later. Calculate the speed of sound in air and the distance of cliff Y from the man.

(a) 330m/s, 1650m
(b) 320m/s, 1400m
(c) 340m/s, 1700m
(d) none of these.

Answer: (a) 330m/s, 1650m

–: End of Sound MCQ Type Questions  :-

-: also visit :-

Please share with your ICSE friends if it is helpful

Thanks

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.