Sports Training MCQ Type Questions for ICSE Class-10 Physical Education

Sports Training MCQ Type Questions for ICSE Class-10 Physical Education . These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10 Physical Education.

MCQ Type Questions Sports Training for ICSE Class-10 Physical Education

Board ICSE
Class 10th (X)
Subject Physical Education
Chapter Sports Training
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

 Physical Education MCQ Type Questions of Ch- Sports Training


Advertisement

Question 1: What does the principle of variance suggest?

(a) Major changes in training helps in sports performance.

(b) Minor changes in training helps in sports performance.

(c) No changes in training helps in sports performance.

(d) None of the above.

Answer: (b) Minor changes in training helps in sports performance.

Question 2: Being able to change direction quickly in a game of basketball is a good example of
which skill related component?

(a) Speed.

(b) Coordination.

(c) Agility.

(d) Power.

Advertisement

Answer: (c) Agility.

Question 3:  It is the process of preparation for a sport Performance.

(a) Fitness

(b) Wellness

(c) Planning

(d) Sports Training

Answer: (d) Sports Training

Question 4: what principle of training does this define? “You should exercise the energy system muscles actions and skills that are relevant to that sport”.

(a) Generalization before specialization

(b) Variety

(c) Specificity

(d) Intensity

Answer: (c) Specificity

Question 5: According to the Principle of Continuity, training program should be:

(a) Regular.

Advertisement

(b) Irregular.

(c) Once a week.

(d) Once a month.

Answer: (a) Regular.
Question 6:  The ability to move from one point to another in the shortest period of time:

(a) Power.

(b) Agility.

(c) Speed.

(d) Balance.

Answer: (c) Speed.
Question 7:  Overload can be achieved by increasing what in training

(a) Intensity

(b) Frequency

(c) Duration

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 8: The ability of the muscle to exert maximum force is:

(a) Muscular endurance.

(b) Flexibility.

(c) Agility.

(d) Muscular strength.

Answer: (d) Muscular strength.

Question 9: One of the principles of sports training is:

(a) Continuity

(b) Fitness

(c) Wellness

(d) All of the above

Answer: (a) Continuity

Question 10:  A successful training program consists a

(a) Goals

(b) Plan workout

(c) Maintain year-round fitness

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 11: In sports training, limbering down is done:

(a) Before competition

(b) After competition

(c) During competition

(d) Never

Answer: (b) After competition

Question 12:  What principle of training does this define? “How often an athlete should exercise per week in order to get benefits

(a) Frequency

(b) Progressive Overload

(c) Duration

(d) Intensity

Answer: (b) Progressive Overload

Question 13:  To avoid psychological and physical boredom change the methods of training so that a plateau is not reached during a training session This refers so the principle of

(a) Generalization before Specialization

(b) Duration

(c) Variety

(d) Specificity

Answer: (c) Variety

Question 14:  Which of these training principles states that there is a need to work the body hard so there is some stress and discomfort?

(a) Progression

(b) Reversibility

(c) Overload

(d) Specificity

Answer: (c) Overload

Question 15: Which of the following is not a principle of sports training

(a) Principle of specificity

(b) Principle of overload

(c) Principle of continuity

(d) Principle of rest

Answer: (d) Principle of rest

Question 16:  “A competitive athlete in any sport should develop a sound general fitness, including all fitness components, before specializing in the dominant components of a particular sport. What principle does this refers to?

(a) Progressive Overload

(b) Generalization before Specialization

(c) Intensity

(d) Duration

Answer: (a) Progressive Overload

Question 17:  A badminton player practicing the overhead clear and moving a step back each time he hits 5 successfully to the back of the court would be showing signs of what in himself ?

(a) Reversibility

(b) Progression

(c) specificity

(d) Overload

Answer: (b) Progression

Question 18: The systematic planning of athletic or physical training is called:

(a) Periodization.

(b) Specificity.

(c) Frequency.

(d) Variance.

Answer: (a) Periodization.
Question 19: What is the aim of sports training?

(a) Builds up strength and endurance

(b) Builds motivation

(c) Increases muscle tone

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 20: The best way to prevent sports injuries is:

(a) Stay calm.

(b) Good warming up and stretching.

(c) Not to do too much effort.

(d) Not to play at all.

Answer: (b) Good warming up and stretching.

Question 21:   Effective training must be

(a) Realistic

(b) Tiring

(c) Fun

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 22: Preparation of the body before training is called

(a) Limbering down

(b) Warming up

(c)F Play

(d) None of the above

Answer: (b) Warming up

–: End of Sports Training MCQ Type Questions for ICSE Class-10 Physical Education  :-

-: also visit :-

Please share with your ICSE friends if it is helpful

Thanks

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment