Type Of Simple Machines ICSE Class-6th Goyal Brothers Physics Solutions Chapter-4 Unit-2

Type Of Simple Machines ICSE Class-6th Goyal Brothers Physics Solutions Chapter-4, Unit 2. We Provide Step by Step Answers of Objective, True False , Incorrect and Correct, Fill in the blanks, Match the following of Chapter-4, Energy, Unit-2 (Type Of Simple Machines). Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-6.

Type Of Simple Machines ICSE Class-6th Goyal Brothers Physics Solutions Chapter-4 Unit-2 Part-1

Board ICSE
Class 6th
Subject Physics
Book Name Goyal Brothers
Chapter-4 Energy
Unit-2 Part-1 Type Of Simple Machines
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS 

Type Of Simple Machines ICSE Class-6th Goyal Brothers Physics Solutions Chapter-4 Unit-2 Part-1

Que: A. Fill in the blank spaces by choosing the correct words from the list given below :

List : third, first, inclined plane, lubricated, wedge

1. A hill road is an example of inclined plane.

2. A fishing road is an example of a lever of third order.

3. A knife is an example of simple machine called wedge.

4. A claw hammer is an example of a lever of first order.

5. Moving parts of a machine are lubricated so as to reduce friction.

Que: B.  State whether the following statements are true or false :

Statements True/False
1. A weighing balance is an example of lever of first order.
2. A ramp used in workshops to move heavy loads is an example of inclined plane.
3. A steering wheel of a car is an example of pulley.
4. A single fixed pulley does not change the direction of applied effort.
5. A lock and key is an example of lever of first order.

Answer:

Statements True/False
1. A weighing balance is an example of lever of first order. T
2. A ramp used in workshops to move heavy loads is an example of inclined plane. T
3. A steering wheel of a car is an example of pulley. F
4. A single fixed pulley does not change the direction of applied effort. F
5. A lock and key is an example of lever of first order. T

Que: C. Statements given below are incorrect. Write the correct statements :

Question: 1. In case of lever of third order, the effort arm is always longer than load arm.

Answer: In case of lever of third order, the effort arm is always smaller than load arm.

Question: 2. A kitchen knife is an example of lever of third order.

Answer: A kitchen knife is an example wedge.

Question: 3. A wheel barrow is an example of lever of first order.

Answer: A wheel barrow is an example of lever of second order.

Question: 4. A single fixed pulley is superior than a single movable pulley.

Answer: A single fixed pulley is inferior than a single movable pulley.

Question: 5. A hand grinder is an example of a pulley.

Answer: A hand grinder is an example of a lever.

Que: D. Tick (√) the most appropriate answer :

1. In the lever of third order :

(a) fulcrum is in the middle of load and effort

(b) load is in the middle of fulcrum and effort

(c) effort is in the middle of load and fulcrum

(d) none of these

Answer: option (c) effort is in the middle of load and fulcrum is correct.

2. In case of lever of second order load arm is :

(a) always longer than the effort arm

(b) always smaller than the effort arm

(c) always equal to the effort arm

(d) is sometimes bigger and sometimes smaller than the effort arm

Answer: option (b) always smaller than the effort arm is correct.

3. A staircase is an example of :

(a) lever

(b) wedge

(c) inclined plane

(d) wheel and axle

Answer: option (c) inclined plane is correct.

4. Machines require proper maintenance for :

(a) their efficient use

(b) preserving them

(c) making them look good

(d) both (a) and (b)

Answer: option (d) both (a) and (b) is correct.

5. A spade is an example of :

(a) wedge

(b) lever of 1st order

(c) lever of 2nd order

(d) lever of 3rd order

Answer: option (a) wedge is correct.

Que: E. Match the statements  in Column A, with those in Column B.

Column A

Column B

1. An example of simple machine called wheel and axle. (a) Fixed pulley
2. An example of lever of third order. (b) Oil or grease
3. An example of lever of second order. (c) Door knob
4. A material used for reducing friction at the movable parts of machine. (d) Nut cracker
5. A machine commonly employed for lifting water from a village well. (e) Fire tongs

Answer:

Column A Column B
1. An example of simple machine called wheel and axle. (a) Door knob
2. An example of lever of third order. (b) Fire tongs
3. An example of lever of second order. (c) Nut cracker
4. A material used for reducing friction at the movable parts of machine. (d) Oil or grease
5. A machine commonly employed for lifting water from a village well. (e) Fixed pulley

— : End of Type Of Simple Machines ICSE Class-6th Goyal Brothers Physics Solutions Chapter-4 Unit-2 Part-1:–-

Return to- ICSE Class -6 Goyal Brothers Physics Solutions

Thanks

Please share with your friends if you find it useful

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.