Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation Exe-5B Numericals Answer Physics Class-9 ICSE Selina Publishers

Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation Exe-5B Relative Density and it’s Measurement by Archimedes’ Principle Numericals Answer Type for Class-9 ICSE Concise Physics. There is the solutions of Numericals Answer type Questions of your latest textbook which is applicable in 2023-24 academic sessionVisit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation Exe-5B Numericals Answer 

(ICSE Class – 9 Physics Concise Selina Publishers)

Board ICSE
Class 9
Subject Physics
Writer / Publication Concise selina Publishers
Chapter-5 Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation
Exe – 5B Relative Density and it’s Measurement by Archimedes’ Principle
Topics Solution of Exe-5(B) Numericals Answer Type
Academic Session 2023-2024

Exe-5B Relative Density and it’s Measurement Numericals Answer Type

Ch-5 Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation Physics Class-9 ICSE Concise

Page 129

Question 1. The density of copper is 8.83 g cm-3. Express it in kg m-3.

Answer:

1 Density of copper in C.G.S. = 8.83 gcm-3

Density of copper in S.I. = 8.83/1000×100-3

= 8830 kgm-3

Question 2. The relative density of mercury is 13.6. State its density in (i) C.G.S. unit and (ii) S.I. unit.

Answer:

R.D. of mercury = 13.6

(i) Density in C.G.S. = 13.6 gcm-3

(ii) Density in S.I. = 13.6 × 103 kgm-3

Question 3. The density of iron is 7.8 x 103 kg m-3. What is its relative density?

Answer:

Density of iron = 7.8×103 kgm-3

Density of iron in C.G.S = 7.8 gcm-3

R.D. = Density of C.G.S. (without unit) = 7.8

Question 4. The relative density of silver is 10.8. Find its density.

Answer:

R.D. of silver = 10.8

Density of silver in C.G.S. = 10.8 gcm-3

Density in S.I. = 10.8 × 103 kgm3

Question 5. Calculate the mass of a body whose volume is 2 m3 and relative density is 0.52.

Answer:

R.D. of silver = 0.52

Volume = 2 m3

Density of body in S.I. = 0.52 × 103 kgm3

∴ Mass = Density  × volume = (0.52 × 103) × 2 = 1040 kg

(Upthrust in Fluids Exe-5B Numericals ICSE)

Question 6. Calculate the mass of air in a room of dimensions 4.5 m × 3.5 m × 2.5 m if the density of air at N.T.P. is 1.3 kgm-3 .

Answer:

Volume of air = 4.5×3.5×2.5 m3

Density pf air at NTP = 1.3 kgm3

Mass of air = Density × volume

Or Mass = (1.3) × (4.5 × 3.5 × 2.5) = 51.19 kg

Question 7. A piece of stone of mass 113 g sinks to the bottom in water contained in a measuring cylinder and water level in cylinder rises from 30 ml to 40 ml. Calculate R.D. of stone.

Answer:

Mass of stone = 113 g

Rise in water level = (40 – 30) ml = 10 ml

This rise is equal to the space occupied (volume) by the stone .

∴ volume of stone = 10 cm-3

Density of stone in C.G.S. = Mass/Volume = 113/10

=11.3 gcm-3

R.D. = 11.3

Question 8. A body of volume 100 cm3 weighs 1 kgf in air. Find: (i) Its weight in water and (ii) Its relative density.

Answer:

Volume of body = 100 cm3

Weight in air , W1 = 1 kgf = 1000 gf

Mass of body = 1 kg = 1000 g

R.D. of solid = 10

R.D. of water = 1

(i) Let  W2 be the weight of the body in water.

R.D. of body = R.D. of waterW1/W1-W× R.D. of water

or  , 10 = 1000(1000- W2)×1

or , 10(1000 – W2) = 1000

or , 1000 – W2 = 100

or , W2 = 900 gf

(ii) R.D. of body = Density in C.G .S. (without unit)

or , R.D. = Mass/Volume = 1000/100

= 10

Question 9. A body of mass 70 kg, when completely immersed in water, displaces 20,000 cm3 of water. Find: (i) The mass of body in water and (ii) The relative density of material of the body.

Answer:

Weight of body = 70 kg

Volume of water displaced by body = 20,000 cm3 = 0.02 m3

(i) Mass  of solid immersed in water = mass of water displaced

Mass of solid immersed in water = Density of water × Volume of water displaced

Mass of solid immersed in water = 1000 kgm-3 × 0.02 m3 = 20 kg

(ii) R.D. of solid = Density in C.G.S. (without unit)

Density in C.G.S. = mass/volume =70 × 1000/20,000

=3.5 gcm3

R.D. = 3.5

Question 10. A solid weighs 120 gf in air and and 105 gf when it is completely immersed in water. Calculate the relative density of solid.

Answer:

Weight of solid in air , W1 = 120 gf

Weight of solid when completely immersed in water W2 = 105 gf

R.D. of solid = R.D. of waterW1/W1-W× R.D. of water

R.D. of solid = 120/120-105×1

R.D. of solid = 8

(Upthrust in Fluids Exe-5B Numericals ICSE)

Question 11. A solid weighs 32 gf in air and 28.8 gf in water. Find: (i) The volume of solid, (ii) R.D. of solid and (iii) The weight of solid in a liquid of density 0.9 g cm-3.

Answer:

Weight of solid in air , W1 = 32 gf

Weight of solid when completely immersed in water W2 = 28.8 gf

(i) Volume of solid = Mass / density of solid

= 32/10 = 3.2 m3

(ii) R.D. of solid = W1/(W1-W2) x R.D. of water

R.D. of solid = 32/(32-28.8)×1

R.D. of solid = 10

( iii) Weight of solid in liquid fo density 0.9 gcm-3 = W3

R.D. of solid = = W1/(W1-W3) x R.D. of liquid

or , 10 = 32/(32-W3)×0.9

or , W3 = 29.12 gf

Question 12. A body weighs 20 gf in air and 18.0 gf in water. Calculate the relative density of the material of the body.

Answer:

Weight of body in air , W1 = 20 gf

Weight of body when completely immersed in water W2 = 18 gf

R.D. of body = W1/(W1-W2) x R.D. of water

R.D. of body = 20/(20-18)×1

R.D. of body = 10


Exe-5B Relative Density and it’s Measurement Numericals Answer Type

Ch-5 Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation Physics Class-9 ICSE Concise

Page 130

Question 13. A solid weighs 1.5 kgf in air and 0.9 kgf in a liquid of density 1.2 x 103 kg m-3. Calculate R.D. of solid.

Answer:

Weight of body in air , W1 = 1.5 kgf

Weight of body when completely immersed in liquid W2 = 0.9 kgf

Density of liquid = 1.2 × 10kgm-3

R.D. of liquid = 1.2

R.D. of body = W1/(W1-W2) x R.D. of liquid

R.D. of body = 1.5/(1.5-0.9)×1.2

R.D. of body = (1.5/0.6)×1.2

R.D. of body = 3

(Upthrust in Fluids Exe-5B Numericals ICSE)

Question 14. A jeweler claims that he makes ornaments of pure gold that has a relative density of 19.3. He sells a bangle weighing 25.25 gf to a person. The clever customer weighs the bangle when immersed in water and finds that it weighs 23.075 gf in water. With the help of suitable calculations, find out whether the ornament is made of pure gold or not.

Hint : Calculate R.D. of the material of the bangle.

Answer:

R.D. of pure gold = 19.3

Weight of bangle in air, W1 = 25.25 gf

Weight of bangle when completely immersed in water W2 = 23.075 gf

R.D. of bangle = W1/(W1-W2) x R.D. of water

R.D. of bangle = 25.25/(25.25 – 23.075)×1

R.D. of bangle = 11.6

The bangle is not made of pure gold as its density is not 19.3.

Question 15. A piece of iron weighs 44.5 gf in air. If the density of iron is 8.9 × 103, find the weight of iron piece when immersed in water.

Answer:

Density of iron = 8.9 × 103 = 8900

Density of water = 1000

Weight of iron when immersed in water is given by

Weight of iron in water = Weight of iron in air × (1 – density of water/density of iron)

= 44.5 gf × (1 – 1000/8900)

= 39.5 kgf

Question 16. A piece of stone of mass 15.1 g is first immersed in a liquid and it weighs 10.9 gf. Then on immersing the piece of stone in water, it weighs 9.7 gf. Calculate:

(a) The weight of the piece of stone in air,

(b) The volume of the piece of stone,

(c) The relative density of stone,

(d) The relative density of the liquid.

Answer:

(a) The mass of stone is 15.1 g. Hence, its weight in air will be Wa = 15.1 gf

(b) When stone is immersed in water its weight becomes 9.7 gf. So, the upthrust on the stone is 15.1 – 9.7 = 5.4 gf, Since the density of water is 1 g cm-3, the volume of stone is 5.4 cm3.

(c) Weight of stone in liquid is Wl = 10.9 g

1. Weight of stone in water is Ww = 9.7 gf

2. Therefore, the relative density of stone is

3.

ICSE 9th physics solution 5(B) Numerical 16

—  : End of Upthrust in Fluids, Archimedes’ Principle and Floatation Exe-5B Numericals Answer Type  Solutions :–

Return to Concise Selina Physics ICSE Class-9 Solutions

Thanks

Please share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.