Advertisement

Absorption by Roots ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology Solutions

Absorption by Roots ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology Solutions Chapter-4.  We Provide Step by Step Answer of Progress Check 1, 2, 3, 4 , MCQs, Very Short Answer Type, Short Answer Type, Long Answer Type Questions and Structured / Applications / Skill Type Questions of Exercise-4 Absorption by Roots. Visit official Website CISCE  for detail information about ICSE Board Class-10.

Board ICSE
Publications Selina Publishers PVT LTD
Subject Concise Biology
Class 10th
writer HS Vishnoi
Chapter-4 Absorption by roots
Topics Solutions of Progress Check 1, 2, 3, 4, MCQs, Very Short ,Descriptive and Structural/Skill Questions
Edition 2021-2022

Absorption by Roots ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology Solutions


-: Select Topics :-

Advertisement

Progress Check-1

Progress Check-2 

Progress Check-3

Progress Check-4

MCQs, Very Short , Descriptive and Structural/Skill Questions


Progress Check-1

Absorption by Roots ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology Solutions

Page 38

Question 1:

List the three primary function of root.

Answer :

Advertisement

(i) It absorbs water from the soil
(ii) It translocate water and minerals to stem
(iii) It stores food.

Question 2:

Mention four purpose for which the plant need water.

Answer :

(i) Germinate : Plants need water to germinate.

(ii) Photosynthesis : Photosynthesis is the process by which plants make energy to grow.

(iii) Nutrient transfer : Plants need water to absorb nutrients from the soil.

(iv) Transpiration : The process of water passing out from the surface of a plant or leaf.

Question 3:

Where are the mineral nutrients mostly used in plant ?

Answer :

Plants want oxygen, light, minerals from the soil and many more In plants they mostly use minerals like Ca and glucose is formed after the conversation of ATP into ATD.

Question 4:

List three main characteristics of the roots that enable them to draw water from the soil

Answer :

Advertisement

(i)The cytoplasm and the vacuoles also help in this water absorption by osmosis.

(ii) The root hair represents a large surface area in contact with the soil particle.

(iii) The minute root hair can penetrate between the soil particles and when it comes in contact with soil water, the cell membrane allows efficient entry of water into the root.


Progress Check-2

Absorption by Roots ICSE Class-10 Concise Selina Biology Solutions Chapter-4

Page 43-44

Question 1:

Write true or False.

(i) Diffusion is the movement of molecules from a region of their lower concentration to that of a higher one.

(ii) Osmosis includes diffusion, but not vice versa.

(iii) Osmosis is unidirectional.

(iv) Exosmosis  may cause bursting of a cell.

(v) Semi-permeable membrane prevents the passage of the solute molecules.

(vi) In an experiment on osmosis, if external pressure is applied on a dilute solution, less water will pass into the concentrated solution.

Answer :

(i) False

(ii)False

(iii) False

(iv) False

(v) True

(iv) False

Question 2:

In what way is active transport opposite to diffusion ?

Advertisement

Answer :

Active transport occurs against concentration gradient and uses energy while diffusion occurs along concentration gradient.

Question 3:

A cell kept in a certain solution bursts after some time. Comment upon the kind of solution.

Answer :

A cell kept in a certain solution bursts after some time. This occurs due to the inward movement of water, that is, endosmosis and the type of solution in which endosmosis takes place is known as a hypotonic solution.

Question 4:

Which process diffusion, osmosis or active transport, need involvement of energy ?

Answer :

Active transport involves the absorption of energy because it is a process in which passage of substances from its lower concentration to its higher concentration takes place, that is, against the concentration gradient.

Question 5: 

Can we call diffusion passive transport ? If so, how ?

Answer :

Yes, we can call diffusion a type of passive transport. Passive transport is the free movement of molecules from their higher concentration to their lower concentration, without the involvement of energy, which is the same as diffusion.


Progress Check-3

Absorption by Roots ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology Solutions

Page 47

Question 1:

Name of the following :

(i) The state of a cell when it cannot accommodate any more water .

(ii) Pressure of the cell contents on the cell wall.

(iii) The condition that is opposite to turgid.

(iv) The state of a plasmolysed cell after the re-entry of water.

(v) The pressure under which water passes from living cells of a root into xylem.

Answer :

(i) Turgidity Pressure

(ii) Flaccidity

(iii) De-plasmolysis

(iv) root-pressure


Progress Check-4

Absorption by Roots ICSE Class-10 Concise Selina Biology Solutions Chapter-4

Page 39

Question 1:

Look at Fig. 4.15. Why was oil added over water in the test tube?

Answer :

Oil is added over water in the test tube to ensure that no water loss takes place due to direct evaporation from the test tube and the required result obtained is correct.

Question 2:

Look at the experiment shown in Fig. 4. 16. why was necessary to take coloured eosin solution in water in the beaker ?

Answer :

It is important to take coloured eosin solution in water in the beaker to prove that the upward conduction of water takes place through xylem. This colour is observable in the transverse (horizontal) section when observed under microscope.

Question 3:

Which part of stem, the xylem or the phloem is located deeper internally ?

Answer :

In the stem the xylem is located deeper internally  :

(i) The xylem is located deep inside so as to avoid excessive water loss by the lenticular transpiration.

(ii) Xylem is found in plant roots , stems and leaves and carries water and minerals from plant roots to aerial parts.

(iii) Xylem forms vascular bundles by phloem and the dead cells in Xylem help to make wooden parts of the plant

Question 4:

Look at Fig. 4.18. Why was the stem below the ring stopped growing and even slightly decayed.

Answer :

The stem bellows the ring has stopped growing and even looks slightly decayed because the phloem of the woody stem has been removed by girdling and thus, the lower half of the trunk is not receiving any nourishment.

Return to Concise Selina ICSE Biology Class-10 

Thanks


Please Share with your friends

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment
Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert