Alcohols Phenols and Ethers MCQ Type Questions for ISC Class-12 Ch-11

Alcohols Phenols and Ethers MCQ Type Questions for ISC Class-12 Ch-11 . These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ISC Board Class-12 Chemistry.

ISC Class-12 Ch-11 Alcohols Phenols and Ethers MCQ Type Questions

Board ISC
Class  12th (XII)
Subject Chemistry
Chapter-11  Alcohols Phenols and Ethers
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

Ch-11 Alcohols Phenols and Ethers MCQ / Objective Type Questions for ISC Class-12 

Question 1 : Due to ____________ An ether is More Volatile than an Alcohol having the Same Molecular Formula.

(a) Dipolar character of ether

(b) Alcohols having resonance structures

(c) Inter molecular hydrogen bonding in ethers

(d) Inter molecular hydrogen bonding in alcohols

Answer: (d) Inter molecular hydrogen bonding in alcohols

Question 2 : An Organic Compound with a Pleasant Odor and 78 Degrees Boiling Point is Boiled with Concentrated H2SO4. It gives a Colorless gas which Decolorizes Bromine Water and Alkaline Potassium Permanganate. What is this Organic Compound?

(a) C2H5COOCH3

(b) C2H5OH

(c) C2H5Cl

(d) C2H6

Answer: (b) C2H5OH

Question 3 : The Compound Obtained by the Reaction of Ethene with Diborane Followed by Hydrolysis with Alkaline H2O2 is___

(a) ethanol

(b) propanol

(c) ethanol

(d) triethyl bromide

Answer: (a) ethanol

Question 4 : Which of the Following is Formed when Phenol is Exposed to Air?

(a) o-Benzoquinone

(b) p-Benzoquinone

(c) Phenoquinone

(d) o-and p-Benzoquinone

Answer: (d) o-and p-Benzoquinone

Question 5 : Which of the Following is Formed when Glycerol is heated with Oxalic Acid at 503K?

(a) Glyceric acid

(b) Acrolein

(c) Allyl alcohol

(d) Methanoic acid

Answer: (c) Allyl alcohol

Question 6 : When Phenol is treated with Excess Bromine Water it gives___

(a) m-bromophenol

(b) o- and p-bromophenol

(c) 2,4-dibromophenol

(d) 2,4,6-tribromophenol

Answer: (d) 2,4,6-tribromophenol

Question 7 : Phenol on reduction with H2 in the Presence of Ni Catalyst gives___

(a) benzene

(b) toluene

(c) cyclohexane

(d) Cyclohexanol

Answer: (d) Cyclohexanol

Question 8 : When phenol is treated with excess bromine water it gives

(a) m-bromophenol

(b) o- and p-bromophenol

(c) 2,4-dibromophenol

(d) 2,4,6-tribromophenol

Answer: (d) 2,4,6-tribromophenol

Question 9 : Phenol on reduction with Hin the presence of Ni catalyst gives

(a) benzene

(b) toluene

(c) cyclohexane

(d) Cyclohexanol

Answer: (d) Cyclohexanol

Question 10 : Dehydration of alcohol is an example of

(a) addition reaction

(b) elimination reaction

(c) substitution reaction

(d) redox reaction

Answer: (b) elimination reaction

Question 11 : Which of the following is formed when glycerol is heated with oxalic acid at 503K?

(a) Glyceric acid

(b) Acrolein

(c) Allyl alcohol

(d) Methanoic acid

Answer:(c) Allyl alcohol

Question 12 : Benzenediazonium chloride on reaction with phenol in weakly basic medium gives

(a) diphenyl ether

(b) p-hydroxyazobenzene

(c) chlorobenzene

(d) Benzene

Answer: (b) p-hydroxyazobenzene

Question 13 : Phenol is Less Acidic than___?

(a) acetic acid

(b) p-methoxyphenol

(c) p-nitrophenol

(d) Ethanol

Answer: (a) acetic acid and (c) p-nitrophenol

Question 14 : Which of the Following is True?

(a) Lower alcohols are liquid at room temperature and the higher ones are solid

(b) Lower alcohols and higher alcohols, both are liquid at room temperature

(c) Higher alcohols are liquid at room temperature and the lower ones are solid

(d) Both lower and higher alcohols are solid at room temperature

Answer: (a) Lower alcohols are liquid at room temperature and the higher ones are solid

Question 15 : Phenol reacts with Bromine in CS2 at Low Temperature to gives___

(a) m-bromophenol

(b) o-and p-bromophenol

(c) p-bromophenol

(d) 2,4,6-tribromophenol

Answer: (b) o-and p-bromophenol

Question 16 : Acid-cataylysed hydration of alkenes except ethene leads to the formation of

(a) primary alcohol

(b) secondary or tertiary alcohol

(c) mixture of primary and secondary alcohols.

(d) mixture of secondary and tertiary alcohols.

Answer: (b) secondary or tertiary alcohol

Question 17 : During dehydration of alcohols to alkenes by heating with cone. H2SO4 the initial step is

(a) formation of an ester

(b) protonation of alcohol molecule

(c) formation of carbocation

(d) elimination of water

Answer: (b) protonation of alcohol molecule

Question 18 : n-Propyl alcohol and isopropyl alcohol can be chemically distinguished by which reagent?

(a) PCl5

(b) Reduction

(c) Oxidation with potassium dichromate

(d) Ozonolysis

Answer: (c) Oxidation with potassium dichromate

Question 19 :  Lucas reagent is

(a) Conc. HCl and anhydrous ZnCl2

(b) Conc. HNO3 and hydrous ZnCl2

(c) Conc. HCl and hydrous ZnCl2

(d) Conc. HNO3 and anhydrous ZnCl2

Answer: (a) Conc. HCl and anhydrous ZnCl2

Question 20 : The major product obtained on interaction of phenol with sodium hydroxide and carbon dioxide is

(a) benzoic acid

(b) salicyaldehyde

(c) salicylic acid

(d) phthalic acid

Answer: (c) salicylic acid

Question 21 : Which of the following is phenol?

(a) Cresol

(b) Catechol

(c)Benzenol

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 22 : Benzoquinone is prepared by reaction of phenol with

(a) Na2Cr2O7, H2SO4

(b) KMnO4, H2SO4

(c) Na2CrO4,HCl

(d) K2MnO4, H2SO4

Answer: (a) Na2Cr2O7, H2SO4

Question 23 : Neutral ferric chloride test can be used to distinguish between

(a) Alcohols and ethers

(b) Aldehydes and ketones

(c) Amines and aldehyde

(d) Phenols and alcohols

Answer: (d) Phenols and alcohols

Question 24 : On reaction with aqueous bromine at room temperature, phenol forms which of the following?

(a) meta-Bromophenol

(b) 2, 6-Dibromophenol

(c) 2, 4, 6-Tribromophenol

(d) 3, 5-Dibromophenol

Answer: (c) 2, 4, 6-Tribromophenol

Question 25 : How many alcohols with molecular formula C4H10O are chiral in nature?

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer: (a) 1

Question 26 : Which is weakest acid in the following?

(a) CH3OH

(b) (CH3)2CHOH

(c) CH3CH2OH

(d) (CH3)3COH

Answer: (a) CH3OH

Question 27 : Williamson synthesis is used to prepare:

(a) Alcohol

(b) Amine

(c) Ketone

(d) Ether

Answer: (d) Ether

Question 28 : Phenols on reaction with cone. HNO3 in the presence of cone. H2SO4 give

(a) o-nitrophenol

(b) m-nitrophenol

(c) p-nitrophenol

(d) 2,4,6-trinitrophenol.

Answer: (d) 2,4,6-trinitrophenol.

Question 29 : Methanol and ethanol can be distinguished by using

(a) Fehling’s test

(b) Iodoform test

(c) Tollen’s test

(d) Carbylamine test.

Answer: (b) Iodoform test

Question 30 : The I.U.P.A.C. name of the ether CH2 = CH-CH2O CH3 is

(a) Alkyl methyl ether

(b) l-Methoxy-2-propene

(c) 3-Methoxy-l-propene

(d) Vinyl dimethyl ether

Answer: (c) 3-Methoxy-l-propene

Question 31 :Dehydration of alcohol to ethers is catalysed by

(a) cone. H2SO4 at 413 K

(b) Hot NaOH

(c) Hot HBr

(d) Hot HNO3

Answer: (a) cone. H2SO4 at 413 K

Question 32 : Ethers are

(a) Neutral

(b) Basic

(c) Acidic

(d) Amphoteric

Answer: (b) Basic

Question 33 : Williamson’s synthesis is an example of:

(a) Nucleophilic substitution reaction

(b) Nucleophilic addition

(c) Electrophilic substitution

(d) None of the above

Answer: (a) Nucleophilic substitution reaction

Question 34 : Reaction used for the preparation of ethers is

(a) Reimer-Tiemann reaction

(b) Williamson’s synthesis

(c) Wurtz reaction

(d) Cannizzaro reaction

Answer: (b) Williamson’s synthesis

Question 35 : When Phenol is distilled with zinc dust, it gives

(a) Benzene

(b) Toluene

(c) Benzaldehyde

(d) Benzoic acid

Answer:(a) Benzene

Question 36 : Which of the following cannot be made by using Williamson Synthesis:

(a) Methoxybenzene

(b) Benzyl p-nitrophenyl ether

(c) tert. butyl methyl ether

(d) Ditert. butyl ether

Answer:(d) Ditert. butyl ether

Question 37 : Lucas reagent is       

(a) conc. HCl and anhydrous ZnCl2

(b) conc. HNO3 and hydrous ZnCl2

(c) conc. HCl and hydrous ZnCl2

(d) conc. HNO3 and anhydrous ZnCl2.

Answer: (a) conc. HCl and anhydrous ZnCl2

Question 37 : Among the following sets of reactants which one produces anisole?
(a) CH3CHO ; RMgX
(b) C6H5OH ; NaOH ; CH3I
(c) C6H5OH ; neutral FeCl3
(d) C6H5CH3 ; CH3COCl ; AlCl3

Answer: (b) C6H5OH ; NaOH ; CH3I

Question 38 : The major organic product in the reaction is
CH3 – O – CH(CH3)2 + HI products

(a) CH3I + (CH3)2CHOH

(b) CH3OH + (CH3)2CHI

(c) ICH2OCH(CH3)2

(d) CH2OC(CH3)2

Answer: (a) CH3I + (CH3)2CHOH

Question 39 : The heating of phenyl methyl ether with HI produces       

(a) iodobenzene

(b) phenol

(c) benzene

(d) ethyl chloride.

Answer: (b) phenol

Question 40 : Ethyl chloride is converted into diethyl ether by       

(a) Perkins reaction

(b) Grignard reaction

(c) Wurtz synthesis

(d) Williamson’s synthesis.

Answer: (d) Williamson’s synthesis.

Question 41 : Which one is formed when sodium phenoxide is heated with ethyl iodide?       

(a) Phenetole

(b) Ethyl phenyl alcohol

(c) Phenol

(d) None of these

Answer: (a) Phenetole

Question 41 :Intermolecular hydrogen bonding is strongest in :            

(a) Methylamine

(b) Phenol

(c) Formaldehyde

(d) Methanol

Answer: (d) Methanol

Question 42 :Among the following the one which reacts most readily with ethanol is            

(a) p-nitrobenzyl bromide

(b) p-chlorobenzyl bromide

(c) p-methoxybenzyl bromide

(d) p-methylbenzyl bromide

Answer: (d) p-methylbenzyl bromide

Question 43 :CH3OC2H5 and (CH3)3 C – OCH3 are treated with hydroiodic acid. The fragments obtained after reactions are  

(a) CH3I + HOC2H5; (CH3)3 Cl + HOCH3

(b) CH3OH + C2H5I; (CH3)3 Cl + HOCH3

(c) CH3OH + C2H5I; (CH3)3COH + CH3I

(d) CH3I + HOC2H5; CH3I + (CH3)3 COH.

Answer: (d) CH3I + HOC2H5; CH3I + (CH3)3 COH.

Question 44 : An organic compound X on treatment with pyridinium chlorochromate in dichloromethane gives compound Y. Compound Y reacts with I2 and alkali to form triiodomethane. The compound ‘X’ is      

(a) C2H5OH
(b) CH3CHO
(c) CH3COCH3
(d) CH3COOH

Answer: (c) CH3COCH3

Question 45 : Chloropicrin is obtained by the reaction of         

(a) steam on carbon tetrachloride

(b) nitric acid on chlorobenzene

(c) chlorine on picric acid

(d) nitric acid on chloroform

Answer: (a) steam on carbon tetrachloride 

Question 46 :Polyvinylalcohol can be prepared by            

(a) polymerization of vinyl alcohol

(b) alkaline hydrolysis of polyvinyl acetate

(c) polymerization of acetylene

(d) reaction of acetylene with H2SO4 in presence of HgSO4

Answer: (a) polymerization of vinyl alcohol

Question 47 :The ether that undergoes electrophilic substitution reactions is  

(a) CH3OC2H5

(b) C6H5OCH3

(c) CH3OCH3

(d) C2H5OC2H5

Answer: (a) CH3OC2H5

Question 48 :Which one of the following is not formed when glycerol reacts with HI ?       

(a) CH— CHI — CH3

(b) CH3 — CH = CH2

(c) CH2OH — CHI — CH2OH

(d) CH2 = CH — CH2I

Answer: (c) CH2OH — CHI — CH2OH

Question 49 :Phenol on reaction with Br2 in non-polar aprotic solvent furnishes       

(a) 2, 4, 6-tribromophenol

(b) p-bromophenol

(c) o- and p-bromophenol

(d) m-bromophenol

Answer: (c) o- and p-bromophenol

Question 50 :Ethanol when reacted with PCl5 gives A, POCl3 and HCl. A reacts with silver nitrite to form B (major product) and AgCl. A and B respectively are        

(a) C2H5 Cl and C2H5OC2H5
(b) C2H6 and C2H5OC2H5
(c) C2H5Cl and C2H5NO2
(d) C2H6 and C2H5NO2

Answer: (c) C2H5Cl and C2H5NO2

-: End of Alcohols Phenols and Ethers MCQ Type Questions for ISC Class-12 Ch-11 Solutions :-


-: also visit :-

ICSE Class-12 Text book Solutions, Notes , Syllabus, Paper, Notes

Please share with your ISC friends if it is helpful

Thanks

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.