Atmosphere and Constituents of Air ICSE Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions Chapter-5 Unit-1

Atmosphere and Constituents of Air ICSE Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions Chapter-5, Unit-1. We Provide Step by Step Answers of Objective, True False , Fill in the blanks, Match the following , Short/Long Answer Type of Chapter-5(Air and Atmosphere) Unit-1(Atmosphere and Constituents of Air) Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-6th.

Atmosphere and Constituents of Air ICSE Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions Chapter-5 Unit-1

Board ICSE
Class 6th
Subject Chemistry
Book Name Goyal Brothers
Chapter-5 Air and Atmosphere
Unit-1 Atmosphere and Constituents of Air
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

Atmosphere and Constituents of Air ICSE Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions Chapter-5 Unit-1

Que: A. Fill in the blank spaces by choosing the correct words in brackets:

1. Oxygen is necessary for respiration and __combustion__. [photosynthesis/combustion]

2. The envelope of air which surrounds the earth is known as __atmosphere__. [exosphere/atmosphere]

3. The life supporting constituent of air is __nitrogen__. [nitrogen/oxygen]

4. When products of combustion are passed through anhydrous copper sulphate, it turns __blue__. [yellow/blue]

5. When clear limewater is exposed to air for some time it turns __milky__. [milky/pink]

Que: B. Statements given below are incorrect. Write the correct statements:

Question: 1. The products of the combustion of a fuel are nitrogen and water vapour.

Answer: The products of combustion of fuel are water vapour, and carbon dioxide.

Question: 2. Coal is a household fuel.

Answer: Coal is a industrial fuel.

Question: 3. LPG is an incombustible gas kept in home to extinguish fire.

Answer: Carbon dioxide is an incombustible gas kept in home to extinguish fire.

Question: 4. Water turns blue coloured anhydrous copper sulphate to colourless substance.

Answer: Water turning blue coloured anhydrous copper sulphate to colourless substance.

Question: 5. Oxygen is not necessary for the respiration of plants.

Answer: Oxygen is necessary for respiration of plants

Que: C. Match the statements in Column A, with those in Column B:

Column A Column B
1. The products of combustion of a fuel. (a) 78%
2. Percentage of oxygen in air. (b) Carbon dioxide
3. Percentage of nitrogen present in air. (c) LPG
4. A gas present in air which turns limewater milky. (d) Water and carbon dioxide
5. A petroleum product commonly used as household fuel. (e) 21%

Answer: 

Column A Column B
1. The products of combustion of a fuel. (a) Water and carbon dioxide
2. Percentage of oxygen in air. (b) 21%
3. Percentage of nitrogen present in air. (c) 78%
4. A gas present in air which turns limewater milky. (d) Carbon dioxide
5. A petroleum product commonly used as household fuel. (e) LPG

Que: D. Write ‘True’ or ‘False’ for the following statements:

Statements True/False
1. The ratio of oxygen and nitrogen by volume in air is about 4:1. T
2. Biomass is common household fuel in rural India. T
3. Raw materials for combustion are carbon dioxide and water. F
4. Coal is used as an industrial fuel. T
5. A petroleum product commonly used as household fuel. F

Que: E. Tick (√) the most appropriate answer:

1. Atmosphere consists of:

(a) air above land mass

(b) air above oceans

(c) air around us

(d) envelope of air around the earth

Answer: option (d) envelope of air around the earth is correct.

2. The constituent of air which helps in combustion:

(a) nitrogen

(b) carbon dioxide

(c) oxygen

(d) helium

Answer: option (c) oxygen is correct.

3. A gas which is commonly used as household fuel is:

(a) CNG

(b) LPG

(c) oxygen

(d) nitrogen

Answer: option (b) LPG is correct.

4. The composition of air is:

(a) 78% oxygen, 21% nitrogen and 1% of other gases

(b) 21% oxygen, 78% nitrogen and 1% of other gases

(c) 22% oxygen and 78% nitrogen

(d) 78% of oxygen and 22% nitrogen

Answer: option (a) 78% oxygen, 21% nitrogen and 1% of other gases is correct.

5. The products of the combustion of a fuel are:

(a) nitrogen and carbon dioxide

(b) water vapour and carbon dioxide

(c) water vapour and nitrogen

(d) only carbon dioxide

Answer: option (b) water vapour and carbon dioxide is correct.

STUDY QUESTIONS

Atmosphere and Constituents of Air ICSE Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions Chapter-5 Unit-1

Question: 1. Name four important constituents of air and state their appropriate percentage in composition.

Answer: The most important constituents of air are nitrogen(78.3%), oxygen(20.9%), carbon dioxide(0.03%) and water vapour.

Question: 2. (a) Name a major constituent of air which does not take part in the process of combustion.

Answer: Nitrogen a major constituent of air which does not take part in the process of combustion.

(b) Name a constituent of air which is essential for combustion and respiration.

Answer: Oxygen a constituent of air which is essential for combustion and respiration.

(c) Name the constituent of air which is essential for photosynthesis.

Answer: Carbon dioxide the constituent of air which is essential for photosynthesis.

Question: 3. Briefly describe how you will prove the presence of following in air:

(a) water vapour
(b) carbon dioxide

Answer: (a) Presence of water vapour in air- When we keep a cool bottle in air, then after some time some amount of water condenses around the water bottle, which shows the presence o9f water vapour in air.

(b) Presence of carbon dioxide in air- To show that carbon dioxide is present in air, place a few spoonful’s of clear lime-water in an open container for several days. Note that white deposits of lime- stone form around the edge of the container at the surface of the lime-water. This is the result of carbon dioxide in the air combining with the lime-water.

Question: 4. (a) What do you understand by the term fuel?

Answer: Fuels are substances that produce heat and light energy on burning are called fuel.

(b) Name any four common household fuels.

Answer: Name four common household fuels:

1. LPG

2. Kerosene

3. Wood

4. Natural gas

(c) Name the products formed during the combustion of a fuel.

Answer: Carbon dioxide, water and heat the products formed during the combustion of a fuel.

Question: 5. How will you prove that air is necessary for the combustion of fuel?

Answer: To prove that you require candle ,match box and a beaker of height more than candle
Lit the candle it will burn and gives light and when you cover it beaker it will stop lighting after some time

Question: 6. How will you prove experimentally that products of the combustion of a candle are:

(a) carbon dioxide gas
(b) water vapour?

Answer: The products of the combustion of a candle (mixture of hydrocarbons) are CO2 and water vapour . CO2 can be detected by passing it through lime water which turns milky . H2O can be detected by passing it through anhydrous CuSO4 which turns blue . if the gaseous mixture (CO2+H2O) is passed through anhydrous CuSO4 first , H2 Is absorbed by CuSO4 and the left over gas , that is CO2 turns lime water milky , But if the gaseous mixture is passed though lime water first , CO2 gets absorbed and along with that water , vapour also gets condensed . Hence , anhydrous CuSO4 does not turn blue .

Question: 7. State the main uses of the following gases:

(a) nitrogen
(b) oxygen

Answer: (a) Nitrogen is used to make fertilizers, nitric acid, etc.

(b) Oxygen used in production of steel, plastic, etc. Oxygen supports life.

— : End of Atmosphere and Constituents of Air Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions ch-5 unit-1 :—

Return to – Chemistry ICSE Class -6 Goyal Brothers Solutions

Thanks

Please share with your friends if you find it useful

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.