Atomic Structure and Chemical Bonding Exe-4E MCQs Chemistry Class-9 ICSE Selina Publishers

Atomic Structure and Chemical Bonding Exe-4E MCQs Chemistry Class-9 ICSE Selina Publishers Solutions Chapter-4. Step By Step ICSE Selina Concise Solutions of Chapter-4 Atomic Structure and Chemical Bonding with All Exercise including MCQs, Very Short Answer Type, Short Answer Type, Long Answer Type, Numerical and Structured/Application Questions Solved . Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Atomic Structure and Chemical Bonding Exe-4E MCQs Chemistry Class-9 ICSE Concise Selina Publishers

Board ICSE
Publications Selina Publication
Subject Chemistry
Class 9th
Chapter-4 Atomic Structure and Chemical Bonding
Book Name Concise
Topics Solution of Exercise – 4E MCQs Type
Academic Session 2023-2024

Exercise – 4E MCQs Type

Atomic Structure and Chemical Bonding Class-9 Chemistry Concise Solutions  

Page-80

(Choose the correct answer from the options given below).

1. The bond formed between a metal and non-metal is called:

(i) Polar covalent
(ii) Electrovalent
(iii) Covalent
(iv) Coordinate

Answer:

(ii) Electrovalent

2. The most ionic compound is:

(i) NaCl
(ii) KBr
(iii) CsF
(iv) MgCl2

Answer:

(iii) CsF

3. The electronic configuration of Ca2+:

(i) 2, 8, 8, 2
(ii) 2, 8, 8
(iii) 2, 8, 8, 4
(iv) 2, 8, 2

Answer:

(ii) 2, 8, 8

4. The formation of electrovalent bond is an example of:

(i) Oxidation reaction
(ii) Reduction reaction
(iii) Displacement reaction
(iv) Redox reaction

Answer:

(iv) Redox reaction

5. Ionic compounds are generally:

(i) Liquids
(ii) Gases
(iii) Liquids of very low boiling points
(iv) Solids

Answer:

(iv) Solids

6. An example of a double covalent bond is:

(i) Nitrogen molecule
(ii) Hydrogen molecule
(iii) Oxygen molecule
(iv) Chlorine molecule

Answer:

(iii) Oxygen molecule


Exercise – 4E MCQs Type

Atomic Structure and Chemical Bonding Class-9 Chemistry Concise Solutions  

Page-81

7. Which of the following is not a non polar covalent molecule:

(i) Chlorine
(ii) Methane
(iii) Hydrogen chloride
(iv) Carbon tetrachloride

Answer:

(iii) Hydrogen chloride

8. The total number of atoms present in a carbon tetrachloride molecule is:

(i) 4
(ii) 3
(iii) 5
(iv) 6

Answer:

(iii) 5

9. Three pair of electrons are shared in a molecule of:

(i) Oxygen
(ii) Hydrogen
(iii) Methane
(iv) Nitrogen

Answer:

(iv) Nitrogen

10. In the formation of CCl4 molecule, the nearest noble gas configuration attained by carbon and chlorine respectively are :

(i) Argon and neon
(ii) Helium and neon
(iii) Neon and argon
(iv) Helium and argon

Answer:

(iii) Neon and argon

11. The characteristic of an electrovalent compound is that :

(i) It is formed by sharing of electrons
(ii) It is formed between metals and non-metals
(iii) It is formed between two non-metals
(iv) It often exists as a liquid.

Answer:

(ii) It is formed between metals and non-metals

12. When a metal atom becomes an ion:

(i) It loses electrons and is oxidized.
(ii) It gains electrons and is reduced.
(iii) It gains electrons and is oxidized
(iv) It loses electrons and is reduced.

Answer:

(i) It loses electrons and is oxidized.

13. An element Y has 2 electrons in the 2nd orbit and X has 7 electrons in its 3rd orbit. The compound formed between them has the formula:

(i) XY2
(ii) YX2
(iii) YX
(iv) Y7X2

Answer:

(i) XY2

—  : End of Atomic Structure and Chemical Bonding Exe-4E MCQs Answer Class-9 ICSE Chemistry Solutions :–

Return to  Return to Concise Selina ICSE Chemistry Class-9 

Thanks

Please share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.