Atomic Structure MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-4

Atomic Structure MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-4 Dr Viraf J Dalal Middle School Allied Publishers Solutions. Chapter-4. We Provide Step by Step Solutions of Exercise/Lesson -4  Fill in the blanks, Correct answer, Match the following, Name the following of Dr Viraf J Dalal Middle School Chemistry Allied Publishers. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7.

Atomic Structure MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-4

Atomic Structure MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-4

Board ICSE
Class 7th
Subject Chemistry
Book Name Dalal New Simplified
Chapter-4 Atomic Structure
Unit-1 Atomic Structure
Topic Solution of exercise MCQs
Session 2023-24

Objective Type Questions

Atomic Structure Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-4

Question-1. Fill in the blanks with the correct words from the brackets.

  1. A molecule of an element is chorine
  2. A radical with one atom of sulphur and three atoms of oxygen is sulphite.
  3. An element with variable valency is copper
  4. The formula of aluminium sulphate is Al2(S04)3
  5. the element lithium in the modern periodic table with valency 1+ belongs to the group 1 A(Alkali Metals)

Question-2. Select the correct answer from A, B, C, D and E for each statement given below:

A: Molecule     B: Orbits       C: Atom        D: Valency       E: Radical

Question: 1. The basic unit of matter not capable of independent existence.

Answer: C: Atom

Question: 2. The smallest particle of a substance – capable of independent existence and which retains the characteristics of the substance

Answer: A: Molecule

Question: 3. An elementary particle of matter – of a group of atoms of different elements behaving as a single unit with charge on the group.

Answer: E: Radical

Question: 4. Imaginary path around the nucleus of an atom in which electrons revolve.

Answer: B: Orbit

Question: 5. The term for the combining capacity of an element or the number of hydrogen atoms with which it combines or replaces.

Answer: D: Valency

Question-3. Match the radicals in List I with their correct names from List II.

List I List II
1. NO21- (A) Nitrate
2. HSO41- (B) Bisulphate
3. SO42- (C) Sulphate
4. PO43- (D) Phosphate
5. HCO31- (E) Bicarbonate

Question-4. State the correct formula of the following from the list given:

List I List II
1. Calcium hydroxide (A) Ca2OH / Ca(OH)2 / CaOH
2. Sodium bisulphite (B) NaHSO4 / Na2HSO3 / NaHSO3
3. Ammonium sulphate (C) (NH4)2S04 / NH4S03 / (NH4)2S03
4. Aluminium phosphate (D) Al2(PO4)3 / AlPO4 / Al2(PO4)2
5. Copper [II] nitrate (E) Cu(NO3)2 / Cu2NO3 / CuNO3

Question-5. Name the following:

Question: 1. A molecule of a compound containing two oxygen atoms and one nitrogen atom.

Answer: Nitrogen dioxide

Question: 2. The radical containing one nitrogen and four hydrogen atoms.

Answer: Ammonium

Question: 3. The compound formed when iron [Fe2+] combines with oxygen [O2-].

Answer: Iron (III) oxide.

Question: The group of the Modern Periodic Table to which calcium [Ca2+] belongs.

Answer: Group 2 or II A (Alkali earth Metals)

Question: A non-metal which forms a polyatomic molecule with more than three atoms.

Answer: Phosphorus (P4)

.– : End of Atomic Structure Class-7 Dalal Simplified Solutions :–

Return to –  Dalal Simplified Chemistry for ICSE Class-7 Solutions

Thanks

Share with your friends. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.