Cell : The Unit of Life Very Short Answer Biology Class-9 ICSE Selina Publishers

Cell : The Unit of Life Very Short Answer Biology Class-9 ICSE Selina Publishers Solutions Chapter-2. Step By Step ICSE Selina Concise Solutions of Chapter-2 Cell : The Unit of Life with Exercise-2 including MCQs, Very Short Answer Type, Short Answer Type, Long Answer Type and Structured/Application Questions Solved . Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Cell : The Unit of Life Exe-2 Very Short Answer Biology Class-9 ICSE Concise Selina Publishers

Board ICSE
Publications Selina Publication
Subject Biology
Class 9th
Chapter-2 Cell : The Unit of Life
Book Name Concise
Topics Solution of B. Very Short Answer Type
Academic Session 2023-2024

B. Very Short Answer Type

Cell : The Unit of Life Class-9 Biology Concise Solutions  

Page 21

Question 1. 

Name the part of the cell concerned with the following.

(a) Liberation of energy

(b) Synthesis of proteins

(c) Transmission of hereditary characters from parents to offspring

(d) Initiation of cell division

(e) Hydrolysis in function

(f) Entry of only certain substances into and out of the cell

Answer:

(a) Mitochondria

(b) Ribosomes

(c) Chromosomes

(d) Centrosome

(e) Lysosomes

(f) Cell membrane

Question 2.

State whether the following statements are true (T) or false (F):

(a) All animal cells contain a cell wall. T/F

(b) A cell wall is made up of protein. T/F

(c) Centrosome occurs in animal cells. T/F

(d) Plant cells contain large vacuoles. T/F

(e) Protoplasm is the part of the cell which surrounds the nucelus. T/F

(f) Genes are located in chromosomes. T/F

(g) Anthocyanins are the pigments of flowers, which are dissolved in cell-sap. T/F

Answer:

(a) F (False). Animal cells do not contain a cell wall.

(b) F (False). A cell wall is made up of cellulose.

(c) T (True)

(d) T (True)

(e) F (False). In eukaryotes, cytoplasm is the part of the cell which surrounds the nucleus.

(f) T (True)

(g) T (True)

Question 3.

How many chromosome pairs are found in human cells?

Answer:

23 pairs of chromosomes are found in human cells.

Question 4.

What is the name of the chemical substance which constitutes the genes?

Answer:

DNA (Deoxyribonucleic acid)

Question 5.

Match the items in column ‘A’ with those in column ‘B’

Column A  Column B
    (a) Vacuoles (i) Intracellular digestion
    (b) Nucleolus (ii) Respiratory enzymes
    (c) Lysosomes (iii) Covered by tonoplast
    (d) Anthocyanin (iv) Dissolved in the cytoplasm
    (e) Cristae (v) Forms RNA

 

Answer:

Column A  Column B
    (a) Vacuoles (iii) Covered by tonoplast
    (b) Nucleolus (v) Forms RNA
    (c) Lysosomes (i) Intracellular digestion
    (d) Anthocyanin (iv) Dissolved in the cytoplasm
    (e) Cristae (ii) Respiratory enzymes

 

Question 6.

Fill in the blanks:

(a) _________ consists of membranous sacs and secretes 40 types of digestive enzymes.

(b) _________ is surrounded by microtubules, located near the nucleus.

(c) Very thin flexible, living membrane which is differentially permeable, is called ___________.

(d) More than 1000 chromosomes are found in the nucleus of certain

(e) _________ are hereditary units.

(f) _________ is a plastid which stores starch.

Answer:

(a) Lysosome

(b) Centriole

(c) Plasma membrane

(d) Insects

(e) Genes

(f) Leucoplast

Question 7.

Write the Full Forms of the following abbreviations:

(a) DNA

(b) RNA

(c) ATP

(d) SER

(e) RER

Answer:

(a) DNA: Deoxyribonucleic Acid

(b) RNA: Ribonucleic acid

(c) ATP: Adenosine triphosphate

(d) SER: Smooth endoplasmic reticulum.

(e) RER: Rough endoplasmic reticulum


B. Very Short Answer Type

Cell : The Unit of Life Class-9 Biology Concise Solutions  

Page 22

Question 8. 

Name the plastid and pigment likely to be found in the cells of

(a) petals of sunflower

(b) ripe tomato

(c) skin of green mango

(d) cells of potato

Answer:

Cells Plastid Pigment
(a) petals of sunflower Chromoplasts Xanthophyll
(b) ripe tomato Chromoplasts Carotene
(c) skin of green mango Chloroplasts Chlorophyll
(d) cells of potato Leucoplasts No pigment

 

—  : End of Cell : Unit of Life B. Very Short Answer Class-9 ICSE Biology Solutions :–

Return to  Return to Concise Selina ICSE Biology Class-9 

Thanks

Please share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.