Chemical Changes and Reactions Exe-2C MCQs Chemistry Class-9 ICSE Selina Publishers

Chemical Changes and Reactions Exe-2C MCQs Chemistry Class-9 ICSE Selina Publishers Solutions Chapter-2. Step By Step ICSE Selina Concise Solutions of Chapter-2 Chemical Changes and Reactions with All Exercise including MCQs, Very Short Answer Type, Short Answer Type, Long Answer Type, Numerical and Structured/Application Questions Solved . Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Chemical Changes and Reactions Exe-2C MCQs Chemistry Class-9 ICSE Concise Selina Publishers

Board ICSE
Publications Selina Publication
Subject Chemistry
Class 9th
Chapter-2 Chemical Changes and Reactions
Book Name Concise
Topics Solution of Exercise – (2C) MCQs Answer Type
Academic Session 2023-2024

A. Exercise – (2C) MCQs Answer Type

Chemical Changes and Reactions Class-9 Chemistry Concise Solutions  

Page 33

Question 1. Choose the correct answer from the options given below.

1. Which of the of following is not a chemical change.

(i) Rusting of iron

(ii) Iron is magnetised

(iii) Potassium is dissolved in water

(iv) Magnesium wire is burnt

Answer:

(ii) Iron is magnetised

2. Heating of zinc nitrate is a …………… reaction.

(i) Displacement

(ii) Combination

(iii) Decomposition

(iv) Redox

Answer:

(iii) Decomposition reaction

3. Burning of a metal is an example of :

(i) Decomposition reaction

(ii) Combination reaction between an element and a compound

(iii) Direct combination reaction between two elements

(iv) Displacement reaction

Answer:

(iii) Direct combination reaction between two elements

4. Formation of white precipitate on mixing sodium chloride solution and silver nitrate solution is an example of …………… reaction.

(i) Combination

(ii) Decomposition

(iii) Displacement

(iv) Double decomposition

Answer:

(iv) Double decomposition

5. A brown substance A on heating in air turns black forming another substance B. Substances A and B are:

(i) A = Fe and B = FeO

(ii) A = Zn and B = ZnO

(iii) A = Cu and B = CuO

(iv) A = Pb and B = PbO

Answer:

(iii) A = Cu and B = CuO

6. Which one of these is a chemical change?

(i) Water changes to steam

(ii) Dissolution of sugar in water

(iii) Combustion of LPG

(iv) Liquefying ammonia

Answer:

(iii) Combustion of LPG

7. The reaction of neutralization is a :

(i) Displacement reaction

(ii) Double decomposition

(iii) Combination reaction

(iv) Combination reaction between two compounds

Answer:

(ii) Double decomposition

8. FeS + H2SO4 ⟶ FeSO4 + H2S is an example of:

(i) Displacement reaction

(ii) Double decomposition reaction

(iii) Decomposition reaction

(iv) Combination reaction

Answer:

(ii) Double decomposition reaction

—  : End of Chemical Changes and Reactions Exe-2C MCQs Answer Class-9 ICSE Chemistry Solutions :–

Return to  Return to Concise Selina ICSE Chemistry Class-9 

Thanks

Please share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.