Chemistry and its Importance Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions Ch-1 unit-1

Chemistry and its Importance Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions Chapter-1 (unit-1). We Provide Step by Step Answers of Objective, True False , Fill in the blanks, Match the following , Study Questions of Chapter- 1, Introduction to Chemistry, Unit-1 (Chemistry and its Importance). Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-6.

Chemistry and its Importance Class-6th

Goyal Brothers Chemistry Solutions Chapter-1 unit-1

Board ICSE
Class 6th
Subject Chemistry
Book Name Goyal Brothers
Theme-1 Importance to Chemistry
Unit-1 Chemistry and its Importance
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

Chemistry Solutions Chapter-1 unit-1

A. Fill in the blanks :

  1. Artificial _fertilizers_ have helped farmers to grow more food.
  2. Petroleum is mined from underground _reservoirs_.
  3. _Cement_ is very essential material for building industry.
  4. Paints protect _metals_ from corrosion.
  5. A boiling tube is also called a _hard_ glass test tube.
  6. Solid substances are ground with the help of a _pestle_ in a mortar.
  7. A _pipette_ is used to measure a fixed quantity of a liquid.
  8. A _round_ bottomed flask is used for heating liquids.
  9. A glass _rod_ is used for stirring liquids.

B. Statement given below are incorrect. write the correct correct statement:

1. Herbicides are used to kill plant insects.

Correct Statement: Insecticides are used to kill plant insects.

2. Powders, creams and other cosmetics cannot be made by chemical methods.

Correct Statement: Powders, creams and other cosmetics are made by chemical methods.

3. A conical flask is used to heat liquids.

Correct Statement: A round bottomed flask is used to heat liquids.

4. By mixing two or more metals we can prepare an alloy.

Correct Statement: By mixing two or more elements we can prepare an alloy.

C. Match the statement in Column A with those in Column B:

Column A

Column B

1. Used to increase fertility of soil.

(a) Alloy

2. A superior metal is made by mixing two or more molten metals.

(b) Food preservatives

3. Use for killing unwanted herbs.

(c) Fertilisers

4. Used in stopping the wastage of food.

(d) Herbicides

5. Serves as support for heating glass apparatus

(e) Funnel

6. Used for transferring liquids from one vessel to another without spilling.

(f) Tripod stand

Answer:

Column A

Column B

1. Used to increase fertility of soil.

(c) Fertilisers

2. A superior metal is made by mixing two or more molten metals.

(a) Alloy

3. Use for killing unwanted herbs.

(d) Herbicides

4. Used in stopping the wastage of food.

(b) Food preservatives

5. Serves as support for heating glass apparatus

(f) Tripod stand

6. Used for transferring liquids from one vessel to another without spilling.

(e) Funnel

D. Write ‘True’ or ‘False’ for the following statements :

  1. Economic strength of a country depends upon the quality of its chemicals. [T]
  2. Chemistry has solved most of the problems facing mankind. [T]
  3. Fertilisers increase food production. [T]
  4. Plastic is a good substitute of woods. [F]
  5. Diodes are used in improved fuels. [F]
  6. CFC is used in refrigerators as a coolant.[T]

E. Tick (√) the most appropriate answer.

1. Chemistry is a branch of science that deals with :

(a) production of better seeds

(b) mineral prospecting

(c) study of composition of substances

(d) study of plants

Ans: (c) study of composition of substances

2. An apparatus used to spread heat evenly, under a glass apparatus is :

(a) Tripod stand

(b) iron stand

(c) wire gauze

(d) Bunsen burner

Ans: (c) wire gauze

3. An apparatus used for measuring a small and fixed volume of a liquid is :

(a) burette

(b) pipette

(c) measuring cylinder

(d) conical flask

Ans: (c) measuring cylinder

F. Find the odd one out. Give a reason for your answer.

1. pesticide, insecticide, mango seeds and fertilisers

Answer: Mango seeds are odd one out because the other three are chemicals

2. round bottomed flask, iron stand, pipette and measuring cylinder.

Answer: The odd one out is Iron stand because the material from which the instruments are made are glass ware products where as Iron stand is not a glass ware product.

3. cotton, jute, silk and nylon.

Answer: The odd one out is nylon because the other three fibres  are natural fibres, while nylon is a synthetic fibre

4. petrol, diesel, coal and kerosene oil.

Answer: Petrol is the odd one. Since coal, charcoal, and firewood are solid natural resources that are obtained from nature, while petrol is liquid fuel,

STUDY QUESTIONS

Question 1. Define Chemistry.

Answer: Chemistry is a branch of science which deals with the study of matter and its properties at the atomic and molecular level. It deals with the understanding of the nature of elements.

Question 2. How is chemistry useful in agriculture?

Answer: Chemistry has helped to increase crop production through fertilizers. Fertilizers are chemical substances made from nitrogen, phosphorous, and potassium. They make the soil fertile and increase crop production. Chemistry is also used to make pesticides and insecticides

Question 3. How does chemistry help us in the preservation of food?

Answer: Chemical substances can play an important role in food production and preservation. Food additives can, for example, prolong the shelf life of foods; others, such as colours, can make food more attractive. Flavourings are used to make food tastier.

Question 4. Name a few consumer products made by chemists. How are these products useful to us?

Answer: Plastic, rayon, nylon and terylene are a few consumer products made by chemists. These products help in conservation of forest wealth thus maintaining the balance of the eco-system

Question 5. How does chemistry help in the development of space research and electronics?

Answer: Chemistry helps in development of space research and electronics by modifying materials available in nature and synthesizing materials which are not available in nature

Question 6. Why is a boiling tube made from a special glass?

Answer: It is usually made of borosilicate glass which is chemical resistant and can withstand hard reaction conditions. So, due to the chemical and thermal resistance properties of borosilicate glass, it is used in boiling tubes and conical flasks.

Question 7. Why is a wire gauze placed under glass apparatus, when heated?

Answer: A wire gauze is placed under glass apparatus when heated so that it can evenly transfers heat from the burner to the glass device, preventing it from splitting.

— : end of Chemistry and its Importance Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions Ch-1 unit-1 :–-

Return to : ICSE Class -6 Goyal Brothers Chemistry Solutions

Thanks

Please share with your friends if you find it useful

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.