Diseases Cause and Control Very Short Answer Biology Class-9 ICSE Selina Publishers

Diseases Cause and Control Very Short Answer Biology Class-9 ICSE Selina Publishers Solutions Chapter-16. Step By Step ICSE Selina Concise Solutions of Chapter-16 Diseases Cause and Control with Exercise-16 including MCQs, Very Short Answer Type, Short Answer Type, Long Answer Type and Structured/Application Questions Solved Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Diseases Cause and Control Exe-16 Very Short Answer Biology Class-9 ICSE Concise Selina Publishers

Board ICSE
Publications Selina Publication
Subject Biology
Class 9th
Chapter-16 Diseases Cause and Control
Book Name Concise
Topics Solution of B. Very Short Answer Type
Academic Session 2023-2024

B. Very Short Answer Type 

Diseases Cause and Control Class-9 Biology Concise Solutions  

Page 175

Question 1.

Correct the following statements by changing the first/last word only.

(a) Sporadic diseases are widely distributed worldwide.

(b) Yellow fever is an epidemic disease.

(c) Chicken pox is caused by a bacterium.

(d) Haemophilia is a kind of an allergy.

(e) Ascariasis is caused by a tapeworm.

Answer:

(a) Pandemic diseases are widely distributed worldwide.

(b) Yellow fever is an endemic disease.

(c) Chicken pox is caused by a virus.

(d) Haemophilia is a kind of genetic disease.

(e) Ascariasis is caused by a roundworm.

Question 2.

Write the full forms of the following abbreviations:

(a) HIV

(b) AIDS

(c) BCG

(d) COVID-19

(e) RNA

Answer:

(a) HIV: Human Immunodeficiency Virus

(b) AIDS: Acquired Immuno Deficiency Syndrome

(c) BCG: Bacillus Calmette-Guerin

(d) COVID-19: Corona Virus Disease 2019

(e) RNA: Ribo-nucleic Acid

Question 3.

Mention whether the following statements are true (T) or false (F).

(a) Filariasis is transmitted by the housefly. T/F

(b) Malaria is caused by a protozoan. T/F

(c) BCG vaccine is used for chicken pox. T/F

(d) Louis Pasteur discovered a cure for malaria. T/F

(e) AIDS is caused by a bacterium. T/F

(f) HIV is a serious disease, usually fatal. T/F

(g) AIDS is not transmitted by contact with a patient’s clothes. T/F

(h) Chicken pox and hepatitis are bacterial diseases. T/F

(i) Goitre is endemic in sub-Himalayan regions of India. T/F

(j) AIDS is caused by a fungus. T/F

(k) Hay fever and asthma are allergies. T/F

(l) Smallpox still occurs in India. T/F

(m) The disease filariasis is caused by the bite of the female anopheles mosquito.

Answer:

(a) F (False). Filariasis is transmitted by the Culex mosquito.

(b) T (True)

(c) F (False). BCG vaccine is used for tuberculosis.

(d) F (False). Louis Pasteur discovered a cure for rabies.

(e) F (False). AIDS is caused by a virus.

(f) T (True)

(g) T (True)

(h) F (False). Chicken pox and hepatitis are viral diseases.

(i) T (True)

(j) F (False). AIDS is caused by HIV virus.

(k) T (True)

(l) F (False). Smallpox has been eradicated from India.

(m) F (False). The disease filariasis is caused by the filarial worm Wuchereria bancrofti.


B. Very Short Answer Type 

Diseases Cause and Control Class-9 Biology Concise Solutions  

Page 176

Question 4.

Name the following:

(a) The vaccine for preventing tuberculosis …………… .

(b) An organ usually affected by tuberculosis…………… .

(c) A disease that weakens body’s defense system against infections …………… .

(d) The microorganism that requires a host to reproduce …………… .

(e) The popular name of the disease filariasis …………… .

Answer:

(a) BCG

(b) Lungs

(c) AIDS

(d) Virus

(e) Elephantiasis

Question 5.

Name:

(a) Four categories of diseases on the basis of their occurrence.

(b) Two categories of diseases based on their communicability.

(c) Two degenerative/ageing diseases.

(d) Three diseases caused by protozoans.

(e) Three diseases caused by helminths.

Answer:

(a) Endemic, Epidemic, Pandemic, Sporadic

(b) Communicable and Non-communicable

(c) Arthritis, Cataract

(d) Malaria, Amoebic Dysentery, Sleeping Sickness

(e) Ascariasis, Taeniasis, Filariasis

Question 6.

Match the terms given in Column A with those of column B:

Column A Column B
Allergy Thalassemia
Metabolic disease Cataract
Genetic disease Leukemia
Degenerative disease Hay fever
Cancer Diabetes mellitus

Answer:

Column A Column B
Allergy Hay fever
Metabolic disease Diabetes mellitus
Genetic disease Thalassemia
Degenerative disease Cataract
Cancer Leukemia

 

Question 7.

The first pair indicates the kind of relationship that exists between the first two terms. Rewrite and complete the second pair on a similar basis:

(a) April 7 : World health day :: December 1 : ……………

(b) Malaria: Plasmodium :: Filariasis : ……………

(c) Hepatitis: Liver :: Tuberculosis : ……………

(d) Mumps: Viral disease :: Typhoid : ……………

(e) Covid- 19: Pandemic :: Yellow fever : ……………

Answer:

(a) April 7 : World health day :: December 1 : World Aids day.

(b) Malaria: Plasmodium :: Filariasis : Wuchereria bancrofti.

(c) Hepatitis: Liver :: Tuberculosis : Lungs.

(d) Mumps: Viral disease :: Typhoid : Bacterial.

(e) Covid- 19: Pandemic :: Yellow fever : Endemic.

Question 8.

Choose the odd one out and write the category for the remaining terms:(a) Cholera, Typhoid, Malaria, Tuberculosis

(b) Hepatitis, Ascariasis, Chicken pox, Poliomyelitis

(c) Elephantiasis, Ascariasis, Taeniasis, Hepatitis

(d) Depression, Beri-beri, Scurvy, Night-blindness

(e) Malaria, Amoebiasis, Sleeping sickness, Cataract

Answer:

(a) Odd one out — Malaria

Cholera, Typhoid, Tuberculosis — Bacterial Diseases

(b) Odd one out — Ascariasis

Hepatitis, Chicken pox, Poliomyelitis — Viral diseases

(c) Odd one out — Hepatitis

Elephantiasis, Ascariasis, Taeniasis — Diseases caused by parasitic worms.

(d) Odd one out — Depression

Beri-beri, Scurvy, Night-blindness — Deficiency diseases

(e) Odd one out — Cataract

Malaria, Amoebiasis, Sleeping sickness — Protozoan disease.

—  : End of Diseases Cause and Control B. Very Short Answer Class-9 ICSE Biology Solutions :–

Return to  Return to Concise Selina ICSE Biology Class-9 

Thanks

Please share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.