Electric Charges and Fields MCQ Type Questions for ISC Class-12 Ch-1 Physics

Electric Charges and Fields MCQ Type Questions for ISC Class-12 Ch-1 . These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ISC Board Class-12 Physics.

 ISC Class-12 Ch-1 Electric Charges and Fields MCQ Type Questions 

Board ISC
Class  12th (XII)
Subject Physics
Chapter-1 Electric Charges and Fields
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

Ch-1 Electric Charges and Fields  MCQ / Objective Type Questions for ISC Class-12 


Question 1: SI unit of permittivity of free space is

(a) Farad

(b) Weber

(c) C2N-1 m-2

(d) C2N-1 m-2

Answer : (c) C2N-1 m-2

Question 2: The SI unit of electric flux is

(a) N C-1 m-2

(b) N C m-2

(c) N C-2 m2

(d) N C-1 m2

Answer : (d) N C-1 m2

Question 3: The unit of electric dipole moment is

(a) newton

(b) coulomb

(c) farad

(d) debye

Answer : (d) debye

Question 4: If an electric dipole is kept in a uniform electric field then resultant electric force on it is :

(a) always zero

(b) never zero

(c) depend upon capacity of dipole

(d) None

Answer : (a) always zero

Question 5:  The number of electron-taken out from a body to produce 1 coulomb of charge will be :

(a) 6.25 × 1018

(b) 625 × 1018

(c) 6.023 × 1023

(d) None

Answer : (a) 6.25 × 1018

Question 6: The work done in rotating an electric dipole in an electric field:

(a) W = ME (1 – cos θ)

(b) W = ME tan θ

(c)W = ME sec θ

(d) None

Answer : (a) W = ME (1 – cos θ)

Question 7: Two point charges +8q and -2q are located at ,v = O and ,v = L respectively. The location of a point on the .v-axis at which the net electric field due to these two point charges b is zero :

(a) 4L

(b) 8L

(c) L/4

(d) 2L

Answer : (d) 2L

Question 8: The graph drawn between V are r for a non-conducting charged solid sphere of radius R for r < R will be :

(a) straight line

(b) parabola

(c) hyperbola

(d) None of these

Answer : (d) None of these

Question 9: Corona discharge takes place:

(a) at the surface of a conductor

(b) near the sharp points of a conductor

(c) outside the conductor

(d) at the centre of the conductor

Answer : (b) near the sharp points of a conductor

Question 10: 1 V m-1 equals to:

(a) 1 N

(b) 1 Mm-1

(c) 1 NC-1

(d) 1 J-1

Answer : (c) 1 NC-1

Question 11: The minimum amount of charge observed so far is:

(a) 1 C

(b) 4.8 × 1-13 C

(c) 1.6 × 10-19 C

(d) 1.6 × 1019 C

Answer : (c) 1.6 × 10-19 C

Question 12: The ratio of electric force between two electrons to the gravitational force between them is of the order:

(a) 1042

(b) 1039

(c) 1036

(d) 1

Answer : (a) 1042

Question 13: Which of the following statement is correct? The electric field at a point is [NCERT Exemplar]

(a) always continuous.

(b) continuous if there is a charge at that point.

(c) discontinuous only if there is a negative charge at that point.

(d) discontinuous if there is a charge at that point.

Answer : (d) discontinuous if there is a charge at that point.

Question 14: A point charge +q is placed at a distance d from an isolated conducting plane. The field at a point P on the other side of the plane is

(a) directed perpendicular to the plane and away from the plane.

(b) directed perpendicular to the plane but towards the plane.

(c) directed radially away from the point charge.

(d) directed radially towards the point charge.

Answer : (a) directed perpendicular to the plane and away from the plane.

Question 15: Gauss’s law will be invalid if

(a) there is magnetic monopoles.

(b) the inverse square law is not exactly true.

(c) the velocity of light is not a universal constant.

(d) none of these.

Answer : (b) the inverse square law is not exactly true.

Question 16: The surface considered for Gauss’s law is called

(a) Closed surface

(b) Spherical surface

(c) Gaussian surface

(d) Plane surface

Answer : (c) Gaussian surface

Question 17:  The unit of electric dipole moment is

(a) newton

(b) coulomb

(c) farad

(d) debye

Answer : (d) debye

Question 18:  Consider a region inside which, there are various types of charges but the total charge is zero. At points outside the region

(a) the electric field is necessarily zero.

(b) the electric field is due to the dipole moment of the charge distribution only.

(c) the dominant electric field is inversely proportioned to r3, for large r (distance from origin).

(d) the work done to move a charged particle along a closed path, away from the region will not be zero.

Answer : (c) the dominant electric field is inversely proportional to r3, for large r (distance from origin).

Question 19: When a glass rod is rubbed with silk, it

(a) gains electrons from silk.

(b) gives electrons to silk.

(c) gains protons from silk.

(d) gives protons to silk.

Answer : (b) gives electrons to silk.

Question 20:  In general, metallic ropes are suspended on the carriers taking inflammable materials. The reason is

(a) to control the speed of the carrier.

(b) to keep the centre of gravity of the carrier nearer to the earth.

(c) to keep the body of the carrier in contact with the earth.

(d) none of these.

Answer : (c) to keep the body of the carrier in contact with the earth.

Question 21:  If a body is negatively charged, then it has

(a) excess of electrons

(b) excess of protons

(c) deficiency of electrons

(d) deficiency of neutrons

Answer : (a) excess of electrons 

Question 22: When a body is charged by induction, then the body

(a) becomes neutral

(b) does not lose any charge

(c) loses whole of the charge on it

(d) loses part of the charge on it

Answer : (b) does not lose any charge

Question 23:  On charging by conduction, mass of a body may

(a) increase

(b) decreases

(c) increase or decrease

(d) None of these

Answer : (c) increase or decrease 

Question 24:  Quantisation of charge implies

(a) charge cannot be destroyed

(b) charge exists on particles

(c) there is a minimum permissible charge on a particle

(d) charge, which is a fraction of a coulomb is not possible.

Answer : (d) charge, which is a fraction of a coulomb is not possible.

Question 25:  Charge is

(a) transferable

(b) associated with mass

(c) conserved

(d) All of these

Answer : (d) All of these

Question 26: A body is positively charged, it implies that

(a) there is only positive charge in the body.

(b) there is positive as well as negative charge in the body but the positive charge is more than negative charge

(c) there is equal positive and negative charge in the body but the positive charge lies in the outer regions

(d) negative charge is displaced from its position

Answer : (b) there is positive as well as negative charge in the body but the positive charge is more than negative charge

Question 27: Which of the following method is an indirect method of charging:\

(a) charging by induction

(b) charging by physical contact

(c) charging by friction

(d) none of these.

Answer : (a) charging by induction

Question 28: When distance between two charges is reduced to one-half of the original distance, the force between them will remain the same if one of the charges is made:

(a) one fourth

(b) four times

(c) double

(d) one-halftimes.

Answer : (a) one fourth

Question 29: A unit Coulomb charge is one which when placed in air at a distance of 1 m from an equal and similar charge repel it with a force of

(a) 9 × 109 N

(b) 1 N

(c) 1 dyne

(d) None of these.

Answer : (a) 9 × 109 N

Question 30: When two charged spheres are connected with a wire, the electric charge on them is shared:

(a) inversely as their capacity

(b) equally

(c) in proportional to their capacity

(d) None of these.

Answer : (b) equally

Question 31:  If electric flux through a closed surface is zero. It means that:

(a) the net charge inside the surface is zero.

(b) the electric field is necessarily zero at all points on the surface.

(c) no charge exists inside the surface.

(d) no charge exists outside the surface.

Answer : (a) the net charge inside the surface is zero.

Question 32: Static electricity is produced by

(a) induction only

(b) friction

(c) chemical reaction only

(d) friction and induction both.

Answer : (b) friction

Question 33: The position of the charge inside the enclosing surface is changed in such a way that the total charge remains constant. Then the total normal electric flux through the enclosing surface:

(a) increases

(b) decreases

(c) changes erratically

(d) Remains unchanged.

Answer : (d) Remains unchanged.

Question 34: Two point charges each of 20 µC are placed 50 cm apart in air. What is the electric field intensity at the mid point on the line joining the centre of two point charges?

(a) 5 × 106 NC-1

(b) 18 × 106 NC-1

(c) Zero

(d) None of these

Answer : (c) Zero

Question 35: Two charges 10 pC and 5 pC are placed 20 cm apart. The ratio of Coulomb’s force experienced by there is:

(a) 2 : 5

(b) 1 : 1

(c) √3 = √7

(d) None of these

Answer : (b) 1 : 1

Question 36: Pick the correct statement from the following

(a) If the point has a charge then the electric field is discontinuous at the point.

(b) Continuous electric field at a point

(c) Continuous electric field at a point if a charge is present at the point.

(d) At the point, the electric field is discontinuous if a negative charge is present at the point.

Answer: (a) If the point has a charge then the electric field is discontinuous at the point.

Question 37: When is Gauss law true?

(a) the speed of light isn’t a universal constant

(b) the inverse square law is false

(c) magnetic monopoles are present

(d) None of the above

Answer: (b) the inverse square law is false

Question 38: Pick the correct

(a) The glass rod gives protons to silk when they are rubbed against each other.

(b) The glass rod gives electrons to silk when they are rubbed against each other.

(c) The glass rod gains protons from silk when they are rubbed against each other.

(d) The glass rod gains electrons when they are rubbed against each other.

Answer: (b) The glass rod gives electrons to silk when they are rubbed against each other.

Question 39: A force F acts between two charges +Q and -Q that is placed at a certain distance from each other. The third sphere of charge Q is placed between them. What is the magnitude and force experienced by the third charge?

(a) 3F in the direction of +Q charge

(b) 4F in the direction of +Q charge

(c) 8F in the direction of -Q charge

(d) No direction and magnitude is zero

Answer: (c) 8F towards -Q charge

Question 40: Which surface is considered for Gauss law?

(a) Spherical surface

(b) Closed Surface

(c) Gaussian Surface

(d) Plane Surface

Answer: (c) Gaussian Surface

Question 41:  The force per unit charge is known as

(a) electric flux

(b) electric field

(c) electric potential

(d) electric current

Answer: (b) electric field

Question 42:  Electric field lines provide information about

(a) field strength

(b) direction

(c) nature of charge

(d) all of these

Answer: (d) all of these

Question 43: The conservation of electric charge implies that:

(a) Charge can’t be created

(b) Charge can’t be destroyed

(c) The number of charged particle in the universe is constant

(d) Simultaneous creation of equal and opposite charges is permissible

Answer: (d) Simultaneous creation of equal and opposite charges is permissible

Question 44: The number of electrons contained in one coulomb of charge is:

(a) 6.25 × 1018

(b) 6.25 × 1017

(c) 6.25 × 1019

(d) 1.6 × 1019

Answer: (a) 6.25 × 1018

Question 45: The unit of intensity of electric field is :

(a) metre/volt

(b) Joule/newton

(c) Coulomb/newton

(d) Newton/coulomb

Answer: (a) metre/volt

Question 46: The SI units of electric dipole moment are:

(a) C

(b) Cm-1

(c) Cm

(d) Nm-1

Answer: (c) Cm

Question 47: Electric field at a point varies as r° for

(a) an electric dipole

(b) a point charge

(c) a plane infinite sheet of charge

(d) a line charge of infinite length

Answer: (c) a plane infinite sheet of charge

Question 48: The electric field intensity due to an infinite cylinder of radius R and having charge q per unit length at a distance rir r(r > R) from its axis is

(a) directly proportional to r².

(b) directly proportional to r3.

(c) inversely proportional to r.

(d) inversely proportional to r².

Answer: (c) inversely proportional to r.

Question 49: On rubbing, when one body gets positively charged and other negatively charged, the electrons transferred from positively charged body to negatively charged body are

(a) valence electrons only

(b) electrons of inner shells

(c) both valence electrons and electrons of inner shell

(d) yet to be established

Answer: (a) valence electrons only

Question 50:  An electric dipole of moment p is placed in the position of stable equilibrium in a uniform electric field 𝐸⃗ . The couple required to rotate it through an angle 6 the initial position is:

(a) -PE cos θ

(b) PE tan θ

(c) PE cos θ

(d) PE sin θ.

Answer: (d) PE sin θ.

More MCQs of Electric Charges and Fields for Practice Type-1 and Type-2

-: End of Electric Charges and Fields MCQ Type Questions for ISC Class-12 Ch-1 Solutions :-


-: also visit :-

MCQ Type Questions ISC Class-12 for Sem-1

ISC Class-12 Text book Solutions, Notes , Syllabus, Paper, Notes

Please share with your ISC friends if it is helpful

Thanks

2 thoughts on “Electric Charges and Fields MCQ Type Questions for ISC Class-12 Ch-1 Physics”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.