Elements Compound and Mixtures MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-3

Elements, Compound & Mixtures MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-3 Dr Viraf J Dalal Middle School Allied Publishers Solutions. Chapter-3. We Provide Step by Step Solutions of Exercise/Lesson -3  Correct answer, Match the following, Give reason following statements, Name the following of Dr Viraf J Dalal Middle School Chemistry Allied Publishers. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7.

Elements Compound and Mixtures MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-3

Elements, Compound & Mixtures MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-3

Board ICSE
Class 7th
Subject Chemistry
Book Name Dalal New Simplified
Chapter-3 Elements, Compound & Mixtures
Unit-1 Elements, Compound & Mixtures
Topic Solution of exercise MCQs
Session 2023-24

Objective Type Questions

Elements, Compound & Mixtures MCQs Class-7 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-3

Question-1. Select the correct answer from A, B, C, D & E for each statement given below:

A: Chalk             B: Oxygen         C: Silicon             D: Bromine              E: Nitrous oxide

Question: 1. An element present in the earth’s crust, atmosphere and human body.

Answer: B: Oxygen

Question: 2. The chemical name for dinitrogen oxide (N2O).

Answer: E: Nitrous oxide

Question: 3. A compound containing carbon, oxygen and calcium.

Answer: A: Chalk

Question: 4. A metalloid.

Answer: C: Silicon

Question: 5. A non-metal which exists in the liquid state.

Answer: D: Bromine

Question-2. Select the correct answer from the choice in bracket.

Question: 1. The least reactive metal, [magnesium/silver/copper]

Answer: Silver

Question: 2. The positively charged particle of an atom, [electron/proton/neutron]

Answer: Proton

Question: 3. The formula of caustic soda. [KOH/Ca(OH)/NaOH]

Answer: NaOH

Question: 4. The ideal method to separate iodine and KCl. [sublimation/evaporation/distillation]

Answer: Sublimation

Question: 5. A homogeneous mixture, [brass/dust in air/ chalk and water]

Answer: Brass

Question-3. Match the ideal method of separation of components in a mixture in List I with the – appropriate process in List II.

List I List II
1. Sand from a mixture of sand and water A: Separating funnel
2. Kerosene from a mixture of kerosene and water B: Sublimation
3. Alcohol from a mixture of methyl alcohol and water C: Filtration
4. Naphthalene from a mixture of naphthalene and lead chloride D: Distillation
5. Pure water from impure water E: Fractional distillation


Answer-3

List I List II
1. Sand from a mixture of sand and water A: Filtration
2. Kerosene from a mixture of kerosene and water B: Separating funnel
3. Alcohol from a mixture of methyl alcohol and water C: Fractional distillation
4. Naphthalene from a mixture of naphthalene and lead chloride D: Sublimation
5. Pure water from impure water E: Distillation


Question- 4.
Give reasons for the following statements :

Question: 1. If fractional distillation is carried out using a liquid-liquid mixture, one liquid will remain in the flask and the other will be collected in the receiver.

Answer: The liquid with low boiling point vaporises first and is collected in the receiver and the higher boiling point component is left behind.

Question: 2. Evaporation of a common salt solution or sea water, leaves behind common salt inside the evaporating dish after heating.

Answer: The pure water from the solution evaporates and the vapours are lost on heating, hence the salt is left behind in the dish.

Question: 3. Components in a mixture are present in varying proportions and not in a fixed proportion.

Answer: Mixtures are impure substances made up of two or more elements or compounds or both, mixed together in any proportion.

Question: 4. Gunpowder is an example of a heterogeneous mixture.

Answer: The components of gunpowder are mixed in any proportion by weight and are not uniform.

Question: 5. In chromatography, the absorbent medium e.g. what man filter is known as the stationary phase.

Answer: Chromatography is the method of separating the various components of a mixture by their difference in rate of flow over an absorbent medium where what man filter is known as the stationary phase because it stays fixed inside the column.

Question-5. Name the following: 

Question: 1. The non-sublimable solid from a mixture of iodine and potassium nitrate.

Answer: Potassium nitrate

Question: 2. The heavier liquid component from mercury and water.

Answer: Mercury

Question: 3. The lower boiling point component from methyl alcohol and water.

Answer: Methyl alcohol

Question: 4. The compound containing one atom of sulphur and two atoms of oxygen.

Answer: Sulphur dioxide

Question: 5. Tn acid whose formula is ‘H2C03’.

Answer: Carbonic acid

– : End of Elements Compound and Mixtures Class-7 Dalal Simplified Solutions :–

Return to –  Dalal Simplified Chemistry for ICSE Class-7 Solutions

Thanks

Share with your friends. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.