Endocrine System Class-10 Goyal Brothers Prakashan ICSE Biology Solutions Ch-11

Endocrine System Class-10 Goyal Brothers Prakashan ICSE Biology Solutions Ch-11. We Provide Solutions of Test yourself , MCQs, Very Short Answer, Short Answer of Exercise-11 Endocrine System.  All solutions are given as council prescribe guideline for next upcoming exam. Visit official Website CISCE  for detail information about ICSE Board Class-10 Biology.

Ch-11 Endocrine System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

Board ICSE
Publications Goyal Brothers publications
Subject  Biology
Class 10th
Writer Dr. K.K. Aggrawal
Chapter-11 Endocrine System
Topics Solutions of Test yourself MCQ, Very short and Short Answer Questions
Edition for 2022-2023 Academic Session

Test Yourself-1

Ch-11 Endocrine System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-156)

A. Give the characteristics of hormones pertaining to:

(i) Nature of message

(ii) Speed of action

(iii) Area of response

(iv) Manner of transportation

Answer :

(i) Chemical Regulator

(ii) Slower than nerve impulse

(iii) Only target organs

(iv) Through blood Stream

B. Mention if the following statements are true (T) or false (F):

(i) Exocrine glands secrete enzymes or other useful substances.

(ii) Hormones are transported by blood.

(iii) Hormone’s site of production and the organs of influence are same.

(iv) Hormones regulate physiological processes

Answer :

(i) true (T) 

(ii) true (T) 

(iii) true (T) 

(iv) true (T) 


Test Yourself-2

Ch-11 Endocrine System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-159)

1. Fill in the blanks: 

(i) Secretion of thyroid hormones that regulate calcium ion concentration is ………Calcitonin……..

(ii) Exophthalmic goitre results due to…….. hyperthyroidism………

(iii) Overgrowth of adrenal cortex in mature woman leads to ….Adrenal Virilism……………

(iv) Cushing syndrome is caused by the ...Hypersecretion of Glucocorticoid…of adrenal cortex.

2. List any two function of mineralocorticoids :

Answer:- .regulate salt and water balances..

3. List any two disorders caused due to hyposecretion of thyroxin :

Answer :-

  • A. Cretinism.
  • B. Dwarfism.
  • C. Myxoedema.
  • D. Acromegaly.

Test Yourself-3

Ch-11 Endocrine System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-163)

1. Write the full forms of :

(i) GH …….. Growth Hormone………….

(ii) FSH …..Follicle stimulating hormone……………

(iii) LH ….Luteinizing hormone

(iv) ADH …..Antidiuretic hormone…………..

(v) ACTH …..adrenocorticotropic hormone…….

2. Name the hormones secreted by these cells of pancreas :

(i) Beta cells …insulin

(ii) Alpha cells ..Glucagon….

(iii) Delta cells …somatostatin


A. MULTIPLE CHOICE QUESTIONS TYPE 

Ch-11 Endocrine System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-167)

A. CHOOSE THE MOST APPROPRIATE ANSWER

1. Cretinism and Myxoedema are due to

(a) Hypersecretion of thyroxine

(b) Hypersecretion of growth hormone

(c) Hyposecretion of thyroxine

(d) Hyposecretion of growth hormone

Answer : (c) Hyposecretion of thyroxine

2. A gland which secretes both hormone and enzyme is the

(a) Pituitary

(b) Pancreas

(c) Thyroid

(d) Adrenal

Answer : (b) Pancreas

3. NADP is expanded as

(a) Nicotinamide, adenosine dinucleotide phosphate

(b) Nicotinamide, adenine dinucleotide phosphate

(c) Nicotinamide, adenine dinucleous phosphate

(d) Nicotinamide, adenosine dinucleous phosphate.

Answer : (b) Nicotinamide, adenine dinucleotide phosphate

4 Insulin is secreted by

(a) Beta cells of pancreas

(b) Alpha cells of pancreas

(c) Delta cells of pancreas

(d) None of the above

Answer : (a) Beta cells of pancreas

5. Gigantism and acromegaly are due to

(a) Hyposecretion of thyroxine

(b) Hyposecretion of growth hormone

(c) Hyposecretion of thyroxine

(d) Hyposecretion of growth hormone

Answer : (b) Hyposecretion of growth hormone


B. VERY SHORT ANSWER QUESTIONS

Ch-11 Endocrine System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-168)

Question 1. Name the following:

(i) The hormone that releases glucose into the blood

(ii) The endocrine gland which is referred to as the gland of emergency.

(iii) The cells of the testes that produce male hormones

(iv) The hormone that helps increase the reabsorption of water from the kidney tubules.

(v) The gland which produces testosterone.

(vi) Hormones which stimulate other endocrine glands to produce their specific hormones.

(vii) The hormone secreted by islets of langerhans.

(viii) The hormone causing more urine formation.

Answer :

(i) Glucagon

(ii) Adrenal Gland

(iii)  Leydig cells

(iv) Antidiuretic hormone (ADH)

(v) Testes

(vi) The pituitary gland

(vii) Insulin and Glucagon, Somatostatin

(viii) ADH

Question 2. Mention the following statements as true/false. If false, rewrite the sentence by changing the words printed in bold face

(i) Mineralocorticoids regulate the metabolism of carbohydrates, proteins and fats.

(ii) Malfunctioning of thyroid in infants results in Myxoedema.

(iii) Progesterone regulates menstruation and prepares uterus to receive the fertilised egg

(iv) The alpha cells of the pancreas secrete insulin.

(v) The pituitary gland is both exocrine and endocrine in function.

Answer :

(i) False,  Mineralocorticoids regulate the plasma sodium and potassium

(ii) False,  Malfunctioning of thyroid in Adult results in Myxoedema.

(iii) True

(iv) False,  The beta cells of the pancreas secrete insulin.

(v) False, The pancreas gland is both exocrine and endocrine in function.

Question 3. Expand the following

(i) TSH

(ii) ACTH

(iii) ASH

(iv) ADH

Answer :

(i) thyroid-stimulating hormone.

(ii) adrenocorticotropic hormone

(iii) Asymmetrical Septal Hypertrophy

(iv) Antidiuretic hormone


C. SHORT ANSWER QUESTIONS

Ch-11 Endocrine System Goyal Brothers Prakashan ICSE Class-10 Biology Solutions

(Page-168)

Question 1. Define:

(i) Diabetes insipidus

(ii) Tropic hormone

(iii) Hormones

(iv) Medulla oblongata

Answer :

(i) Diabetes insipidus is an uncommon disorder that causes an imbalance of fluids in the body. This imbalance leads you to produce large amounts of urine. It also makes you very thirsty even if you have something to drink.

(ii) Any of a class of hormones from the anterior pituitary gland that affect the secretion of other endocrine glands. The tropic hormones include thyroid-stimulating hormone, corticotropin, follicle-stimulating hormone, and luteinizing hormone

(iii) Hormones are your body’s chemical messengers. They travel in your bloodstream to tissues or organs. They work slowly, over time, and affect many different processes, including: Growth and development. Metabolism – how your body gets energy from the foods you ea

(iv) medulla oblongata, also called medulla, the lowest part of the brain and the lowest portion of the brainstem. The medulla oblongata is connected by the pons to the midbrain and is continuous posteriorly with the spinal cord, with which it merges at the opening (foramen magnum) at the base of the skull.

Question 2. How do the following differ?

(i) Cushing syndrome and Cons syndrome

(ii) Acromegaly and Cretinism

(iii) Diabetes mellitus and Diabetes insipidus

(iv) Vasopressin and insulin (Deficiency disorder)

Answer :

(i) Cushing disease is a specific type of Cushing syndrome. It occurs when a pituitary tumor causes the body to make too much cortisol. Cushing disease is the most common form of endogenous (from the body) Cushing syndrome, and makes up about 70% of Cushing syndrome cases

(ii) Cretinism in a condition arising from the deficiency of thyroid hormones ,which is categorized by drawfism and mental retardation. Acromegaly is a rare but serious condition caused by too much growth hormone (GH) in the blood

(iii) Diabetes mellitus is more commonly known simply as diabetes. It’s when your pancreas doesn’t produce enough insulin to control the amount of glucose, or sugar, in your blood. Diabetes insipidus is a rare condition that has nothing to do with the pancreas or blood sugar

(iv)

Vasopressin Insulin
Insufficient secretion of vasopressin causes diabetes insipidus. Insufficient secretion of insulin causes diabetes mellitus.

Question 3. Explain the following:

(i) Some women develop beard and moustache.

(ii) Mouth dries up and heartbeat increases during public speaking

(iii) The pituitary gland is known as the “Master gland

(iv) The role of insulin in maintaining blood sugar level.

(v) People living in hilly regions usually suffer from simple goitre

Answer :

(i) Some women develop facial hair like beard and moustache due to abnormal production of androgens like testosterone. In these women, they produce higher than normal levels of male sex hormones, androgens. This results in male-pattern hair growth along with other male characteristics, like heavy voice

(ii) Adrenaline is the hormone which prepares the body to meet any emergency situation. Adrenaline makes the heart beat faster. At the same time it stimulates the constriction of the arterioles of the digestive system reducing the blood supply of the digestive system which makes the mouth dry.

(iii) The pituitary gland is sometimes called the “master” gland of the endocrine system because it controls the functions of many of the other endocrine glands. The pituitary gland is no larger than a pea, and is located at the base of the brain

(iv) People living in hilly regions usually suffer from simple goitre. goitre is caused by hyposecretion of thyroxine. The deficiency of iodine leads to less production of thyroxine and therefore, people living in hilly regions usually suffer from simple goitre

— : End of Endocrine System Class-10 Goyal Brothers Prakashan ICSE Biology Solutions  :–

Return to :- ICSE Biology for Class 10 Goyal Brothers Prakashan solutions

Thanks

You might also like
Leave a comment