Advertisement

Food Production ICSE Class-8th Concise Selina Biology

Food Production ICSE Class-8th Concise Selina Biology Solutions Chapter-9 . We Provide Step by Step Answer of MCQs , Objective, True False , Fill in the blanks , Match the following , Short /Long Answer Type of Exercise-9 Food Production . Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-8.

Food Production ICSE Class-8th Concise Selina Biology Solutions Chapter-9


REVIEW QUESTIONS Food Production ICSE Class-8th

 

Advertisement

Multiple Choice Questions:

1. Put a tick mark (✓) against the correct alternative in the following statements:

(i) Which one of the following is an indigenous breed of dairy cows ?

  1. Jersey
  2. Frieswal
  3. Sahiwal
  4. Dangi

Answer

Sahiwal

(ii) Which one of the following is the common breed of buffalo found in Gujarat ?

  1. Surti
  2. Murrah
  3. Gir
  4. Mehsana

Answer

Mehsana

(iii) Identify the indigenous breed of poultry of India:

Advertisement

  1. White leghorn
  2. HH-260
  3. Aseel
  4. B-77

Answer

Aseel

(iv) Which one of the following is a rabi crop

  1. Mustard
  2. Pea
  3. Rice
  4. Wheat

Answer

Wheat

(v) Identify the Kharif crop:

  1. Barley
  2. Mustard
  3. Rice
  4. Wheat

Answer

Rice

(vi) One of the following is a bacterial disease of sheep and goat. Identify it.

  1. Sore mouth
  2. Rinderpest
  3. Goat pox
  4. Brucellosis

Answer

Brucellosis

Advertisement

(vii) Which one of the following is a bacterial disease of cattle in which the animal gets swelling on body parts, especially on the neck ?

  1. Cow pox
  2. Anthrax
  3. Salmonellosis
  4. Rinderpest

Answer

Anthrax

(viii) The plants that live for more than two years are called:

  1. Annuals
  2. Perennials
  3. Biennials
  4. Triennials

Answer

Perennials

(ix) Which one of the following is a viral disease of poultry?

  1. Ranikhet disease
  2. Cholera
  3. Coryze
  4. Aspergillosis

Answer

Ranikhet disease


Short Answer Questions: Food Production ICSE Class-8th

1. Fill in the blanks:

  1. Cattle feed made from cereals and wheat is called concentrates.
  2. Rearing of birds for egg and meat is called poultry.
  3. Animal food is rich in proteins.

2. Name the following:

  1. The popular indigienous breed of poultry of India …..
  2. Rearing of honey bee …..
  3. Architect of white revolution in India …..
  4. A kashmiri goat which gives expensive wool ….
  5. Scientist responsible for green revolution in India ……

Answer:

  1. The popular indigienous breed of poultry of India Aseel.
  2. Rearing of honey bee is called apiculture.
  3. Architect of white revolution in India Mr. Verghese Kurien.
  4. A kashmiri goat which gives expensive wool kashmiri pashmina.
  5. Scientist responsible for green revolution in India M.S. Swaminathan.

Advertisement

3. Match the columns

4. Answer the following questions:

Question 1.

Name any four animals which provide us food.
Answer:
Buffalo, goat, pig, hen, fish give us food.

Question 2.

Name any two dual purpose breeds of cattle.
Answer:
Dangi and Tharparkar are dual purpose breeds of cattle.

Question 3.

Give two examples of milch animals.
Answer:
Cows, buffaloes, goat are milk yielding animals.

Question 4.

Name any two high-yielding indigenous breeds of cow.
Answer:
Gir, Sahiwal, Red sindhi are high yielding breeds of cow.

Question 5.

Name four varieties of edible fishes of India.
Answer:
Eel, Hilsa, Salmon, Sardine, Pomphret are edible fishes.

 

Question 6.

Name two breeds of buffaloes.
Answer:
Murrah, surti, mehsana are breeds of buffaloes.

Question 7.

Name any two diseases of cattle caused by viruses.
Answer:
Cow pox, foot and mouth disease.

Question 8.

Name any two bacterial iiseases of cattle.
Answer:
Anthrax and rinderpest are bacterial diseases of cattle.

Question 9.

What are the symptoms of foot and mouth disease ?
Answer:
Blisters on the foot and mouth, high body temperature, reduced appetite are symptoms of foot and mouth disease.

Question 10.

Name two bacterial diseases of poultry.
Answer:
Fowl cholera, salmonellosis, coryze are bacterial diseases.

5. Briefly explain the following terms:
Answer:

nimal husbandry:

The branch of Biology which deals with feeding, shelter, caring and breeding of domesticated animals is called animal husbandry.

Sericulture:

Artificial rearing of silk worm and getting of silk from the silk worms is called sericulture.

Aquaculture:

The production and farming of aquatic animals as fishes, prawns, shrimps, molluscs, lobsters etc. is called aquaculture.

Hatcheries:

We raise small nurseries where water is stored in small pits where we put fish seeds (fish eggs). From these fish eggs very small fish come out after hatching. Then these small fish are transferred to big ponds. These small nurseries where eggs hatch to give small fish are called hatcheries.

Pisciculture:

It deals with production and management of fishes. It is a scientific, systematic way of raising of fishes, their multiplication, their production and management. So it is used as food in a sensible way.

6. What is organic farming?

Answer:
Organic farming is the practice of raising crops without using inorganic fertilisers and pesticides. Farmers use organic manure that has been prepared scientifically. In order to maintain soil fertility, and for weed and pest control, they use a combination of crop rotation, hand weeding, mixed cropping and biological control.


Long Answer Questions: Food Production ICSE Class-8th

Question 1.

Differentiate between an egger and a broiler.
Answer:
Following are the differences between the egger and the broiler:
Egger

  1. Egg laying chickens are called eggers or egg layers.
  2. The chicks are given calcium (bones, seeds) and are reared to produce eggs.
  3. Eggers should give large number of eggs as white leghorns give many eggs. Rhode island red breeds like HH-260, IBL-80, B-77.

Broiler

  1. Chickens which give us meat are called broilers.
  2. Those chicks are reared on a diet of fats so that they gain flesh on their body and these are used as broilers.
  3. Broilers should give flesh. Indigenous variety Aseel give high yield of meat and less number of eggs.

Question 2.

Name any two exotic breeds of fowl in India, and mention their usefulness
Answer:
Exotic breeds of fowl in India are as:

  1. White leghorn: Its size is small and needs less feed for maintenance. So to raise it is economical. It lays oval white eggs.
  2. Rhode island red: It serves both the purposes as it is a good egg layer and also provide enough of meat. It was raised on a farm in Rhode island of U.S.A. So it is named as Rhode island red.

Question 3.

What are “milch animals”? Give three examples of exotic breeds of cow.
Answer:
Milk-producing animals are known as “milch animals” e.g. cows, buffaloes, goats and camels. The milk from goats is nutritious and is sometimes preferred to cow milk. But the production of goat milk is much less than that of cows and buffaloes. Cow milk is quite nourishing and easy to digest, but as compared to buffaloes, cows produce less quantity of milk. Buffaloes are the major source of milk in our country.
Exotic (Foreign) breeds. For example. Jersey, Holstein- Friesian, and Brown Swiss.

Question 4.

What is the meaning of the term “aquaculture”? Name any three animals which can be cultured by this method.
Answer:
The term “aquaculture” is used for production or farming of useful aquatic animals in various types of water bodies. The animals which can be cultured by this method are: fish, prawns, lobsters, molluscous, etc.

Question 5.

Differentiate between food crops and cash crops and give two examples of each:
Answer:
Differences:
Food crops

  1. These are crops which are grown for food such as cereals: wheat, rice, maize, pulses, oil seeds.
  2. These grow in the plains generally.
  3. These are annuals and complete their cycle in one season as in case of wheat, rice maize, gram, beans, peas.

Cash crops

  1. These are crops which are cultivated for commercial purposes such as tea, coffee, rubber, coconut, spices.
  2. These grow in the hilly areas on the slopes as water of rain should not stand in the roots as in case of tea.
  3. These plants are perennials. These plants live for more than two years. Tea, coffee require pruning before winter.

Question 6.

What are Kharif crops ? Give the name of the most important cereal plant of such crops. Briefly describe any three methods for cultivation of Kharif crops.
Answer:
Kharif crops generally grow in rainy season. Rice is the most important cereal Kharif crop growing in India. It occupies the largest area in India. It needs rainfall from 150 to 200 cms. and requires flooded fields during its growth. and requires alluvial loamy soil.

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment
Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert