Heat and Energy Exe-6D Short Answer Concise Physics ICSE Class-9 Selina Publishers

Heat and Energy Exe-6D Short Answer Concise Physics ICSE Class-9 Selina Publishers. There is the solutions of Short Answer type Questions of your latest textbook which is applicable in 2024-25 academic sessionVisit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Heat and Energy Exe-6D Short Answer Concise Physics ICSE Class-9 Selina Publishers

Heat and Energy Exe-6D Short Answer Type

Concise Physics ICSE Class-9 Selina Publishers

Board ICSE
Class 9
Subject Physics
Writer / Publication Concise Selina Publishers
Chapter-6 Heat and Energy
Exe-6D Greenhouse Effect and Global Warming
Topics Solution of Exe-6(D) Short Answer Type
Academic Session 2024-2025

Exercise- 6D Greenhouse Effect and Global Warming

page -162

Short Answer :

Q1- What results in the increase of carbon dioxide contents of earth’s atmosphere?

Ans- The concentration of carbon-di-oxide content’s of earth’s atmosphere has increased due to industrial growth, combustion of fossil fuels and clearing of forests.

Q2- State the effect of green house gases on the  temperature of earth’s atmosphere.

Ans- The greenhouses gases have an average warming effect on Earth’s surface of about 15.5°C (or 60°F).

Q3- What do you mean by global warming?

Ans- Global warming means the increase in average effective temperature near the earth’s surface due to an increase in the amount of green house gases in its atmosphere.

Q4- What causes the rise in atmospheric temperature?

Ans- With activities  industrialization, deforestation, excess burning of fossil fuel, the concentration of green house gases has increased on earth’s atmosphere. This increase in the amount of greenhouse gases present in atmosphere has caused the rise in atmospheric temperature.

Q5- State the cause of increase of green house effect.

Ans- The increase  in green house gases due to activities like industrialization, deforestation, natural gas exploration, burning of biomass, natural gas exploration, more use of gadgets like refrigerators has caused the increase of green house effects.

Q6- What will be the effect of global warming at the poles?

Ans- At the poles, due to increase in temperature, the snow and ice will melt which will cause flood in coastal countries. The icebergs of dark land and oceans will melt, so the dark land and oceans will become uncovered and will absorb more heat radiations coming from sun, increasing the green house effect further.

Q7- State the effect of global warming in coastal regions.

Ans- Due to global warming, the snow and ice around the poles will melt and cause flood in coastal countries.

Q8- How will global warming affect the sea level?

Ans- Due to melting of polar ice and glaciers, there will be rise in sea level on coastal wet lands. It would raise worldwise sea level, thereby, many big cities in the coastal areas will be covered by sea water.

Q9- How will global warming affect the agriculture?

Ans- Global warming will cause drastic changes in the patterns of wind, rainfall etc. Thus it will result in low agricultural yield.

Q10- State two ways to minimize the impact of global warming.

Ans-

  1. Use of renewable sources of energy to generate electricity in place of generating electricity from the fossil fuels based power plants.
  2. Controlling population through family planning, welfare reforms and the empowerment of women.
 Q11- What is carbon tax? Who will pay it?

Ans- The tax calculated on the basis of carbon emission from industry, number of employee hour and turnover of the factory is called carbon tax.
This tax shall be paid by industries.

—  end of  Heat and Energy Exe-6D Short Answer Concise Physics ICSE Class-9 Selina Publishers :—

Return to:-  Concise Selina Physics ICSE Class-9 Solutions

Thanks.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.