ISC Accounts 2019 Class-12 Previous Year Question Papers Solved

ICSEHELP On Youtube Free Update Click Here 

ISC Accounts 2019 Class-12 Previous Year Question Papers Solved for practice. Step by step Solutions with Questions of Section-A, B and C. By the practice of Accounts 2019 Class-12 Solved Previous Year Question Paper you can get the idea of solving.

Try Also other year except ISC Accounts 2019 Class-12 Solved Question Paper of Previous  Year for more practice. Because only ISC Accounts 2019 Class-12 is not enough for complete preparation of next council exam. Visit official website CISCE for  detail information about ISC Class-12 Accounts.

ISC Accounts 2019 Class-12 Previous Year Question Papers Solved 


-: Select Your Topics :-

Section-A ,Part-I

Section-A Part-II

Section-B

Section-C


Maximum Marks: 80
Time allowed: Three hours

  • Candidates are allowed additional 15 minutes for only reading the paper. They must NOT start writing during this time.
  • Answer Question 1 (Compulsory) from Part I and five questions from Part II, choosing two questions from Section A, two questions from Section B and one question from either Section A or Section B.
  • The intended marks for questions or parts of questions are given in brackets [ ].
  • Transactions should be recorded in the answer book.
  • All calculations should be shown clearly.
  • All working, including rough work, should be done on the same page as, and adjacent to the rest of the answer.

Section – A
Part – I (12 Marks)
Answer all questions.

ISC Accounts 2019 Class-12 Previous Year Question Papers Solved 

 

Question 1. [6 × 2]
Answer briefly each of the following questions :
(i) List any two items which may appear on the credit side of a partner’s fixed capital account,
(ii) Give the journal entries to be passed when :
(a) Interest is due on debentures.
(b) Interest is paid to debenture holders.
(iii) In what way, if any, can the balance in shares forfeited account be used ?
(iv) Mention any two circumstances when there is need to revalue goodwill of a partnership firm,

(v) Enumerate any two methods of redemption of debentures.
(vi) Give the journal entry for closing the retiring partner’s capital account when his share is paid to him privately by the remaining partners.
Answer 1:
(i) Opening Balance of Capital Accounts, Additional Capital of any partner

(ii) (a) Interest on Debentures A/c Dr.
To Debentures holders A/c
To Income Tax Payable A/c
(Being the Interest due to debenture holders and tax payable to Income tax Dept.)
(b) Debenture holders A/c Dr.
To Bank A/c
(Being the amount of interest paid to debenture holders)

(iii) Balance in share forfeiture account is capital gain and can be used to reissue to some other shareholder.

(iv) (a) When a new partner is added to a partnership firm.
(b) At the time of retirement of a partner.

(v) (a) Lump sum method
(b) Installment method

(vi) Retiring Partner’s Capital A/c Dr.
To Remaining Partner ‘s Capital A/c
(Being the amount of share of the retiring partner discharged)


Part – II (48 Marks)
Answer any four questions.

Previous Year Question Papers Solved ISC Accounts 2019 Class-12  

Question 2. [8]
(A) Meera Co. Ltd. invited applications of 50.000. equity shares of ₹ 10 each at a premium of ₹ 2 per share, payable as follows :
On Application on 1st May. 2017 ₹ 2
On Allotment on 1st July. 2017 ₹ 5 (including premium)
On 1st and Final Call on 1st October. 2017 ₹ 5
The Company received applications for 62,500 shares.
It was decided to :
(a) Refuse allotment to the applicants of 2,500 shares.
(b) Allot in full to the applicants of 10,000 shares.

(c) Allot the balance of the shares applied on a pro-rata basis among the other applicants.
(d) Utilize the excess application money in part payment of allotment money.
(e) Charge interest on calls-in-arrears, if any, @ 10% per annum.
All the money due w as received except from one shareholder to whom 200 shares had been allotted in full. The amount was due by him to the company even till the date of the Balance Sheet, which was 31st March, 2018.
The company charged interest on calls-in arrears from the shareholders from the date on which it was due till the Balance Sheet date. You are required to, for the year 2017-18.
(i) Prepare the Cash Book to record the above issue of shares.
(ii) Pass journal entries in the Journal Proper (including entries for interest on calls -in arrears).
(B) On 31st March, 2018, Vipul Ltd. had ? 30.00,000, 8% Debentures of ₹ 100 each outstanding. [4]

On 1st June, 2018, it purchased in the open market, 20,000 of its own debentures @ ₹ 102 per debenture and cancelled these debentures immediately.

On 31st December, 2018, the remaining debentures were purchased @ ₹ 98 per debenture for immediate cancellation.
You are required to pass necessary journal entries for the redemption of debentures. (Ignore interest on debentures and entries for provisions regarding Debenture Redemption Reserve and Debenture Redemption investment).
Answer 2:
isc accounts paper 2019 solved pdf
2019 accounts question paper isc

ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 3
Working Notes .
Calculation of Interest
No. of shares = 200
Amount due = 200 × 5 = ₹ 1,000
\text { Interest }=\frac{1000 \times 10 \times 6}{100 \times 12}
= ₹ 50
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 4
Question 3.
Mohit, Ali and John are partners in a firm, sharing profits and losses in the ratio of 3 : 1 : 1. Their Balance Sheet as at 31 st March, 2018, was as follows : [ 12]
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 5

Mohit retired on 1st April, 2018, subject to the following adjustments :
(a) Goodwill of the firm to be valued at ₹ 20,000.
(b) Mohit to take over the investments at the market value.
(c) 25% of the General Reserve to be transferred to Provision for Doubtful Debts and the balance to be distributed amongst all the partners.
(d) Creditors to be paid ₹ 3,000 less.
(e) Investment Fluctuation Fund not to be distributed. For this, it was decided that the remaining partners would compensate the retiring partner through their capital accounts.
(f) Mohit to be paid ₹ 20,000 immediately on retirement and the balance to be transferred to his loan account.
You are required to :
(i) Pass journal entries on the date of Mohit ‘s retirement.
(ii) Prepare the Balance Sheet of the reconstituted firm.
Answer 3:
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 6
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 7

ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 8
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 9
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 10

Question 4.
(A) Raina and Meena were partners in a firm sharing profits and losses equally. [8]
They dissolved their firm on 31st March, 2018.
On this date, the Balance Sheet of the firm, apart from realizable assets and outside liabilities showed the following:
Raina’s Capital ₹ 40,000 (Cr.)
Meena’s Capital ₹ 20,000 (Dr.)
Profit and Loss Account ₹ 10,000 (Dr.)
Raina’s Loan to the firm ₹ 15,000
Contingency Reserve ₹ 7,000
On the date of dissolution of the firm :

(a) Raina’s loan was repaid by the firm along with interest of ₹ 500.
(b) The dissolution expenses of ₹ 1,000 were paid by the firm on behalf of Raina who had to bear these expenses.
(c) An unrecorded asset of ₹ 2,000 was taken over by Meena while Raina discharged an unrecorded liability of ₹ 3,000.
(d) The dissolution resulted in a loss of ₹ 60,000 from the realization of assets and settlement of liabilities.
You are required to prepare :
(i) Partner’s Capital Accounts.
(ii) Raina’s Loan Account.

(B) Vinay, Usha and Punit are partners in a firm. They have been sharing profits and losses in the ratio of 3 : 4 : 1. [4]
Punit wants the profits to be shared equally amongst the partners. He further wants the change in profit sharing ratio to be applicable retrospectively for the last two years. Vinay and Usha have no objection to this. The profits for the last two years were ₹ 70,000 and ₹ 50,000. You are required to record the adjustment by means of a single journal entry. (Show the workings clearly).
Answer:
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 11
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 12
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 13
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 14
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 15
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 16

Question 5.
(A) Peter, Max and Som were partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 4:2:1. [4] Their fixed capital were ₹ 40,000, ₹ 30.000, respectively. Som was guaranteed a profit of ₹ 39,000 by the firm.
It was decided that any loss arising because of the guarantee would be shared by Peter and Max equally.
The trading profit of the firm for the year ended 31 st March, 2018, was ₹ 1,47,000.
You are required to prepare the Profit and Loss Appropriation Account for the year 2017-18, showing the distribution of profits.

(B) Aditi and Parul are partners in a firm with capitals of ₹ 35.000 each. They shared profits and losses in the ratio of 3 : 1. [8]
On 1st April, 2017, they admit Chanda into their partnership with l/5th share in the profits. Chanda brings in ₹ 40,000 as her capital and her share of goodwill in cash.
Her share of goodwill is calculated on the basis of her capital contribution and her share of profits in the firm.
At the time of Chanda ‘s admission :
(a) The firm had a Workman Compensation Reserve of ₹ 60.000 against which there was a claim of ₹ 20.000.
(b) Creditors of ₹ 8.000 were paid by Aditi privately for which she is not to be reimbursed.
(c) There was no change in the value of other assets and liabilities.
You are required to. on the date of Chanda’s admission :
(i) Calculate the good will of the firm. (Show the workings clearly).
(ii) Pass the necessary journal entries to record the above transactions.
Answer 5:
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 17
Working Notes:
Profit of Peter = ₹ 1,47,000 × 4/7 = ₹ 84,000
Profit of max = ₹ 1,47,000 × 2/7 = ₹ 42,000
Profit of som =  ₹ 1,47,000 × 1/7 =  ₹ 21,000
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 18
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 19
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 20

Working Notes:
Assuming the capital of Chanda = ₹ 35,000
(equal to Capital of both existing partners)
Calculation of Goodwill
Old Profit Sharing Ratio of Aditi and Parul = 3 : 1
New Profit Sharing Ratio = \frac{3}{5} : \frac{1}{5}=\frac{1}{5}
= 3 : 1 = 1
Sacrifice of Aditi = \frac{3}{4}-\frac{3}{5}=\frac{3}{20}
Sacrifice of Parul =  \frac{1}{4}-\frac{1}{5}=\frac{1}{20}
Gain of Chanda = 1/5
The amount of goodwill of Chanda = ₹ 5,000
Total Goodwill of the firm = 5/1 × 5,000 ₹ 25,000
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 21

Question 6. [12]
Ravi and Tiku are partners in a firm. According to their partnership deed :
(i) Interest on capital will be allowed @ 5% per annum.
(ii) Interest on drawings will be charged @ 4% per annum.
(iii) Each partner will be given a salary of ₹ 1,000 per month.
(iv) Partners will share profits and losses in the ratio of 2 : 1.
Following are the particulars of the capitals and drawings of the partners :
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 22
Ravi had taken a loan of ₹ 10,000 from the firm on which interest of ₹ 200 was due by him to the firm.
The accounts for the year 2017-18 showed that the firm had made a profit of ₹ 77,000 before taken into account any interest, partners’ salaries and manager’s salary of ₹ 18,000.
You are required to prepare :
(i) Profit and Loss Appropriation Account for the year 2017-18.
(ii) Partners’ Capital Accounts.
Answer 6:
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 23
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 24
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 25

Question 7. [12]
The trainee accountant of Rudra Ltd. drafted the following Balance Sheet. He did not prepare it according to the format prescribed as per schedule III of the Companies Act, 2013 . He also classified a few items incorrectly.
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 26
Foot note : The company had an authorized capital of 2,00,000 Equity shares of ₹ 10 each. You are required to prepare, as at 31st March, 2018:
(i) The Balance Sheet of Rudra Ltd. as per Schedule III of the Companies Act, 2013.
(ii) Notes to Accounts.
Answer 7:
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 27
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 28
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 29
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 30

Question 8. [12]
You are required to pass journal entries to record the following issue of debentures and to write off any capital losses.
(a) Zoom Ltd. issues 6,000, 12% Debentures of ₹ 100 each at par redeemable after 5 years also at par.
(b) Zola Ltd. issues 5,000, 13% Debentures of ₹ 100 each at a discount of 10% to be redeemed at par after 7 years.
(c) Zubic Ltd. issues 11% Debentures of the total face value of ₹12,00,000 at a premium of 5% to be redeemed at par after 6 years.
(d) Ruby Ltd. issues ₹ 5,00,000, 12% Debentures at a premium of 5% to be redeemed at 10% premium after 10 years.
(e) Emerald Ltd. issues 3,000, 9% Debentures of ₹ 100 each at a discount of 7% to be redeemed at a premium of 10% after 4 years.
Note: All the companies write off their capital losses in the year in which they occur.
Answer 8:
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 31
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 32
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 33
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 34
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 35
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 36

Note : Loss on issue A/c has been debited by ₹ 51.000. By grouping together the discount on issue ₹ 21,000 and premium on redemption ₹ 30,000.


Section – B
(20 Marks)
Answer any two questions

Solved Previous Year Question Papers  of Accounts 2019 for ISC Class-12  

Question 9.
(A) Mention any two commonly used tools for comparison of financial statements. [2]
(B) While preparing a Cash Flow Statement, identify the following transactions as belonging to Operating Activities, Investing Activities, Financing Activities, Cash and Cash Equivalents : [2]
(i) Bank overdraft repaid.
(ii) Purchase of Marketable Securities to be sold within 90 days.
(C) From the following data, prepare a Common Size Balance Sheet of Palms Ltd. as at 31st March, 2018. [6]
(All calculations up to two decimal places)
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 37
Answer 9:
(A)

(i) Ratios
(ii) Balance sheet
(iii) Cash flow statement

(B)

(i) Cash and cash Equivalent
(ii) Cash and Cash Equivalent

(C)
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 38

Question 10.
(A) Calculate the Gross Profit Ratio from the following information : [2]
Particulars
Opening Inventory ₹80,000
Closing Inventory ₹1,00,000
Revenue from Operations ₹9,00,000
Inventory Turnover Ratio 8 times
(B) From the following Statement of Profit and Loss of Gama Ltd. for the year 2017-18, calculate (up-to two decimal places): [8]
(i) Net Profit Ratio
(ii) Operating Profit Ratio
(iii) Current Ratio
(iv) Quick Ratio
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 39
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 40

Answer 10:
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 41
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 42
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 43

Question 11.
(A) Mention whether the following would result in inflow, outflow or no flow of cash : |2 ]
(i) Issue of fully paid Bonus Shares
(ii) Cash withdrawn from Bank
(B) From the following information and extracts of Balance Sheets of Pioneer Ltd. as at 31st March, 2017 and 31st March 2018, calculate for the year 2017-18.  [8]
(i) Cash from Operating Activities
(ii) Cash from Investing Activities
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 44
Note: Proposed dividends for the years 2016-17 and 2017-18 were ₹ 40,000 and ₹ 50,000 respectively.

Additional Information:
During the year 2017-18 :
(a) The company provided depreciation on Plant and Machinery amounting to ₹24.000.
(b) A machine had been condemned and scrapped.
(c) Interest of ₹12,000 paid on Debentures.
(d) Tax paid ₹50,000.
(e) Patents worth ₹ 30.000 were written off while some patents were sold for ₹ 75,000 at a profit of ₹ 5.000. No new patents were purchased.
(f) Dividend proposed in 2016-17 was approved by the shareholders and paid by the company.
Answer 11:
(A) (i) Cash no flow
(ii) Cash no flow
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 45
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 46
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 47
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 48


Section – C
(20 Marks)
Answer any two questions

ISC Accounts 2019 Class-12 Previous Year Question Papers Solved 

Question 12.
The spreadsheet below shows the payroll structure of Pluto Ltd.
ISC Accounts Question Paper 2019 Solved for Class 12 49
Based on the information give in the spreadsheet, write the formula for calculating each of the
following:
(a) Net Pay of EMP002 [2]
(b) Provident Fund (PF) amount of EMP004. [2]
(c) Income Tax (I TAX) of EMP003 [2]
(d) The total gross salary of all the employees. [2]
(e) The basic salary of EMP005 [2]
Answer 12:
(a) Net pay of EMP002 = G3 – H3 – 13 – J3
(b) Provident Fund amount of EMP004 = 10/100*(B5 + C5)
(c) Income Tax of EMP003 = G4* 10/100
(d) Total gross salary of all the employees = SUM (G2 : G6)
(e) The basic salary of EMP005 = G6 – C6 – D6 – E6 – F6

Question 13.
(a) List any two types of entries that are allowed in a worksheet. [2]
(b) You enter 40-10 in a cell. The worksheet does not display the difference 30 in the cell, instead it shows 40-10. What is the reason for this ? [2]
(c) Give the full form of DBMS. [2]
(d) Explain the term ‘Charts in MS Excel. [2]
(e) Write a shortcut key for each of the following [2]
(i) To minimize the worksheet
(ii) To redo an action.
Answer 13:
(a) Text, Numbers, Formulas
(b) Put + sign before 40 – 10 i.e., = 40 – 10. Without = sign, it understands the data as text.
(c) Database Management System.
(d) Chart is a visual representation of data in a worksheet showing the data along x-axis and y-axis.
(e) Ctrl + F9 keys
Ctrl + Y

Question 14.
(a)

(i) What is the option used to adjust the text within a cell ? [2]
(ii) Give the procedure to use this option.
(b) What is a unique key ? [2]
(c) State any two types of data based structures. [2]
(d) What is meant by a cell in a spreadsheet ? [2]
(e) State the steps involved in merging two cells in a spreadsheet. [2]
Answer 14:
(a)

(i) Wrap text

ii)  the procedure are as below :-

  •  Right click the cell in which text is to be wrapped.
  •  Click Format Cells option.
  •  In Format Cells dialog box. click Alignment tab
  •  Click Wrap text check box.
  •  Click OK.

(b) A unique key is a set of one or more than one fields of a table that uniquely identify a record in a database table. It can accept only one null value and it cannot have duplicate values.

(c) Relational database. Network database.

(d) A cell in a spreadsheet is an intersection of a column and row. It is represented by a combination of letter and numeral. For example B5 means, that the pointer is in column B and row number five.

(e)

(i) Select the cells which are to be merged.
(ii) Right click on the selected cells.
(iii) Click Format Cells option.
(iv) In Format Cells dialog box, click Alignment tab.
(v) Click Merge cells check box.
(vi) Click OK.

-: End of ISC Accounts 2019 Class-12 Solved Paper :-


Return to – ISC Class-12 Solved Previous Year Question Paper

Thanks

Please Share with Your Friends

Leave a comment
error: Content is protected !!