ISC Biotechnology Semester-2 Solved Specimen Paper 2022 Class-12

ISC Biotechnology Semester-2 Solved Specimen / Model / Sample Paper 2022 Class-12 for practice.  Step by step solutions of ISC Class-12 specimen model sample paper. During solutions of semester-2 Biotechnology specimen paper we explain with figure , graph, table whenever necessary so that student can achieve their goal in next upcoming exam of council .

ISC Biotechnology Semester-2 Solved Specimen / Model / Sample Paper 2022 Class-12

Board ISC
Class  12th (XII)
Subject Biotechnology
Topic Semester-2 ISC Specimen Paper Solved
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
session 2021-22
Question Type  Descriptive Type  (as prescribe by council)
Total question Total-13 with all parts (Sec A, B and C)
Max mark 35

Internal choices have been provided in one question in Section B and one question in Section C.

Warning :- before viewing solution view Question Paper

Solved Class-12 for practice Set of Biotechnology Semester-2 ISC Specimen Model Sample Paper 


SECTION A – 7 MARKS

Question 1:

(i) When plant cells without cell wall are used for culturing, it is called ___________ culture.

(ii) The phase of microbial growth kinetics in which there is no increase in the cell number but the cellular mass increases to some extent, is called __________ phase.

(iii) Write the full form of each of the following:

(a) EST

(b) STS

(iv) Which of the following important enzymes are used in disaggregation of animal cells?

(a) Trypsin and collagenase

(b) Tyrosine and collagenase

(c) Trypsin and collagen

(d) Tyrosine and collagen

(v) If the cells show stationary growth phases which are either G1 or G2 phases, what are the cells called?

(a) Starved at G1 and G2 phases

(b) Inhibited at G1 and G2 phases

(c) Arrested at G1 and G2 phases

(d) Cold treated at G1 and G2 phases

(vi) Assertion: Seedless watermelon can be produced by using culture technology.

Reason: Seedless fruits can be produced by culturing endosperm which is triploid in nature.

(a) Assertion and reason are true and reason is correct explanation for assertion.

(b) Assertion and reason are true but reason is not the correct explanation for assertion.

(c) Assertion is true but reason is false.

(d) Both assertion and reason are false.

Answer: 

(i) Protoplasts

(ii) update soon

(iii) (a) expressed sequence tag

(b) sequence-tagged site

(iv) update soon

(v) update soon

(vi) update soon


SECTION B – 16 MARKS

Answer the following questions briefly.

Question 2 :

Name and briefly explain the method used to sterilize vitamins that are used in preparing culture medium.

Answer: Vitamins can be sterilize by the method of autoclaving. For this a concentrated stock solution is required to be prepared followed by fitration and subsequent addition in sterile medium at the temperature of growth (or room temperature).

Question 3 :

(i) Discuss any two applications of microbial culture technology.

OR

(ii) Discuss any two applications of animal cell culture technology.

Answer: (i) The most ancient use of microbial cultures is for the production of fermented foods such as curd and cheese where the whole bacteria are used as starter cultures. The whole microorganisms are also used for preparations such as bacterial vaccines, e.g. vaccines for typhoid and tuberculosis.

Question 4:

Give one difference between each of the following:

(i) Chemostat and thermostat

(ii) Batch culture and continuous culture

Answer: 

(i) The main difference between chemostat and turbidostat is that in chemostat, a constant chemical environment is maintained whereas, in turbidostat, a constant turbidity is maintained. Chemostat and turbidostat are two types of continuous cultures, which are open systems.

(ii) The key difference between batch culture and continuous culture is that batch culture is a technique used to grow microorganisms under limited nutrient availability in a closed system while continuous culture is a technique used to grow microorganisms under optimum and continual supply of nutrients in an open system in industries.

Question 5:

What is the difference between macronutrients and micronutrients? Explain the importance of each of the two.

Answer:Macronutrients are the nutrients your body needs in larger amounts, namely carbohydrates, protein, and fat. These provide your body with energy, or calories. Micronutrients are the nutrients your body needs in smaller amounts, which are commonly referred to as vitamins and minerals.

Question 6:

Give any two disadvantages of enzymatic disaggregation.

Answer: Disaggregation by trypsin may damage some cells (e.g. epithelial cells) or it may be almost ineffective for certain tissues (e.g. fibrous connective tissue). Hence other enzymes are also in use for dissociation of cells.

Question 7:

Briefly explain androgenesis.

Answer: Androgenesis is a form of quasi-sexual reproduction in which a male is the sole source of the nuclear genetic material in the embryo. Two types of androgenesis occur in nature. Under the first type, females produce eggs without a nucleus and the embryo develops from the male gamete following fertilization.

Question 8:

Write the full form of each of the following and mention their importance.

(i) BLAST

(ii) FASTA

Answer: 

(i) BLAST (basic local alignment search tool) is an algorithm and program for comparing primary biological sequence information, such as the amino-acid sequences of proteins or the nucleotides of DNA and/or RNA sequences.

(ii) FASTA stands for fast-all” or “FastA”  FASTA is another sequence alignment tool which is used to search similarities between sequences of DNA and proteins.

Question 9:

What is bioinformatics? Mention any one significance of bioinformatics.

Answer: Bioinformatics tools aid in comparing, analyzing and interpreting genetic and genomic data and more generally in the understanding of evolutionary aspects of molecular biology. At a more integrative level, it helps analyze and catalogue the biological pathways and networks that are an important part of systems biology.


SECTION C – 12 MARKS

Question 10:

Study Figure 1 carefully and answer the questions that follow:

biotechnology sem 2 specimen paper

(i) Identify the parts labelled “A”, “B” and “C”.

(ii) Mention the role of the labelled parts “A”, “B” and “C” in the fermenter.

Answer: Update soon

Question 11:

Read the passage given below and answer the questions that follow:

Based on the cell culture technology, some researchers performed an experiment. They used the direct counting method to count the number of cells and tested their viability followed by the culturing process.

(i) Name the device used for the direct counting method.

(ii) Which method would have been used to check the viability of cells? Briefly explain its process.

(iii) Name the culture medium they might have used to culture the plant cell.

Answer: Update soon

Question 12:

(a) Discuss the components of a proper culture medium for plant culture.

OR

(b) Discuss the types of culture media used to culture the microbes.

Answer: 

(b) These are classified into six types: (1) Basal media, (2) Enriched media, (3) Selective (4) Indicator media, (5) Transport media, and (6) Storage media. 1. BASAL MEDIA. Basal media are those that may be used for growth (culture) of bacteria that do not need enrichment of the media.

Question 13:

Discuss any three major objectives of HGP.

Answer: Update soon


Return to:-  Specimen Paper Semester-2 ISC 2022 Class-12 Descriptive Type

thanks

Please share with your ICSE friends

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

You might also like
Leave a comment