Language of Chemistry Exe-1C MCQs Chemistry Class-9 ICSE Selina Publishers

Language of Chemistry Exe-1C MCQs Chemistry Class-9 ICSE Selina Publishers Solutions Chapter-1. Step By Step ICSE Selina Concise Solutions of Chapter-1 Language of Chemistry with All Exercise including MCQs, Very Short Answer Type, Short Answer Type, Long Answer Type, Numerical and Structured/Application Questions Solved . Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Language of Chemistry Exe-1C MCQs Chemistry Class-9 ICSE Concise Selina Publishers

Board ICSE
Publications Selina Publication
Subject Chemistry
Class 9th
Chapter-1 Language of Chemistry
Book Name Concise
Topics Solution of Exercise – (1C) MCQs
Academic Session 2023-2024

A. Exercise – (1C) MCQs 

Language of Chemistry Class-9 Chemistry Concise Solutions  

Page 19

Question 1. Choose the correct answer from the options given below.

1. Modern atomic symbols are based on the method proposed by

(i) Bohr

(ii) Dalton

(iii) Berzelius

(iv) Alchemist

Answer:

(iii) Berzelius

2. The number of carbon atoms in a hydrogen carbonate radical is

(i) One

(ii) Two

(iii) Three

(iv) Four

Answer:

(i) One

3. The formula of iron (III) sulphate is

(i) Fe3SO4

(ii) Fe (SO4)3

(iii) Fe2 (SO4)3

(iv) FeSO4

Answer:

(iii) Fe2 (SO4)3

4. In water, the hydrogen-to-oxygen mass ratio is

(i) 1: 8

(ii) 1: 16

(iii) 1: 32

(iv) 1: 64

Answer:

(i) 1: 8

5. The formula of sodium carbonate is Na2CO3 and that of calcium hydrogen carbonate is

(i) CaHCO3

(ii) Ca (HCO3)2

(iii). Ca2HCO3

(iv). Ca (HCO3)3

Answer:

(ii) Ca (HCO3)2

6. The correct atomic symbols for carbon, calcium, copper and cadmium respectively are:

(i) Ca, C, Cu, Cd

(ii) Ca, C, CO, Cd

(iii) C, Ca, Cu, Cd

(iv) Ca, Cl, Co, Cd

Answer:

(iii) C, Ca, Cu, Cd

7. Hydrargyrum is the Latin name of:

(i) Gold

(ii) Silver

(iii) Mercury

(iv) Platinum

Answer:

(iii) Mercury

8. In Zn3(PO4)2, the valency of Zn and Phosphate respectively is:

(i) 3 and 2

(ii) 2 and 6

(iii) 4 and 6

(iv) 2 and 3

Answer:

(iv) 2 and 3

9. In Ca3(PO4)x, the value of x is:

(i) 1

(ii) 2

(iii) 3

(iv) 4

Answer:

(ii) 2

10. In C2H4, the valency of carbon is:

(i) 2

(ii) 1

(iii) 4

(iv) 3

Answer:

(iii) 4

—  : End of Language of Chemistry Exe-1C MCQs Answer Class-9 ICSE Chemistry Solutions :–

Return to  Return to Concise Selina ICSE Chemistry Class-9 

Thanks

Please share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.