Macbeth Act 2 Scene 4: ISC Workbook Questions Answers

Macbeth Act 2 Scene 4: ISC Workbook Questions Answers of All type. You can get Answers of Context Questions. All the solutions has been fully adopted with council prescribe guideline. These question are short answer type. Visit official website CISCE for detail information about ISC Board Class-11/12 English.

Macbeth Act 2 Scene 4 ISC Workbook Questions Answers

Macbeth Act 2 Scene 4: ISC Workbook Questions Answers

Board ISC
Publishers  Evergreen Publications
Subject English
Class 11 / 12
Book Name Macbeth (Workbook )
Session  2023-24
Topics Solutions of Act-2, Scene-4
Question Type Short Ans of Context Questions

Macbeth Act 2 Scene 4

 ISC Workbook Short Questions Answers / Solutions of Context

Read the extracts given below and answer the questions that follow:

Old Man: Threescore … …. ….  former knowings
Question: 1.  Who is the Old Man speaking to? How does the person spoken to describe the night?

Answer: Ross is speaking to The Old Man. He describes the night as unnatural and troubled, with the darkness

Question: 2. What unnatural phenomena does the Old Man go on to describe that occurred? 

Answer: He describes  Firstly, a falcon, which was flying high, was killed by a mousing owl. and Second, Duncan’s horses, which were known for their beauty and speed, turned wild, broke their stalls, and acted as if they were at war with mankind.

Question: 3. What does the person spoken to relate about another unnatural thing that occurred?

Answer: Ross co-relates  Duncan’s horses deed uncommon: as they ate each other.caused amazed him.

Question: 4. What do all these prodigies indicate?

Answer:  something wrong and unnatural happened. They describe a disturbance in the nature resulting unnatural act

Question: 5. Who enters the scene while the conversation is going on? What information does the person bring?

Answer: During conversation Macduff enters the scene and brings the information that servants Macbeth killed are suspected of committing the crime, indicating that Macbeth might have been responsible for the murder.


Read the extracts given below and answer the questions that follow:

Macduff: He is already  ….  …..   …  go to Fife.

Question: 1. Who is ‘he’? What does the word ‘invested’ mean? Why does Macduff want to go to Fife? Why does he have no intention to go to Scone?

Answer: Here ‘He’ refers to Macbeth. While meaning of ‘invested’ be formally given a title or role, in this case, the kingship.

Macduff wants to go to Fife, , domain,  ensure its safety and to distance himself from the events at Scone. He is unwilling to go to Scone as he  suspects Macbeth’s involvement in murder.

Question: 2. What is Macduff’s reaction and what figure of speech does he use on hearing that Ross intends to go to Scone?

Answer: He reacted to Ross’s intention to go to Scone is one of caution and skepticism. He says, “Well, may you see things well done there. Adieu, Lest our old robes sit easier than our new!” This is a figure of speech implying that he hopes Ross finds things in order at Scone, but also subtly suggesting that the change in leadership (new robes) might not be as comfortable or right as the old (old robes).

Question: 3. What can we guage about the character of Macduff in the scene?

Answer:  character shown of Macduff’s to be cautious, and loyal to the rightful rule. He is not easily swayed by the new power dynamics and shows a clear intention to distance himself from the suspicious events as Macbeth’s  power of rising.

Question: 4. Who does the Old Man bless at the end of the scene? What do we notice in the tone of his voice?

Answer:  Old Man blesses Ross and all those who would turn bad into good and enemies into friends. His tone is one of hope and goodwill,

Question: 5. How does the imagery of darkness play a predominant role in the play? 

Answer:  a predominant role in the play, symbolizing evil, deceit, and the unnatural. In this scene, Ross describes how “dark night strangles the travelling lamp,” referring to the unnatural darkness that has fallen during the day, reflecting the unnatural acts

Question: 6 .What is the importance of the scene in the play?

This scene is important as it sets the stage for the ensuing chaos and tragedy following Duncan’s murder, and the suspicion towards Macbeth’s sudden rise to power.

— : end of Macbeth Act 2 Scene 4: ISC Workbook Questions Answers of All type. Context Questions. : —

Return to :-  Macbeth Workbook Solutions: Act Wise Scene Wise for ISC Class 11/12

Please share with your ISC friends if helpful

Thanks for reading

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.