Matter Class-6th Goyal Brothers Physics Solutions Ch-1

 Matter Class-6th Goyal Brothers Physics Solutions Chapter-1. We Provide Step by Step Answers of Objective, True False , Fill in the blanks, Match the following , Study Questions of Chapter- 1 , Matter . Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-6.

Matter Class-6th Goyal Brothers

Physics Solutions Chapter-1

Board ICSE
Class 6th
Subject Physics
Book Name Goyal Brothers
Theme-1 Matter
Unit-1 Matter
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

Physics Solutions Chapter-1

A. Fill in the blanks :

  1. Liquids are practically _incompressible_.
  2. Gases do have _weight_.
  3. _Vaccum_ is not matter.
  4. Gases do not have any _free_ surface.
  5. _Molecules_ are the building blocks of all material.

B. Statement given below are incorrect. write the correct correct statement:

1. A solid has only one free surface.

Correct Statement: A liquid has only one free surface.

2. A liquid does not have a definite volume.

Correct Statement: A liquid have a definite volume.

3. Gases are not compressible.

Correct Statement: Liquids are not compressible.

4. In case of solids, the intermolecular forces are almost negligible.

Correct Statement: In case of solids, the intermolecular forces are maximum.

5. Love, hatred and suspicion are examples of matter.

Correct Statement: Love, hatred and suspicion are examples of emotions.

C. Match the statement in Column A with those in Column B:

Column A

Column B

1. The smallest particle of matter that is capable of independent existence.

(a) matter

2. The states of matter that are not compressible.

(b) intermolecular space

3. A thing Which occupies space and has mass.

(c) solid

4. A state of matter that can have any number of free surfaces.

(d) molecule

5. Spaces between molecules of matter.

(e) solid and liquid

Answer:

Column A Column B

1. The smallest particle of matter that is capable of independent existence.

(d) molecule

2. The states of matter that are not compressible.

(e) solid and liquid

3. A thing Which occupies space and has mass.

(a) matter

4. A state of matter that can have any number of free surfaces.

(c) solid

5. Spaces between molecules of matter.

(b) intermolecular space

D. Write ‘True’ or ‘False’ for the following statements :

  1. The molecules of solid are very tightly packed. [T]
  2. Gases have neither definite shape nor definite volume. [T]
  3. Vacuum is not matter. [T]
  4. Intermolecular spaces are minimum in case of oxygen gas. [F]
  5. In liquids, interchange of positions of molecules is not possible. [F]

E. Tick (√) the most appropriate answer.

1. Gases have :

(a) infinite number of free surfaces

(b) only one free surface

(c) two free surfaces

(d) no free surface

Ans: (d) no free surface

2. Intermolecular forces are maximum in case of :

(a) silver

(b) alcohol

(c) water

(d) oxygen

Ans: (a) silver

3. Which of the following is not a liquid :

(a) ice

(b) alcohol

(c) milk

(d) water

Ans: (a) ice

4. Solids do not flow but can be :

(a) compressed

(b) not kept in a container

(c) heaped

(d) liquified

Ans: (c) heaped

5. The state of matter which can be easily compressed is :

(a) solid

(b) liquid

(c) gas

(d) both (b) and (c)

Ans: (c) gas

STUDY QUESTIONS

Question 1.

(a) Define matter. Name its three states with one example each.

(b)What is matter comprised of ? Explain briefly.

Answer: 

(a) Anything that has mass and occupies space is called matter. A matter is made up of tiny particles called atoms.

The three states of matter are

  • (a) Solids – it has a definite shape and volume. Example – wood, iron, ice etc.
  • (b) Liquid – it has a definite volume but not definite shape. Example – water, milk, oil etc.
  • (c) Gases – it neither has definite shape nor a definite volume. Example – air, hydrogen, oxygen etc

(b) The matter is comprised of molecules. Further molecules are made up of atoms. Therefore, atoms and molecules are the building blocks of all matter.

Question 2

(a) Define liquid.

(b) Explain why liquids can flow but are not compressible.

Answer: 

(a) Liquid is one of the three principle states of matter. In its characteristics, a liquid is intermediate between a gas and a solid, the other two principle states. Like gases, liquids can flow and take on the shape of the container in which they are placed—characteristics not found in solids.

(b) Liquids can flow but are not compressible because the particles are packed close together. Liquids are incompressible, but gases are readily compressible.

Question 3.

(a) What is gas? Give two examples.

(b) Distinguish between solid, liquid and gas on the basis of free surfaces.

Answer: 

(a) Gas is a state of matter which has only definite mass but no definite shape and volume. It takes up the shape of the container. e.g. — Carbon dioxide, oxygen, etc.

(b) Solids can have any number of free surfaces.

Liquids have only one free surface.

Gases have no free surface.

Question 4. Why do gases have no definite shape or volume?

Answer: Gases do not have a definite shape or volume because the molecules in gases are very loosely packed, they have large intermolecular spaces and hence they move around. The force of attraction between molecules is also very less, as a result gases acquire any shape or any volume.

Question 5. Find the odd one out of :

Table, Vacuum, Chalk, Chair and stone

Answer: 

Question 6. Distinguish between the properties of a solid, a liquid and a gas with respect to:

(a) intermolecular forces

(b) intermolecular spaces

(c) how to contain them

(d) compressibility

(e) position of molecules with respect to each other

Answer:

Sl.No.

Characteristics

Solid

Liquid

Gas

1.

intermolecular forces

solid has very strong intermolecular force.

liquid has less intermolecular force as compared to solid

Gases have negligible intermolecular force.

2.

intermolecular spaces

very small

small but more than solid

very large

3.

how to contain them

Solid does not need a vessel to contain them

liquid needs a vessel to contain them

Gas needs a vessel to contain them

4.

compressibility

can not be compressed

slightly compressed

easily compressed

5.

position of molecules with respect to each other

In solid position of molecules are fixed

position of molecules in liquids are not fixed

In gases position of molecules are not fixed, it can freely move in all direction.

 

— : end of Matter Class-6th Goyal Brothers Physics Solutions Chapter-1 :–-

Return to- ICSE Class -6 Goyal Brothers Physics Solutions

Thanks

Please share with your friends if you find it useful

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.