MCQ Excretory System Class-10 for ICSE Biology Sem-2 Sec-A

MCQ Excretory System Class-10 for ICSE Biology Sem-2 of 2021-22 session . These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming Sem-2 exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10 Biology.

MCQ Excretory System Class-10 for ICSE Biology Sem-2 Sec-A

MCQ Excretory System Class-10

Board ICSE
Class 10th (X)
Subject Biology
Chapter Excretory System
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Bifurcated Sem-2  Sec-A
Topic MCQ / Objective Type Question

Sec-A Sem-2 ICSE Class-10 Biology MCQ Type Questions of Excretory System

1. The major excretory product in human beings is:

  1. Urea
  2. Ammonia
  3. Uric acid
  4. Ammonium chloride

Answer 1. Urea

2. The nephron in human beings are part of the system for

  1. Respiration
  2. Nutrition
  3. Excretion
  4. Circulation

Answer 3. Excretion

3. The Blood is purified in ___________.

  1. Kidney
  2. Lungs
  3. Heart
  4. Intestine

Answer 1. Kidney

4. The excretory product of earthworm is

  1. only Ammonia and Uric acid
  2. only Urea and Amino acid
  3. only Amino acid
  4. Ammonia, Urea and traces of creatinine

Answer 4. Ammonia, Urea and traces of creatinine

5. The kidneys in human beings are a part of the system for

  1. excretion
  2. nutrition
  3. respiration
  4. transportation

Answer 4. Transportation

6. The number of uriniferous tubules in each kidney of man is

  1. About 10,000
  2. About 5,000
  3. Numerous
  4. About 1.0*106

Answer 4. About 1.0*106

7. Conversion of excess of amino acids into urea is done in

  1. Lungs
  2. Large intestine
  3. Liver
  4. Cloaca

Answer 3 Liver

8. Columns of Bertin are found in

  1. Testes
  2. Ovaries
  3. Kidney
  4. Liver

Answer 3. Kidney

9. Man is

  1. Ammonotelic
  2. Ureotelic
  3. Uricotelic
  4. None of the above

Answer 2. Ureotelic

10. The yellow colour of urine is due to

  1. Uric acid
  2. Urea
  3. Urochrome
  4. Melanin

Answer 3. Urochrome

11. ______ is considered as the basic functional unit of the human kidney

  1. Exon
  2. Nephron
  3. Cilia
  4. Neuron

Answer 2. Nephron

12. The Krebs-Henseleit cycle is a sequence of biochemical reactions that take place in _______

  1. Brain
  2. Liver
  3. Urinary bladder
  4. Lungs

Answer 2. Liver

13. Bowman capsule is located in _______

  1. Cortex
  2. Henle’s loop
  3. Bladder
  4. None of the above

Answer 1. Cortex

14. The __________ is the point where two or three major renal calyces join together.

  1. Renal pelvis
  2. Urethra
  3. Bowman’s capsule
  4. None of the above

Answer 1. Renal pelvis

15. Which of the followings is the largest exocrine gland in human body?

  1. Pancreas
  2. Liver
  3. Gall bladder
  4. Thyroid

Answer 2. Liver

16. Kidneys are helping to maintain pH balance by which of the following?

  1. Adding hydrogen ions to filtrate
  2. Removal of hydrogen ions from blood
  3. Dissolving calcium and sodium ions in blood
  4. Removing carbonate ions from blood

Answer 2. Removal of hydrogen ions from blood

17. Which is NOT a part of the urinary system? 

  1. Urinary bladder
  2. Ureter
  3. Bronchi
  4. Urethra

Answer 3. Bronchi

18. Malpighian body is present in

  1. Skin
  2. Kidney
  3. Testes
  4. Ovaries

Answer 2. Kidney

19. Certain carbonates and phosphates are removed by

  1. Skin
  2. Liver
  3. Kidneys
  4. None of the above

Answer 4. None of the above

20. The retroperitoneal kidney is

  1. Kidney of fish
  2. Kidney covered by peritoneum on ventral side
  3. Kidney covered by peritoneum on dorsal side
  4. Kidney uncovered by peritoneum on either side

Answer 2. Kidney covered by peritoneum on ventral side

21. Nitrogenous wastes excreted through urine in humans is 

  1. Trimethylamine oxide
  2. Ammonia
  3. Uric Acid
  4. Urea

Answer 4. Urea

22. __________ is a distensible, hollow, muscular sac located in the pelvis, just behind the pubic bone.

  1. Bowman’s capsule
  2. Urinary bladder
  3. Ureter
  4. None of the above

Answer 2. Urinary bladder

23. The _______ synthesizes most of the excretory compound in humans and is eliminated through ________

  1. Liver, Urine
  2. Kidneys, Urine
  3. Liver, Bile juice
  4. None of the above

Answer 1. Liver, Urine

24. _______ is responsible for the recovery of water and sodium chloride from the urine.

  1. Bowman’s capsule
  2. Ureter
  3. Loop of Henle
  4. None of the above

Answer 3. Loop of Henle

25. In which part of the excretory system of the human body urine is it stored before passing urine?

  1. Urinary bladder
  2. Ureter
  3. Bowman’s Capsule
  4. Urethra

Answer 1. Urinary bladder

26. Main excretory product in birds and reptiles is

  1. Urea
  2. Uric acid
  3. Ammonia
  4. Guanine

Answer 2. Uric acid

27. The filtration slits are formed in the Bowman’s capsule by:

  1. Henle loop
  2. Glomerular blood vessel
  3. Podocytes
  4. Nerve endings

Answer 2. Podocytes

28. The ________ are kidney tissues that are shaped like cones.

  1. Renal pyramids
  2. Renal pelvis
  3. Renal calculi
  4. Renal vasculitis

Answer 1. Renal pyramids

29. ________ are cells present in the Bowman capsule that wrap around the capillaries of the glomerulus.

  1. Zymogenic cells
  2. Enterochromaffin-like cells
  3. Parietal cells
  4. Podocytes

Answer 4. Podocytes

30. ___________ is a condition characterized by the presence of red blood cells in the urine

  1. Haematoma
  2. Haematuria
  3. Haematemesis
  4. None of the above

Answer 2. Haematuria

31. Deamination is the first step in urea formation. It means the

  1. Reduction of ammonia
  2. Oxidation of ammonia
  3. Addition of amino group to a nonamino organic molecule
  4. Removal of amino group from an amino acid

Answer 4. Removal of amino group from an amino acid

32. The kidneys not only remove the waste products from the blood but also play a very important role in maintaining

  1. Equilibrium of the body
  2. Temperature of the body
  3. Constant composition of the blood irrespective of the nature of the food or fluid intake
  4. Blood pressure constant

Answer 3. Constant composition of the blood irrespective of the nature of the food or fluid intake

33. The glomerular afferent arteriole has a pressure of

  1. + 120 mm Hg
  2. -120 mm Hg
  3. + 95 mm Hg
  4. +75 mm Hg

Answer 4. +75 mm Hg

34. The pH of fresh urine is about

  1. 1
  2. 0
  3. 4
  4. 9

Answer 2. 0

35. Glycosuria is the term used for

  1. Loss of glucose in the urine
  2. Loss of blood in the urine
  3. Loss of salts in the urine
  4. None of these

Answer 1. Loss of glucose in the urine

36. Haematuria is the disorder involving

  1. The loss of blood through the urine
  2. Loss of haemoglobin in R.B.C.
  3. Loss of glucose in urine
  4. The increase in concentration blood urea

Answer 1. The loss of blood through the urine

37. Uraemia is an excretory disorder in which

  1. The tubules of kidney reabsorb urea in large amount
  2. Concentration of urea goes high in the blood because the tubules are not able to remove it from the blood
  3. Urea is produced in excess in the body
  4. None of these

Answer 2. Concentration of urea goes high in the blood because the tubules are not able to remove it from the blood

38. Juxtra Glomerular apparatus is a part of which of the following cell in mammals?

  1. Oocyte
  2. Myocyte
  3. Neuron
  4. Nephron

Answer 4. Nephron

39. What amongst the following is responsible for formation of stone in human kidney?

  1. Calcium acetate
  2. Calcium oxalate
  3. Sodium acetate
  4. Sodium Benzoate

Answer 2. Calcium oxalate

40. A notch present on the mesial side of kidney is known as

  1. Ureter
  2. Pelvis
  3. Hilus
  4. Pyramid

Answer 3. Hilus

–: End of Excretory System MCQ Type Question  :-

-: also visit :-

Please share with your ICSE friends if it is helpful

Thanks

You might also like
Show Comments (4)