MCQ Microbes in Human Welfare for ISC Class 12 Biology

MCQ Microbes in Human Welfare for ISC Class 12 Biology. These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ISC Board Class-12 Biology.

MCQ Type Question Microbes in Human Welfare for ISC Class 12 Biology

Board ISC
Class  12th (XII)
Subject Biology
Chapter
Name
Microbes in Human Welfare
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
bifurcated
pattern
Semester-1
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

 ISC Class 12 Biology MCQ Type Question Microbes in Human Welfare 

Advertisement

Question 1: Secondary sewage treatment is mainly a

(a) Biological process

(b) Chemical process

(c) Mechanical process

(d) Physical process

Answer: (a) Biological process

Question 2: The vitamin whose content increases following the conversion of milk into curd by lactic acid bacteria is

(a) vitamin B12

(b) vitamin E.

(c) vitamin D

(d) vitamin C

Answer: (a) vitamin B12

Question 3: Waste water treatment generates a large quantity of sludge, which can be treated by:

(a) digesters
(b) activated sludge
(c) chemicals
(d) oxidation pond.

Answer: (d) oxidation pond.

Question 4: Methanogenic bacteria are not found in:

(a) rumen of cattle
(b) gobar gas plant
(c) bottom of water logged paddy fields
(d) activated sludge.

Answer: (d) activated sludge.

Question 5 : A nitrogen fixing microbe associated with the fern Azolla in rice fields is

(a) Frankia
(b) Rhizobium
(c) Spirulina
(d) Anabaena

Answer: (d) Anabaena

Question 6: Azolla pinnata has been found to be an important biofertiliser for paddy crops. This quality is due to the presence of

(a) N2 fixing bacteria
(b) N2 fixing cyanobacteria
(c) mycorrhizae
(d) all of these

Answer: (b) N2 fixing cyanobacteria

Question 7: High biological oxygen demand in a water body means ________

(a) Water is not polluted

(b) Water is polluted

(c) Waterbody contains lots of lifeforms

(d) None of the above

Answer: (b) Water is polluted

Question 8: The guts of various ruminants contain _________

(a) Acidophiles

(b) Halophiles

(c) Methanogens

(d) All of the above

Answer: (c) Methanogens

Question 9: The primary treatment of waste water involves the removal of 

(a) dissolved impurities
(b) stable particles
(c) toxic substances
(d) harmful bacteria.

Answer: (b) stable particles

Question 10:  Which one of the following is not a nitrogenfixing organism?

(a) Anabaena
(b) Nostoc
(c) Azotobacter
(d) Pseudomonas

Answer: (d) Pseudomonas

Question 11:  Which of the following is widely used as a successful biofertiliser in Indian rice field ?

(a) Rhizobium
(b) Acacia arabica
(c) Acalypha indica
(d) Azolla pinnata

Answer: (d) Azolla pinnata

Question 12: Which of the following options incldes biofertilscrs ?

(a) cowdung manure and farmyard waste
(b) A quick growing crop ploughed back into the field
(c) Nostoc, Oscillatoria
(d) All of these

Answer: (c) Nostoc, Oscillatoria

Question 13: Streptomycin is produced by:

(a) By Streptomyces Scoleus
(b) By Streptomyces fradiae
(c) By Streptomyces venezueleae
(d) By Streptomyces griseus

Answer: (d) By Streptomyces griseus

Question 14: Antibiotics are:

(a) Medicines
(b) Toxin
(c) Plants
(d) Syrups

Answer: (a) Medicines

Question 15: Which of the following microbes are used for the commercial production of citric acid?

(a) Xanthomonas citri

(b) Asparagine

(c) Asparagus

(d) Aspergillus

Answer: (d) Aspergillus

Question 16:  Saccharomyces cerevisiae is used primarily for

(a) Baking

(b) Bleaching

(c) Biofuel

(d) None of the above

Answer: (a) Baking

Question 17:  BOD of waste water is estimated by measuring the amount of 

(a) total organic matter
(b) biodegradable organic matter
(c) oxygen evolution
(d) oxygen consumption.

Answer: (d) oxygen consumption.

Question 18:  Which of the following is a non-symbiotic biofertiliser ?

(a) VAM
(b) Azotobacter
(c) Anabaena
(d) Rhizobium

Answer: (b) Azotobacter

Question 19: Nitrogen fixation in root nodules of Alnus is brought about by

(a) Frankia
(b) Azorhizobium
(c) Bradyrhizobium
(d) Clostridium

Answer: (a) Frankia

Question 20: Wastewater treatment generates a large quantity of sludge, which can be treated by

(a) anaerobic digesters
(b) floe
(c) chemicals
(d) oxidation pond

Answer: (a) anaerobic digesters

Question 21: Methanogenic bacteria are not found in

(a) rumen of cattle
(b) gobar gas plant
(c) bottom of water-logged paddy field
(d) activated sludge

Answer: (d) activated sludge

Question 22: Example of a natural insect repellant

(a) Citronella oil

(b) Coconut oil

(c) Linseed oil

(d) None of the above

Answer: (a) Citronella oil

Question 23: Why is wine distilled?

(a) To reduce toxicity

(b) To enable fermentation

(c) To prevent spoilage

(d) To increase the alcohol percentage

Answer: (c) To prevent spoilage

Question 24: Which of the following is used as a substrate for alcohol fermentation?

(a) Maize

(b) Barley

(c) Sucrose

(d) None of the above

Answer: (c) Sucrose

Question 25: The primary treatment of wastewater involves the removal of

(a) dissolved impurities
(b) stable particles
(c) toxic substances
(d) harmful bacteria

Answer: (b) stable particles

Question 26: Which one of the following alcoholic drinks is produced without distillation ?

(a) Wine
(b) Whisky
(c) Rum
(d) Brandy

Answer: (a) Wine

Question 27: The free-living fungus Trichoderma can be used for

(a) killing insects
(b) biological control of plant diseases
(c) controlling butterfly caterpillars
(d) producing antibiotics

Answer: (b) biological control of plant diseases

Question 28: Mycorrhiza does not help the host plant in

(a) enhancing its phosphorus uptake capacity
(b) increasing its tolerance to drought
(c) enhancing its resistance to root pathogens
(d) increasing its resistance to insects

Answer: (d) increasing its resistance to insects

Question 29: A free-living aerobic and non-photosynthetic nitrogen fixing bacterium is:

(a) Anabaena
(b) Clostridium
(c) Azotobactor
(d) Rhizobium

Answer: (c) Azotobactor

Question 30:  For retting of jute, the fermenting microbe is:

(a) Methanophilic bacteria
(b) Butyric acid bacteria
(c) Helicobactor pylon
(d) Streptococcus lactin

Answer: (b) Butyric acid bacteria

Question 31:  Antibiotics are the most effective on:

(a) Bacteria

(b) Virus

(c) Fungi

(d) None of the above

Answer: (a) Bacteria

Question 32:  Which of the following microbes is a proteinacious infectious agent ?

(a) Fungi
(b) Prions
(c) Bacteria
(d) Protozoa

Answer: (b) Prions

Question 33: The nutritive medium for growing bacteria and many fungi in laboratory is called

(a) growth media
(b) suspension media
(c) culture media
(d) colonial media

Answer: (c) culture media

Question 34:  The inoculum is added to the fresh milk in order to convert milk into curd, the term ‘inoculum’ here refers to

(a) a starter rich in vitami Bp
(b) a starter rich in proteins
(c) a starter containing milions of LAB
(d) an aerobic digester

Answer: (c) a starter containing milions of LAB

Question 35:  Which one of the following alcoholic drinks is produced without distillation? 

(a) Wine
(b) Whisky
(c) Rum
(d) Brandy

Answer: (a) Wine

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment