ML Aggarwal Expansions MCQs Class 9 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Expansions MCQs Class 9 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Expansion MCQs as council prescribe guideline for upcoming exam. Visit official website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

ML Aggarwal Expansions MCQs Class 9 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Subject Maths
Class 9th
Chapter-3 Expansions
Topics Solution of MCQs
Edition 2024-2025

Solution of MCQs on Expansion

ML Aggarwal Expansions MCQs Class 9 ICSE Maths Solutions

Question 1. If x + 1/x = 2, then x2 + 1/x2 is equal to

(a) 4

(b) 2

(c) 0

(d) None of these

Answer : (b) 2

Hint:

x + 1/x = 2

Or, (x + 1/x)2 = 22

Or, x2 + 1/x2 + 2 = 4

Or, x2 + 1/x2 = 2

Question 2. If x2 + y2 = 9 and xy = 8, then x + y is equal to

(a) 25

(b) 5

(c) -5

(d) ± 5

Answer : (d) ± 5

Hint:

x2 + y2 = 9, xy = 8

Or, x2 + y2 + 2xy = 9 + 2xy

Or, (x2 + y)2 = 9 + 2 × 8

Or, x + y = √25 = ± 5

Question 3. (102)2 – (98)2 is equal to

(a) 200

(b) 400

(c) 600

(d) 800

Answer : (d) 800

Hint:

(102)2 – (98)2 = (102 + 98) (102 – 98) = 200 × 4 = 800

Question 4. 96 × 104 is equal to

(a) 9984

(b) 9974

(c) 9964

(d) None of these

Answer : (a) 9984

Hint:

96 × 104 = (100 – 4) (100 + 4) = 1002 – 42 = 10000 – 16

= 9984


Expansions MCQs Chapter 3

ML Aggarwal Class 9 ICSE Maths Solutions

Page 86

Question 5. 1032 – 972/200 is equal to

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

Answer : (d) 6

Hint:

1032-972/200 = (103+47)(103-97)/200 = 200×6/200 = 6

Question 6. If x + y = 11 and xy = 24, then x2 + y2 is equal to

(a) 121

(b) 73

(c) 48

(d) 169

Answer : (b) 73

x + y = 11, xy = 24 (x+y)2 = 112 => x2 + y2 + 2 × 24 = 121

x2 + y2 = 73

Question 7. The value of 2492 – 2482 is

(a) 12

(b) 477

(c) 487

(d) 497

Answer : (d) 497

Hint:

2492 – 2482 = (249+248) (249-248) = 497×1 = 497

Question 8.

mcq expansion ques 8

Answer :

Hint :

mcq expansion ques 8 b

Question 9:

mcq expansion ques 9

Answer :

Hint :

mcq expansion ques 9 b

Question 10.

mcq expansion ques 10

Answer :

Hint :

mcq expansion ques 10 b

—  : End of ML Aggarwal Expansions MCQs Class 9 ICSE Maths Solutions :–

Return to :-    ML Aggarawal Maths Solutions for ICSE  Class-9

Thanks

Please Share with Your Friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.