Physical and Chemical Changes MCQs Class-8 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-2

Physical and Chemical Changes MCQs Class-8 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-2, Physical and Chemical Changes Dr Viraf J Dalal Middle School Allied Publishers Solutions. Chapter-2. We Provide Step by Step Solutions to Fill in the blanks, Match the following, Give reason, Name the following of Dr Viraf J Dalal Middle School Chemistry Allied Publishers. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-8.

Physical and Chemical Changes MCQs Class-8 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-2

Board ICSE
Class 8th
Subject Chemistry
Book Name Dalal New Simplified
Chapter-2 Physical and Chemical Changes
Unit-1 Physical and Chemical Changes
Topic Solution of exercise MCQs
Session 2023-24

Objective Types Questions

Physical and Chemical Changes MCQs Class-8 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-2

Question: 1. Select the correct answer from the choice in bracket to complete each sentence:

1. A change in which a substance retains its identity is a physical [physical/chemical] change.

2. Matter is added or removed during a chemical [chemical/physical] change.

3. Energy required for completion of physical change is released [released/absorbed] when the change is reversed.

4. Dissolution of lead nitrate in water is deemed as a physical [physical/chemical] change.

5. A change in which matter undergoes a change but the total mass of substance is unaltered is a physical [physical/chemical] change.

Question: 2. State which of the following 1 to 5 pertain to –

A: Physical change                        B: Chemical change:
1. Sublimation
Answer: A: Physical change
2. Fermentation
Answer: B: Chemical change
3. Liquefaction or condensation
Answer: A: Physical change
4. Magnetization
Answer: A: Physical change
5. Respiration
Answer: B: Chemical change

Question: 3. Give reason why the following are considered as chemical changes:

1. Copper carbonate on heat gives copper oxide and carbon dioxide.

Answer: Copper carbonate on heating gives copper oxide and carbon dioxide. As new products are formed and the change is irreversible hence it is a chemical change.

2. A bright light is seen evolved when a strip of magnesium is heated.

Answer: When a strip of magnesium is heated, magnesium oxide is produced and the bright light seen is the evolution of energy in the form of light. Hence, it is considered a chemical change.

3. Sulphur when burnt in air evolves a gaseous acidic product.

Answer: Sulphur burns in air to produce a new gaseous acidic product [sulphur dioxide]. Hence, the change is a chemical change.

4. An iron nail kept open in the atmosphere rusts.

Answer: Iron nail kept in air forms rust [iron [III] oxide]. Iron [III] oxide is a new product and has different chemical composition and properties as compared to that of an iron nail. Hence, the reaction is a chemical change.

5. A piece of magnesium strip is dropped into a beaker containing dilute hydrochloric acid.

Answer: When a piece of magnesium strip is dropped into a beaker containing dilute hydrochloric acid, magnesium chloride is formed and hydrogen gas is liberated. As new products are formed and the change is irreversible hence it is a chemical change.

Question: 4. Match the example of change in List I with the correct type of change in List II.

List I List II
1. Burning of paper A: Physical change
2. Ringing of an electric bell B: Chemical change
3. Curdling of milk
4. An electric light is switched on
5. Melting of butter

Answer: 

List I List II
1. Burning of paper A: Chemical change
2. Ringing of an electric bell B: Physical change
3. Curdling of milk C: Chemical change
4. An electric light is switched on D: Physical change
5. Melting of butter E: Physical change

Question: 5. Name the following:

1. The salt obtained when a chemical change takes place on addition of iron to dilute sulphuric acid.

Answer: FeSO4 (Iron Sulphate)

2. The product obtained during a physical change when water converts from a liquid into a solid.

Answer: Ice

3. The product of the chemical change on keeping a polished iron nail exposed to the atmosphere.

Answer: Iron III oxide [Fe2O3x H20]

4. A form of energy required for a chemical change.

Answer: Generally, heat energy is required but light, pressure, or electricity can also be needed.

5. The gaseous product of the chemical change which takes place during respiration in living organisms.

Answer: CO2 carbon dioxide.

—: End of Physical and Chemical Changes MCQs Class-8 Dalal Simplified ICSE Chemistry Solutions Chapter-2 :—

Return to –  Dalal Simplified Chemistry for ICSE Class-8 Solutions

Thanks

Share with your friends. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.